İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta
İstanbul Devlet Tiyatrosu Kasım ayının üçüncü haftasında 7 yetişkin oyunu ve 1 çocuk oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

15-20 Kasım 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Sessizliğin İçinden, Profesyonel, Tersine Dünya, #Cehennem, Huzur, Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş, Jennifer'in Düğünü / Osman Gazi ve çocuk oyunu Çiçeğim Solmasın.

15-20 Kasım haftasında sahnelenecek oyunların konu ve kastları bilgileri şöyle;

PROFESYONEL:

Yugoslavya’daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entelektüelin yaşamöyküsü içinde, karakomedi türünde ve ironik bir üslupla anlan oyunu Duşan Kovaçeviç yazdı, Bilge Emin, Başar Sabuncu çevirdi ve Işıl Kasapoğlu da yönetti.  40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin süprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesinde Dekor Tasarımında  Nurettin Özkönü, Giysi Tasarımın Gülümser Erigür, Işık Tasarımı Önder Arık imzası var. Oyunda,  Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli, Cenap Oğuz rol alıyor. Bu zevkli oyun,  15 – 20 Kasım 2016 tarihleri arasında Cevahir Salon 2 Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

SESSİZLİĞİN İÇİNDEN

Ünlü oyun yazarı Mark Medoff'un 1970'li yıllarda yazdığı, işitme engelliler ve işitenler dünyası arasındaki iletişim kopukluğunu ele alan Sessizliğin İçinden Faik Ertener rejisiyle sahneye taşınıyor. Beyhan Karadağ'ın çevirisini yaptığı oyunda, Dekor Tasarımı Şirin Dağtekin Yenen'e, Giysi Tasarımı Mihriban Oran'a, Işık Tasarımı ise Önder Arık'a ait. İşitme engellilere özel eğitim veren bir okulda öğretmenlik yapan James Leeds, öğrencileriyle iyi bir iletişim kurmuştur. Ancak aralarında biri vardır ki onunla iletişim kurmakta oldukça zorlanır. Sarah, aldığı eğitim süresince dudak okumayı reddetmiş ve şimdilerde okulda temizlik görevlisi olarak çalışmaktadır. James Leeds, iletişim kurmakta zorlandığı bu güzel ama inatçı kıza çok geçmeden aşık olur. Ancak Sarah'ın kalbine ulaşmak için önce onun öfkesini yenmelidir.  Oyunda, Ebru Aytürk, Cem Zeynel Kılıç, Müge Mertson, M.Coşkun Ülgen, Tuncay Koçal, Canan Maktal, Elvan Boran, Yasin Yiğit, Side Balaban, Bingül Utsukarcı, Zehra Gül Yiğit ve Gizem Gür  rol alıyor. Oyun, 18-20 Kasım tarihlerinde Cevahir Salon 1 Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor.

YAŞAMAK DENEN BU ZAHMETLİ İŞ

Hanoch Levin'in  yazdığı, dilimize Nermin Saatçioğlu'nun çevirdiği Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş İstanbul Devlet Tyatrosu sahnesinde.  Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş'i Kerem Ayan yönetirken, oyunun Dekor Tasarımı Işın Mumcu, Giysi Tasarımı Mihriban Oran, Işık Tasarımı Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Yona ve Leviya, birbirlerinden ve evliliklerinden sıkılmış bir çifttir. Kavgalarına sebep olan bu bıkkınlık, onların özelinden, belki de yüzyıllardır kanayan bir yara olan “evlilik” geneline yapılan bir sorgulamaya dönüşüverir. Kim için yapılır evlilik? Kadın ve erkek evlendikten sonra bir adanmışlıkla yaşanmak zorunda mıdır? Bağlılık, gerekli ve olumlu bir etki midir, yoksa muhatabını sardıkça boğan bir canavar mı? Usta oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunda Ülkü Duru, Musa Uzunlar ve İşdar Gökseven karakterlere can veriyor. Çarpıcı bir kara mizah örneği olan Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş 15-20 Kasım haftasında Taksim Küçük Sahne'de izlenebilir. 

