DOMAİN, DEDİCATED SUNUCU VE SEO ÇALIŞMASI

DOMAİN, DEDİCATED SUNUCU VE SEO ÇALIŞMASI

Hızla gelişen teknoloji ve hayatımızın her alanında bu gelişmeleri yaşamamız dünyayı global bir köy haline getirmiştir. Bilhassa internetin icadıyla ve internetin günlük hayatımızda kullanılabilmesi ile insanlık hayatı ve tarihi değişmiştir. Bu değişimi hayatımızın her aşamasında görmemiz mümkündür. İş hayatı, ticaret, sağlık, sosyal hayat ve birçok alanda insan davranışları ve alışkanlıkları değişmiştir. Artık insanlar evinden hiç çıkmadan internet üzerinde her türlü ihtiyaçlarını görebilmektedir. İnsanlar artık internet sayesinde elbise alabilir, yemek sipariş edebilir, tamirciye anında ulaşabilir ya da evinde çalışarak para kazanabilir. Böylesi bir dünyada artık internetten uzak durabilmek mümkün olmamakla birlikte internetten uzak kaldığımızda kaybeden taraf biz olmaktayız. İnternet ya da sanal dünyada var olabilmenin ilk aşaması bir alan adı (domain name) satın almaktır. Özellikle iş dünyasının internetteki yerini alması adına firmaların kendi marka isimlerinin başkaları tarafından alınmaması veya yeni kurulan bir işin ilk önce alan isminin satın alınması çok önemlidir. Gelişmiş ülkelerde alan adı (domain name) satın almak çok yaygındır. Çünkü herkes internet aleminde var olabilmenin öneminin farkındadır. Örneğin; İngiltere'de günde yüzlerce kişi google'de "buy domain name" diye arama yapmaktadır.

Alan ismi alarak bir web sitesi sahibi olabilme yolunda ilk hamleyi yapmış oluruz. Kurduğumuz web sitesi sunucular aracılığıyla internet aleminde yayınlanır. Sunucu deyince bir çok sunucu seçeneği ile karşılaşırız. Ancak web sitemiz için en uygun sunucu hangisi diyorsanız eğer, biz sizlere "Dedicated Server" demek isteriz.

  Dedicated Server kelimesinin Türkçede tam olarak karşılığı yok ama yaygın kullanım olarak Paylaşımsız/özel/tahsisli sunucu denilmektedir. Adından anlaşılacağı üzere Dedicated Server tek bir kişi ya da firmaya özel olarak tahsisli sunucuyu ifade etmektedir. Kullanılan sunucunun paylaşımsız olması sunucu disk alanı, RAM ve işlemcinin tek bir kişi ya da firmaya ayrılmış olması anlamına gelmektedir. Kişi ya da firmanın web sitesinin trafik hacmi fazla, site içi görseli ve sitenin veri içeriği yüksek ise ve sitesinin verilerini paylaşımlı sunucularda kullanmak istemiyor ise Dedicated Server kullanması gerekmektedir. Dedicated Server ı bir depoya benzetebiliriz. Ürünlerinizi ya da özel verilerinizi birçok kişinin kullandığı (paylaşımlı sunucular) depolarda mı saklamayı arzuedersiniz ya da sadece size özel ve başkalarının giremediği, kullanamadığı sadece sizin kullanabildiğiniz ve istediğiniz şekilde değişiklik yapma hakkına sahip olduğunuz depolarda (Paylaşımsız Sunucular) mı saklamak istersiniz? Dedicated Server tamamen size özel olduğundan sunucunun tüm alanı size ait olur. Saklama alanı konusunda sıkıntı yaşamayacağınız gibi alanınızı istediğiniz gibi değerlendirme imkanına da sahip olmaktasınız. Sunucu size ayrılmış olduğu için site trafik alanı daha geniş olur ve böylelikle site trafiği fazla olan şirketler çok daha hızlı bir web sitesine sahip olurlar. Özellikle e-ticaret siteleri için hızlı ve donma sorunu olmayan bir web sitesi çok önemlidir. Çünkü internet kullanıcıları bekletilmekten hiç memnun olmazlar. Gelişmiş ülkelerin kullanıcıları Dedicated Server kullanımının ne kadar önemli olduğunun farkında ve Dedicated Server kullanıcı sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu durumun sonucu olarak herkes en uygun fiyata dedicated server sahibi olmayı istemektedir. Örneğin; İngiltere'de günde yüzlerce insan google'da "Cheap Dedicated Server" diye arama yapmaktadır. Dedicated Server kullanımı sayesinde web sitenizin hızı çok daha yüksek olacağından bu durum sitenizin SEO çalışmasına da çok büyük katkılar sağlayacaktır.

SEO (search engine optimization) web sitenizin arama motorlarında daha hızlı bulunması ve üst sıralara doğal ve kalıcı bir şekilde ulaşması adına yapılan teknik çalışmalar bütünüdür. SEO çalışmasıyla web siteniz google tarafından daha çok fark edildiğinden web sitenizin içeriğine uygun bir arama yapıldığında google tarafından ziyaretçilere ilk sıralarda sizin web siteniz gösterilir. SEO çalışması sitenizin bilinmesi adına reklam vermekten çok daha ucuz ve daha kalıcıdır. Reklam çalışması belli bir zaman dilimini ifade eden bir çalışmadır ancak SEO çalışması çok aşamalı ve süreklilik arz eden detaylı bir çalışmadır. Örneğin; ayakkabı satan bir web siteniz var ve google "ayakkabı al" diye yazıldığında 10. sayfada çıkmaktasınız. Reklam verdiğinizde ilk sayfada çıkabilirsiniz ancak reklam vermeye son verdiğinizde tekrar eski sayfa sıranıza geri döneceksiniz. Üstelik google da reklam maliyetleri çok yüksektir. Oysa SEO çalışması ile siteniz doğal ve organik bir şekilde google aramalarına tanıtılır. Sitenizin ziyaretçi sayısının kalıcı olarak artması için birçok platformda çalışmalar yapılır ve siteniz zamanla google'da üst sayfalara çıkar. SEO çalışmasına harcayacağınız para; reklam verme maliyetinin çok altındadır ve sitenizin üst sayfalarda kalıcı olarak kalmasını sağlar. SEO çalışması site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Her biri detaylı, titizlik ve süreklilik isteyen kapsamlı çalışmalar gerektirir. SEO çalışması dikkat, özen ve tecrübe isteyen çok ciddi bir iştir. Bu nedenle kurumsal ve güvenilir firmalar tarafından yapılmasını özellikle tavsiye ederiz.

Gelişmiş ülkelerde, SEO çok fazla talep edilen bir çalışmadır. Özellikle e-ticaret siteleri tarafından çok kullanılmaktadır. Örneğin; İngiltere'nin başkenti Londra'da günde yüzlerce insan google'da "SEO Service in London" diye arama yapmaktadır.

Unutmayınız ki iyi tasarlanmış bir web sitesi uygun ve kaliteli bir sunucuyla ve SEO çalışması ile kesinlikle başarıyı yakalayacaktır.

Bu haber toplam 2428 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Teknoloji