Çocuklarınız açısından paketli gıdalardaki tehlike

Çocuklarınız açısından paketli gıdalardaki tehlike
Çocuklarınızı hazır gıdalar ve ilaçlardaki propilen glikolden koruyun!

Çoğumuz gıda paketlerinin üzerinde yazılanları okumaz, zaten okusa da çoğu zaman gıdanın içinde ne olduğunu anlamaz. Gıda paketi üzerinde ne kadar çok anlaşılmaz madde varsa, o gıda maddesi o ölçüde doğallıktan uzaktır.

 

Propilen glikol, bu maddelerden biridir. Amerika FDA tarafından genel olarak güvenli madde olarak gösterilse de, çocuklar üzerinde yapılan çalışmalarda bu maddenin çocuklarda yetişkinlere göre daha farklı sağlık sonuçları ortaya çıkardığı bulunmuştur.

 

Propilen glikol, paket üzerinde Propylene glycol (propilen glikol), Propylene glycol mono and diester (Propilen glikol mono ve diester), E1520 veya 1520 olarak yazılır.

 

Alkolsüz içecekler, soslar, hazır kek karışımları, patlamış mısır, gıda boyası, hızlı yiyecekler (fast food), ekmek ve süt ürünlerinde propilen glikol bolca bulunur.

Gebe kadınlar, çocuklar ve dört yaşın altındaki bebeklerde, alkol dehidrogenaz olarak bilinen bir enzim daha düşük seviyelerdedir. Bu enzim, propilen glikolün parçalanması için gereklidir. Bu nedenle, hamile kadınlar, bebekler ve çocuklar, ilaç yoluyla büyük miktarlarda PG'ye maruz kaldıklarında toksisite geliştirme riski taşıyabilir.

Bebekler özellikle risk altındadır. Propilen glikolü vücutlarından atmaları üç kat daha fazla zaman alır ve merkezi sinir sistemi üzerindeki etkilere açık olabilirler.

Propilen glikol içeren yüksek dozda vitaminler enjekte edilen prematüre bebeklerin, nöbet geçirmesiyle sonuçlanmış vaka raporları vardır

Bu gruptaki tehlikeler hep ilaç kaynaklı olarak gösterilmiştir, gıdalardan alınan propilen glikol ile ilgili bir zarara ilişkin literatürde herhangi bir vaka yoktur.

Propilen Glikol Yılın Alerjeni

Amerikan Kontakt Dermatit Derneği (the American Contact Dermatitis Society), propilen glikolü 2018 alerjeni olarak adlandırmıştır. Aslında, insanların % 0,8 ila % 3,5'inin propilen glikole karşı bir deri alerjisi olduğu tahmin edilmektedir.

Günde En Fazla Ne kadar Propilen Glikol Alınmalı?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), vücut ağırlığına göre günde maksimum 25 mg/kg alınmasını önermektedir. Yani her 1 kg kilonuz için 25 mg üzerinde PG alınmamalıdır. Örneğin 70 kg ağırlığında bir yetişkin 70 x 25=1750 mg başka bir deyişle 1,75 grama (2,3 ml) kadar propilen glikol kullanabilir ancak üstünü kullanmamalıdır.

Özetle,
Aslında Propilen glikol toksisitesi oldukça düşük bir maddedir ancak çocuklar, yetişkinler kadar kolay hazmedemez bu nedenle çocuklarınıza vereceğiniz gıdalardaki paket üzerinde PG değerlerine dikkat ediniz ve çocuklarınızı mümkün olduğunca bu maddeden uzak tutunuz.

Aromalardaki taşıyıcı olarak kullanılan propilen glikol, aromanın evde kullanımında sağlık açısından büyük bir tehlike arz etmez. Dışarıdan paketli ürünlerdeki bilmediğimiz miktarlardaki propilen glikol tüketmek yerine, aroma kullanmak istediğinizde evinizde 1 litreye 2ml civarında kullanılan sentetik aromalardan kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun ve kendinizin propilen glikol alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, herhangi bir ilaç reçete edilmeden önce bunu doktora söyleyin.

Propilen glikolun nerelerde nasıl kullanıldığı, gıdalarda kullanılan propilen glikolun zararlı olup olmadığı, yetişkinlerde ve çocuklarda maksimum ne kadar tüketilmesi gerektiği, fazla kullanılması halinde propilen glikolun yol açacağı sağlık sonuçlarını özetleyen ve bilimsel kaynaklara dayanan bir yazı okumak isterseniz tıklayınız: https://viragokimya.com/blog/gidada-propilen-glikol-pg/.

 

Propilen Glikol dahil olmak üzere aroma taşıyıcıları hakkında daha detaylı bilgiler için tıklayınız.

Bu haber toplam 5353 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum
Sağlık