#CEHENNEM

Jennifer Haley yazdığı, Gülay Gür'ün çevirdiği  #Cehennem, Üsküdar Tekel Sahnesi'nde.    Düşüncelerimizi kodlayan, yaşamı gerçeklikten koparan ve şiddet dürtüsünü tetikleyen sanal dünyanın gelecekte duygularımızı da ele geçirme boyutlarını  konu alan oyunu, Metin Belgin yönetirken, Dekor Tasarımını  Hakan Dündar, Giysi Tasarımını Ceren Karahan, Işık Tasarımını ise Yakup Çartık gerçekleştirdi. Güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyunda karakterlere Metin Belgin, Simay Tuna, Ahmet Somers, Bahadır Buyruk, Aslı Sarınç can veriyor. Bu çarpıcı oyun, 16,18,19 ve 20 Kasım'da Üsküdar Tekel Sahnesi'nde izlenebilir.

JENNİFER’IN DÜĞÜNÜ / OSMAN GAZİ

Jennifer'ın Düğünü/Osman Gazi İstanbullu tiyatroseverlerle buluşuyor. İskender Pala'nın yazdığı, Hidayet Erdinç'in yönettiği oyun, kasım ayının üçüncü haftasında  Küçükçekmece Cennet Kültür Merkez Sahnesi'nde izlenebilecek.  Müziklerini Can Atilla, dekor tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımını Yakup Çartık, koreografisini ise Yeşim Alıç üstleniyor. Oyunda, Nihal Tercan, Erdoğan Aydemir, Göker Ersivri, Bahar Yanılmaz, Can Sözeri, Fatih Altınağaç, Eray Cezayirlioğlu, Metehan Kuru, Emre Akarsu, Can Baykan, Begüm Şen, Özge Sivrikaya, Murat Turhan, Ozan Uz, Zekayi Metin, Hakan Güngör , Emre Avşar, Mehmet Konu, Özden Dindar, Mehtap Gündoğdu, Merve Akaydın, İpek Şen, Burçin Yıldırım, Fatih Kahraman, Rezzak Aklar, Murat Ceylan, Arif Mustafa Güney, Bulut Mesci rol alıyor.

Kayı Boyu'nun beyi Osman'ın hem kayın pederi, hem piri olan Şeyh Edebalı, yakın zamanda kurulacak ve devamında neredeyse yedi yüz yıl cihana hükmeden bir imparatorluğa dönüşecek olan Osmanlı Devleti'ne Osman Bey eliyle nefes ve can vermiştir. Böylece imparatorluğun maddi ve manevi temelleri sağlam bir şekilde atılmış, dışarıdan gelecek tüm tehlikeler bu iman, inanç ve zeka ile bertaraf edilebilmiştir. Bizanslı tekfurlar, gittikçe güçlenmekte olan Osman Bey’i ortadan kaldırmak için hain bir plan yaparlar. Bilecik Tekfuru Digenis, Yarhisar Tekfuru Dukas’ın kızı Jennifer ile evlendirilecek, düğüne davetli olarak gelen Osman Bey, pusu kurulup öldürülecektir. Düğün gecesi için Bizans’ın kendi içinde de ayrı bir tezgah kurulur. İnegöl Tekfuru Nikola ve General Muzalo’nun kimsenin bilmediği bambaşka planları vardır. Oyun, 18,19 ve 20 Kasım tarihlerinde de Küçükçekmece Cennet Kültür Merkez Sahnesi'nde sahnelenecek. 

