Yılda 1.5 Milyar TL çöpe gidiyor

Yılda 1.5 Milyar TL çöpe gidiyor
Sarıyer Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliği ile 'Ekmek İsrafının Önlenmesi' amacıyla sempozyum düzenlendi.
İstinye’deki Özel Fatih Koleji’nde düzenlenen etkinlikte ekmek israfı ile ilgili önemli bilgiler verildi. Yapılan sunumlarda ve etkinliğe katılan uzmanlar tarafından ülkemizde yılda 1,5 Milyar TL’nin ekmek israfıyla çöpe gittiği belirtildi. 

israfic5.jpg

Karaman “Esmer ekmeği tercih etmeliyiz”
Kaymakam Ömer Karaman kendisinin de bir fırıncı çocuğu olduğunu ve Başbakan Erdoğan tarafından başlatılan ekmek israfının önlenmesi ve esmer ekmek kullanılmasının teşviki ile ilgili kampanyayı devam ettirdiklerini söyledi. İsraftan kaçınıp, sağlıklı beslenmek için Peygamberimiz Hz. Muhammed’in, ‘Acıkmadan sofraya oturma, tam doymadan kalk’ şeklinde hadisi bulunduğunu ifade eden Karaman, “Babam ekmek üreticisi olduğu için kullanılan unun içinde ne kadar katkı maddesi bulunduğunu çok iyi biliyorum. Şu an satılan ekmeklerin içinde tam 22 çeşit katkı maddesi var. Bu sağlık açısından çok tehlikeli, özellikle de kalp-damar hastalıkları, obezite, kolon kanseri, diyabet gibi hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle beyaz ekmekten kaçınıp, kepekli tam buğday ekmek yenmesi sağlık açısından daha yararlı olur” dedi.

israfic2.jpg

Acar, “İsraf için halkı bilgilendiriyoruz”
Toplantının açış konuşmasını yapan Sarıyer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Acar, ekmek israfının önlenmesi ve okul kantinlerindeki hijyen eğitimi konusunda açıklayıcı bilgi verdi. Acar, 300 kantin çalışanı ile 60 öğretmene hijyen eğitimi verildiğini, ekmek israfını önleyici kampanyaya destek için de hem bilgilendirici toplantılar düzenlendiğini hem de afiş ve broşürler dağıtıldığını söyledi. Acar’ın konuşmasından sonra diğer katılımcılarda ekmek israfı ve sağlıkla ilgili önemli bilgiler verdiler. İlk Halk sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir ise, ekmeği çöpe akmak kadar fazla ekmek yemenin de israf olduğunu belirtirken, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral 2013 yılının ekmek israfını önleme yılı ilan edildiğini belirtip, Türkiye’de yılda israf edilen ekmek bedelinin 1,5 milyar TL olduğunu söyledi.

israfic3.jpg

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilara Nilüfer Erdil de ekmek çeşitleri ile ilgili bilgiler verdi. Etkinlikte ekmek israfını önlemeyle ilgili düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İstinye’deki Özel Fatih Koleji’ndeki etkinliğe, Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, İlçe Tarım Müdürü Yavuz Acar, Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin, Gençlik ve Spor Müdürü Namık Şişman, Müftü İbrahim Gemici, Toprak Mahsulleri Ofisi Müşaviri, İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, İl Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral, Gençlik ve Spor Müdürü Namık Şişman, Sarıyer Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sarıuçak, Ferahevler Mahalle Muhtarı Turan Öztürk, Sarıyer Fırıncılar Odası Başkanı Yaşar Girgin katıldılar.

israfic1.jpg
 

Bu haber toplam 10020 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT