Gamification Nedir ?

Gamification Nedir ?

Türkiye’de bilinen diğer adıyla oyunlaştırma, gamification nedir ?

Son dönemde giderek popüler hale gelen gamification tabiri, sektörü yeni takip etmeye başlayanlar için merak uyandırıcı bir terim.

Gamification yani oyunlaştırma kısaca, herhangi bir faaliyeti “oyun ögeleri” ile harmanlayarak, oyun haline getirmek. Yani gerçekten bir şeyi “oyunlaştırmaya” dayalı bir teknik. Gamification teknikleri iş dünyasından eğitime kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Zira hayatın her alanındaki aktivitelerin, oyunlaştırılması mümkün.

Gamification tekniklerini uygulayabilmek için “oyun elementleri veya ögeleri” olarak bilinen, oyunlara has bazı özellikleri bilmek gerekiyor.

Temel Oyun Elementleri

Oyun elementlerinin birçoğunu, bugüne kadar oynadığımız oyunları düşünerek kendi kendimize bulabiliriz. Küçükken sokakta oynadığınız saklambaç oyunlarından, günümüzdeki en gelişmiş grafiklere ve oyun motorlarına sahip bilgisayar oyunlarına kadar, her oyundan çıkarım yapmak mümkün.

Günümüz oyun dünyasında büyümüş nesiller için oyunlaştırma tabiri yalnızca “leaderboard”, “puan kazanma”, “rozet toplama” vb. ögelerle örütüşen bir tabir. Ancak belli yaşın üstündekiler, aşağıdaki listede yer alan ögelerin aslında en basit “sokak oyunlarında” bile bir şekilde yer aldığını fark edebilir.

  • Rekabet
  • Gizem
  • Senaryo
  • Aksiyon
  • Mücadele
  • Ödül
  • İlerleme

Ayrıca bazı kaynaklarda duygusal tatmin gibi farklı elementlerde temel oyun elementleri arasında gösteriliyor. Bu noktada, gamification (oyunlaştırma) faaliyetlerinin temelini de bu elementler oluşturuyor. Sosyal hayatta ya da iş hayatınızdaki sıradan faaliyetleri, bu ögelerle donatarak uygulamaya koyduğunuz anda, oyunlaştırma yapmış oluyorsunuz. Sınıflardaki ödül – cezaya dayalı eğitsel oyunları, oyunlaştırma için basit örnekler olarak gösterebiliriz.

Gaming in Turkey veya Turkiyegame gibi oluşumlar, ülkemizde oyunlaştırma faaliyetlerine katkı sağlayan önemli kurumlardır.

Oyunlaştırma (gamification) teknikleri, iş hayatında verimliliği arttırmak için de kullanılıyor. Çalışanların performanslarını arttırmak, takım çalışmasını güçlendirmek ve şirket içi iletişimi daha sağlıklı hale getirmek başta gelen hedefler arasında.

Detaylı bilgi için: https://www.gaminginturkey.com

Bu haber toplam 2272 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Teknoloji