İSTEK’li öğrencilerden önemli proje

İSTEK’li öğrencilerden önemli proje
İSTEK Özel Kemal Atatürk Anadolu Lisesi robotik kulübü ISTECH 13.FLL sezonunda “Hayvanlar Yaşam Ortaklarımız” teması kapsamında bu yıl da farklı bir toplumsal soruna çözüm arayışı için proje üretti. Ekosistemin en önemli parçası; Arılar…

Tema kapsamında aslında ekosistemin en önemli parçası olan fakat tahrip edilen doğal alanlar, bilinçsizce yapılan ilaçlamalar, farklı hastalıklar ve parazitler nedeniyle yok olan arılar üzerinde çalışıldı. Projede yer alan öğrenciler çalışma ile ilgili şu bilgileri verdiler, “Bizler bu mikroorganizmaların üremesini engellemek için zaten halihazırda kullanılan kimyasal ilaçlardaki asitleri bitkisel yollarla elde etmeye çalıştık. Araştırmalarımız sonucunda ısırgan otunda bol miktarda formik ve ogzalik asit bulunduğunu öğrendik. Isırgan otunu damıtarak özütünü çıkarttık ve bir solüsyon haline getirdik. Solüsyonumuzu denememiz için okullarda kullanılabilen bira mayasını tercih ettik. Yaptığımız kontrollü deneyler sonucunda ısırgan otuyla yapılmış solüsyonumuzda ve nanoparçacıklı solüsyonda üremenin çok az olduğunu gördük.

Arıların hayatımızdaki önemi

Arıların önemini üç kelime ile anlatabiliriz. “Hayatımızın devamlılığını sağlamaları” Neden mi? Arılar yok olursa önce bitkiler sonra hayvanlar ve zamanla da insanlar yok olur. Arı ölümlerinin arttığı şu yıllarda alternatifler üretilmeye çalışılıyor. Amacımız projemiz kapsamında insanlara ulaşıp çok geç kalmadan arıların hayatımızdaki önemini anlatmak ve dünyamızın dengesinin daha fazla bozulmasını önlemektir.

Farkındalığı artırmak için sunumlar yapıldı

Projemizin ilk hedefi bu konuyla ilgili farkındalığı arttırmaktı. Arılar hakkında daha bilinçli olmalıyız. Değerlerinin farkına, onları kaybetmeye başlamadan önce varmalıyız. Bizler, arıları küçük böcekler olarak görmekten vazgeçip yaşamın devamı için varlığı zorunlu olan birer canlı olduklarını anlamak zorundayız. Ekolojik zenginliğimizin çok değerli bir türünü oluşturan arı popülasyonunun yok olmasını engellemek, bitkisel üretimde yaşanabilecek çok büyük kayıpları da önlemek demektir. Bu nedenlerle gerek kendi okulumuzda gerek çevre okullarda öğrencilerin bakış açılarını değiştirmek için arıların hayatımızdaki önemini anlatan bir tiyatro oyunu sergiledik ve konu ile ilgili sunumlar yaptık.

Arıların yaşam kalitesi ile ilgili önemli tespitler

İkinci hedefimiz arıların yaşam kalitelerini arttırarak son yıllarda ortaya çıkan ölüm oranlarındaki yükselişin önüne geçmekti. Öncelikle arı çiftliklerine ve 6. Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivaline giderek yaşanılan en büyük sorunun kovanların hijyenini sağlamak olduğunu tespit ettik. Kovan hijyenini sağlamak ve bu sayede bilinçsizce kullanılan ilaçların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için yaptığımız araştırmalar sonucu bitkisel bir solüsyon hazırladık. Doğal bitkilerin özütünü kullanarak hazırladığımız solüsyonumuzda mikroorganizmaların daha az ürediğini tespit ettik. Bu sayede, bala ve insanlara zarar vermeden daha hijyenik kovanlara ve sağlıklı arılara sahip olmanın mümkün olduğunu gördük.

Bu haber toplam 3956 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Teknoloji