Çocuklar Çevrimiçi ve Çevrimdışı Ortamlarda Nasıl Takip Edilebilir?

Çocuklar Çevrimiçi ve Çevrimdışı Ortamlarda Nasıl Takip Edilebilir?

Çocuklarınız çevrimiçi olduğunda bilinmeyen bir dünyaya adım atıyorlarmış gibi hissetmeyin. Teknoloji yalnızca çocuklarınız için gelişmiyor. Aslında onları takip etmenize ve korumanıza yardım edecek birçok araca sahipsiniz. Üstelik bu araçlarla çocuklarınızı bulundukları çevrimdışı ortamlarında, gündelik hayatlarını bile takip etmeniz mümkün.

Okuduklarınız ilginizi çektiyse onları çevrimiçi/çevrimdışı ortamlarda bekleyen tehlikeleri ve bunlarla nasıl mücadele edebileceğinizi öğrenmek için yazımızın ilerleyen bölümlerini okumaya devam edin.

Sohbet Uygulamaları Çok Tehlikeli Olabilir

Sohbet uygulamaları iletişimi çok kolaylaştırmasına rağmen bazı çocuklar bu uygulamaların büyüsüne kendisini fazla kaptırabiliyor. Tanıdıkları ve tanımadıkları kişilerle mesajlaşarak geçirdiği vakitlerin ebeveynleri tedirgin etmesi de gayet normal bir durum. Bırakın yabancılarla girdikleri iletişim, kimi zaman arkadaşlarıyla yaptıkları paylaşımlar bile onlara onarılamayacak hasarlar verebilir.

Bunun bilincinde olarak her ebeveynin Snapchat, WhatsApp, Line, Viber gibi sohbet uygulamalarını takip etmesi gerek. Ama Snapchat’in belirli bir süre sonra kaybolan mesajları örneğini göz önünde bulundurunca bunun başta söylenildiği kadar kolay olmadığını fark edeceksiniz.

Çözümse tuş vuruşlarını ve paylaşımları kaydeden bir uygulama kullanmak. Uygulamayı çocuğunuzun telefonuna yükledikten sonra başka bir cihazdan internetteki kontrol paneline girerek sohbet uygulamalarındaki bütün etkinliği takip edebilirsiniz.

Sosyal Ağların Tehlikelerini Unutmayın

Arkadaşlarla iletişimde kalmak, yeni şeylerden hızlıca haberdar olmak ve keyifli vakit geçirmek için eşi bulunmaz bir nimet olan sosyal ağlar çocuklar arasında da inanılmaz derece yaygın. Yeterli yaşta olmasalar bile çocuklar bir sosyal ağ hesabına sahip olmak zorundaymış gibi hissediyorlar.

Hangi yaşta olurlarsa olsunlar çocuklar için sosyal ağlarda birçok tehlike cirit atıyor. Saldırganlardan uygunsuz içeriğe, yanlış haberlerden tehlikeli gruplara kadar örnekler çeşitlendirilebilir. 

Çocuklarınızın hesaplarının kullanıcı adıyla şifresine sahip olmalı, neler yaptıklarını belirli aralıklarla takip etmelisiniz. Ayrıca sosyal ağlardaki kullanımlarının tamamını yine uygulamayla izleyebileceğinizi belirtelim. Bu sayede hareketlerine dair daha net bilgiye ulaşabilirsiniz.

Her Site Onlar İçin Değil

İnternette eğlenmek ve bilgiye ulaşmak için harika siteler var. Bu sitelerin çocuklarınıza yapacağı olumlu katkının değerini kimse sorgulayamaz. Ama ne yazık ki bu sitelerin yanında çocuğunuz için hiç uygun olmayan şiddet içerikli ve müstehcen sitelerin olduğunu göz ardı etmemeliyiz.

Artık neredeyse her evde pek çok telefon, tablet ve bilgisayar var. Yani bir tek çocuğunuzun kendi cihazını kontrol etmeniz, güvenliğe almanız yetmez. Hepsini birden kapsayacak bir çözüme ihtiyacınız var. Böylece hem bir iPhone casus yazılım ile çocuğunuzun telefonundan hangi sitelere girdiğini görüp uygunsuz bulduklarınıza erişimi engelleyebilir, çocuğunuz kendi telefonunu değil de bilgisayarı veya başka bir telefonu kullandığında her şey boşa gitmez.

Gündelik Hayatlarında Yanlarında Olun

Çevrimiçi olduklarında onlara nasıl göz kulak oluyorsanız, telefonlarına yükleyeceğiniz yazılım sayesinde gündelik hayatlarında yanlarında olmalısınız. Çünkü tehlikelerin onlara ulaşmasını ne kadar engellemeye çalışırsanız çalışın, çocuğunuz farkında olmadan tehlikeye kendi ayaklarıyla gidebilir.

Çocuğunuzun akıllı telefonunda GPS konum hizmeti bulunuyor olacak. Programı telefona kurduğunuzda bu konum hizmetinden topladığı anlık verileri size ulaştırarak çocuğunuzun o anda nerede bulunduğunu, gün içinde nerelere gittiğini, nasıl bir rota izlediğini bileceksiniz. Yasaklı bölgeler ayarlayarak çocuklarınızın hareketleri hakkında bildirimler alabilecesiniz.

Onlarla Konuşmayı İhmal Etmeyin

Kendi başınıza aldığınız önlemler onları güvende tutmak için çok önemli. Bunun yanında, çekindiğiniz konuları doğrudan söylemenin katkısını asla hafife almayın. Sizin abarttığınızı, hayatlarına fazla karıştığını düşünen ergenlik çağındaki çocuklarınızın veya dediklerinizin ciddiyetini anlayamayacak kadar küçük çocukların kötü düşünmenize sebep olmasına izin vermeyin. Günü geldiğinde sizden aldıkları bilgece öğütlerin değerini mutlaka anlayacaklar.

Bu haber toplam 3198 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Teknoloji