HUZUR

Tiyatro sanatçısı Kenan Işık'ın, yazar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın aynı adlı romanından uyarladığı Huzur, gösterimlerine devam ediyor.  Üsküdar Tekel Stüdyo Sahnesi'nde 4 Ekim 2016'da prömiyer yapan oyunun Yönetmeni Nurullah Tuncer. Oyunda, Nimet İyigün Nalbant, Selen Nur Sarıyar, Ozan Özcan, Burak Çağlar, Göze Şenol, Yusuf Can Sancaklı, Kıvanç Kürkçü, Necmettin Amaç, Gökhan Türkal, Burcu Bahar Aydın, Rana Büyükyılmaz, Tolga Kortunay, Damla Ece Dereli, Kubilay Karslıoğlu, Hakan Elmasoğlu ve Orkun Gülşen rol alıyor. Ozan Demir ve Hasan Kiriş'in sokak çalgıcılarını canlandırdığı oyunun Dekor Tasarımını Behlüldane Tor, Kostüm Tasarımını Şirin Dağtekin, Müziğini Orhan Enes Kuzu, Koreografi İlyas Odman, Işık Tasarımını Önder Arık  üstleniyor, oyunun Sahne Amiri ise Emre Emin Aravi.  

Uluslararası 5. Geleneksel Tetova Tiyatrosu Festivali'nde M. Nurullah Tuncer'in en iyi yönetmen ödülünü kazandığı ve  Damla Ece Dereli'nin de en iyi kadın oyuncu ödülünü kucakladığı bu çarpıcı oyunda, İkinci Dünya Savaşının çıkmasına saatler kala hasta yatağında yatmakta olan kuzeni İhsan’ın ilaçlarını yaptırmak üzere dışarı çıkan ve  ilaçların hazırlanmasını beklerken girdiği eskici dükkanında, geçirdiği son bir senenin olaylarının canlandığı Mümtaz'ın  huzuru arayışı konu ediliyor.  Huzur15, 17 ve 19 Kasım Üsküdar Stüdyo Sahnesi'nde izlenebilir. 

TERSİNE DÜNYA

Orhan Kemal'in aynı adlı romanından Mustafa Gültekin tarafından sahneye uyarlanan Tersine Dünya'da, kadın-erkek kimlikleri tersine çevrilerek sistemin çarpıklıkları ortaya konulurken, oyunu Elif Erdal yönetiyor. Oyunda Dekor Tasarımı Şirin Dağtekin Yenen'e, Giysi Tasarımı Nalan Alaylı'ya, Işık Tasarımı Akın Yılmaz'a,  Dans Düzeni Pınar Ataer'e ve Müzik ise Can Atilla'ya ait.  Oyunda karakterlere  Özlem Güveli Türker, Ozan Uçar, Hülya Çelik Kalebayır, Fikret Urucu, Zeliha Güney, Serap Eyüboğlu, Fatma Öney, Gılman Kahyaoğlu, Seval Gökçe, Ayla Baki Yücesoy, Melek Gökçer Bilge, Nurhayat Boz, Jale Çiçek, Suna Selen, Yıltan Kahraman, Gökçe Aktaş, Deniz Gürzumar, Lalizer Kemaloğlu, Tilbe Taşlı, Eda Şahin, Merve Çağla Kuru, Hakan Dülger, Vehbi Akıntürk, Erdem Sazak, Meriç Akay, Ezgi Baykal, Füruzan Çokol, Dinçer Simsar, Hazal Altıntaş, Alparslan Aydın, Handan Ölçener can veriyor. Oyun Bahçelievler Nurettin Topçu Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşuyor.  

ÇOCUK OYUNLARI

ÇİÇEĞİM SOLMASIN

Kerem Gökçer yazdığı Duygu Gökhan'ın yönettiği  Çiçeğim Solmasın adlı çocuk oyunu Çatalcalı minik izleyicilerimizle buluşuyor. Candan Günay'in giysi ve dekor tasarımını, Önder Arık'ın da ışık tasarımını yaptığı oyunda, Gülin Sezen Aray , Ayça Zeynep Genç , Fatih Zenginoğlu , Gökhan Doğrusoy , Melissa Dinler, Metin Avcı, Kübra Bayraktar, İlknur Şaşmazer, Özlem Karataş , Serdar İnan, Ömer Yalta rol alıyor. Bu eğlenceli oyun 19 ve 20 Kasım'da Silivri Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

Bu haber toplam 5244 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT