Yurtdışında burs bulmak

Yurtdışında burs bulmak
Yurtdışında burs almak isteyenler bu haber sizin için

 

Nereden başlamalı?
Yurtdışı bursları için doğru başlangıç sizin kendinizi tanımanızdan başlar. Yurtdışında burslu okumak için, öncelikle kendinizi gerçekçi bir şekilde tanımanız gerekir. Empati sınırınızı zorlayın ve kendinizi burs verecek kişi-kurumun yerine koyun. Siz, bu kurumun yerinde olsaydınız, kendinize burs verir miydiniz sorusuna gerçekçi bir cevap bulmaya çalışın.

Yurtdışında burs veren kurum sayısı ve toplam burs kontenjanı sayısı çok kıttır, buna karşılık burs talep eden kişi sayısı ise çok fazladır. 
 
Burs talepleri bazen o kadar yoğun yaşanmaktadır ki, burs veren kurumların telefonları ve posta mesaj trafiği sık sık kilitlenebilmektedir. 
 
Kimlerin burs şansı var?
Bazen öylesine yoğun başvuru yaşanmaktadır ki, sadece istatistiksel anlamda şans oyunlarında para kazanma ihtimali, burs bulma ihtimalinden daha yüksek olmaktadır. Ancak, burs dağıtımında şansın rolü nerede ise hiç yoktur. Burs dağıtımında önemli olan talepte bulunanın şansı değil, ne tür başarılı eğitim geçmişine sahip olduğudur.
 
Kimlerin şansı yok?
Yurtdışında yüksek öğrenim yapmak isteyen birisiniz, ancak gitmek istediğiniz ülkenin dilini çok iyi derecede bilmiyorsunuz. Ya da yabancı diliniz çok iyi olmasına karşın, öyle parlak başarıları olan bir öğrenci değilsiniz. Başarınızı ölçecek bir eğitim geçmişiniz, sporda bir başarınız veya önemli bir projeniz yok. O halde zamanınızı burs bulmak için boşuna harcıyorsunuz demektir.
 
Ne tür kriterler aranıyor?
Eğer aradığınız burs yurtdışı yüksek öğrenim bursu ise, öncelikle gitmek istediğiniz ülkenin dilini çok iyi bilmelisiniz. Başarılı bir eğitim geçmişine ve/veya sportif bir alanda yüksek bir başarıya ve/veya yaşamınızda başarılı bir iş ve bilgi birikimine sahip olmalısınız. Size burs verecek olan kurumun başarınıza, bilginize ve deneyimlerinize güvenmesi ve bunlardan yararlanabileceğini ümit etmesi gerekir. Burslar genelde kısmi burslardır. Yani bir kısım masraflarınızı karşılayan ancak yine de sizin bazı masraflarınızı karşılamanız gereken burslar çoğunluktadır. Burslara 1-2 yıl önceden başvurmak, diğer rakipleriniz arasından sıyrılmak için onlardan daha kuvvetli dokümanlar hazırlamak durumundasınız.

Nerelere Başvurmalı?
AMERİKAN ÜNİVERSİTE BURSLARI
Yurtdışındaki bazı Üniversitelerde bırakın burslu okumayı, paranız ile okumanız dahi çok zordur. Her Üniversite kendi bünyesine olası en iyi öğrencileri seçmektedir. Örneğin, ABD'nin en iyi üniversitelerinden olan MIT, Stanford, George Town gibi onlarca üniversitesi pahalı olmalarına karşın sadece üstün başarılı öğrencileri kabul etmektedir. Bu üniversitelerin yıllık eğitim giderleri yaklaşık 40.000 ABD Doları civarındadır ve kayıt için genelde 4 üzerinden 3.50 gibi yüksek not ortalamasına sahip öğrencileri kabul etmektedir. Yani, bu Üniversitelerde okuyabilmeniz için hem her yıl için en az 40-50 bin dolar paranız olmalı hem de üstün başarılı bir öğrenci olmanız gerekir. Bu anlamda, sadece paranız olması veya sadece başarılı olmanız yeterli değildir. Yani (benim not ortalamam 3.60, ama param yok burs istiyorum) şeklinde bir talep ile burs istemenizin genelde cevabı red olacaktır, çünkü zaten sizin durumunuzda olan yüzlerce genç bu Üniversitelerde paralı olarak okumaya hazır durumdadır. Üniversitenin bunca öğrenciyi paralı olarak kabul etmesi dururken, sizi burslu kabul etmesi için sizin diğer öğrencilerden daha iyi not ortalamasına ve/veya bazı özel nedenlere sahip olmanız gerekir.
 
Bu özel nedenler şunlar olabilir:
 
1. Şimdiki üniversitenizde aranızın çok iyi olduğu bir hocanız, yurtdışında tanıdığı bir başka hoca arkadaşına sizi tavsiye edebilir. Genelde ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde bulunan üniversite öğretim görevlileri, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden çok başarılı öğrencileri kendi Üniversitelerine kazandırmak isterler.

2. Yurtdışında bir çok Üniversitenin popüler spor dallarında takımları vardır. Bu takımlar Üniversitenin tanınmasında oldukça iyi rol oynarlar. Eğer siz böyle bir takımda oynayarak, takımın başarısına dolayısıyla üniversitenin tanınmasına katkıda bulunabileceğinize inanıyorsanız, Üniversite size spor bursu verebilir. Ancak unutmayın, basketbol oynamayı bilmek ile basketbolu profesyonel biri gibi çok iyi oynamak ve basketbolda iddialı olmak arasında fark vardır. Bir Üniversitenin spor bursunu alabilmeniz için, ilgili olduğunuz spor dalında çok iyi olmanız ve bunu ispat etmeniz gerekir.

3. Ne üniversitede başarılı birisiniz, ne de sporda. O zaman belki de bir bilimsel alanda ödülünüz, tanınan bir araştırmanız veya çok iyi bilinen bir yayınınız vardır. O zaman Üniversite sizin gibi araştırmacı öğrencileri bünyesine burslu veya kısmi burslu almayı düşünebilir.
 
YÖK-MBE BURSLARI
Anadolu'da açılan onlarca Üniversitede çok büyük bir öğretim görevlisi açığı vardır. Hükümet, Dünya bankası kredileri ve YÖK - MBE aracılığıyla bu öğretim görevlisi açığını düşürebilmek amacı ile karşılıklı burslar vermektedir. Zorunlu hizmeti olan bu uygulamadan yararlanmak için bulunduğunuz Üniversiteye başvurmanız gerekir.
 
TÜRK EÐİTİM VAKFI BURSLARI
TEV (Türk Eğitim Vakfı) ülkemizin gereksinimini duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla yurt dışı eğitim burslarını 1969 yılından itibaren vermeye başlamıştır.
 
TEV Yüksek Lisans BurslarıA.B.D, Kanada, İngiltere, Federal Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Avusturya ve diğer Batı Avrupa ülkelerinde yüksek lisans öğrenimini gören öğrencilere verilir. Bursiyerlerin öğrenim süresince tüm masrafları TEV tarafından karşılanır. Burs verilen dallar: işletmecilik, Endüstri Yönetimi, Mühendislik, Sosyal Bilimler.
 
 
TEV'e yurtdışı yüksek öğrenim bursu için nasıl başvurulur?TEV tarafından, yurt dışı burslarının başvuru süresi ve yöntemi basın aracılığıyla ilan edilir. Aynı zamanda öğretim kurumlarına da bilgi verilir. Adaylar bu ilanlar ve bilgilere göre başvuruda bulunurlar. TEV yurt dışına üç yoldan burslu öğrenci yollamaktadır:

1. Türk Eğitim Vakfı tarafından tamamı karşılanan burslar:Genellikle İşletme Yönetimi, Mühendislik ve Sosyal Bilimler dallarında verilmektedir. Bu bursların dalları her yıl tekrar gözden geçirilir. 
 
2. Türk Eğitim Vakfı ile İngiliz Hükümeti'nin müşterek verdiği burslar:Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Çevre ve Endüstri Mühendisliği ile Basın Yayın ve Halkla ilişkiler, Ekonomi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler dallarındadır. Burs şartları ve dalları her yıl yeniden gözden geçirilir. 
 
3. Sadberk KOÇ fonunun gelirleriyle verilen burslar:Geleneksel Türk El Sanatları (Resim Restorasyonu dahil), Müzecilik, Kütüphanecilik ve Müzik dallarındadır. Bu bursların tamamı Sadberk KOÇ Fonu'ndan karşılanmaktadır.
 
Adaylarda aranılan koşullar- T.C. vatandaşı olmak ve 30 yaşından büyük olmamak, - Yukarda belirtilen dallarda eğitim yapan üniversite veya yüksek okullardan 4 üzerinden en az 3, 10 üzerinden en az 7.5 not ortalaması ile mezun olmak veya mezun olacak durumda olmak- Öğrenim göreceği ülkenin dilini çok iyi derecede bilmek (Adaylar yazılı ve sözlü sınava tabi tutulurlar)- Yurt dışında öğrenim yapmak için gerekli maddi imkanı olmadığını belgelemek gereklidir.

Başvuruda istenilen belgeler ve diğer koşullar:
1- İsteklilerin duyurulan başvuru süresi içinde aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kendilerine en yakın bir Türk Eğitim Vakfı şubesine vermeleri gerekir:
 
a. TEV'den alınacak olan BAŞVURU FORMUb. Nüfus cüzdanının tasdikli örneği, c. 2 adet vesikalık fotoğraf, d. Sağlık raporue. Ailesinin ekonomik gücünün yeterli olmadığını ispatlayan her türlü belgef. Okuduğu üniversiteden alınmış transkript, g. Diploma veya çıkış belgesinin noter tasdikli örneği, h. Yüksek öğrenim süresince adayı tanıyan 2 öğretim üyesinin referans mektupları.
 
2- Yukarıda yazılı koşulları yerine getiren burs isteklileri, dil ve mesleki bilgi sınavlarına Robert Kolej, Türk-Amerikan Derneği, Alman, Fransız ve İtalyan Kültür Derneklerine başvurarak Ankara, İzmir ve İstanbul'da katılırlar.
 
3- Öğrencinin gitmek istediği yurtdışındaki Üniversiteden kabul belgesi alabilmek için gerekli yazışmalar bursiyer tarafından yapılır.
 
4- Bursiyer adayları, TEV Genel Merkezinde görüşme ve mülakata çağrılırlar.
 
5- Sınav ve mülakat sonuçları, genel not ortalamaları ile ailelerin mali durumlarına göre seçilen asil adaylar, TEV'e Noter'den tasdikli taahhütname ve kefaletname verirler.
 
6- Burs alanlar, master öğrenimi süresince kendilerine yapılan döviz ödemelerinin tamamını çalışmaya başladıktan sonra, ilerde kendileri gibi başka Türk gencinin yetişmesi için, uygun taksitlerle TEV'e geri ödemekle yükümlüdür.

Bu haber toplam 3419 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT