Turyapı mağdurları konuştu

Turyapı mağdurları konuştu
Sarıyer Belediyesi’nin plan tadilatı yaparak imara aykırılıkları yasallaştırmaya çalıştığı Turyapı Sarıyer Evleri Sitesi'ndeki mağdur vatandaşlar Sarıyer Manşet'e konuştular.

Yapılacak olan plan tadilatı ile hukuksuzluklara kılıf hazırlandığını belirten Turyapı mağdurları, “Belediye meclisinin görevi müteahhitti aklamaya çalışmak mıdır?” diye sordular. 

Sarıyer Manşet'e konuşan sitedeki mağdurlardan Erol Erdinç, Ahmet Köse ve Hanife Tözün, yine aynı konumdaki Ali Kahraman, Cemil Öztürk, Seyfullah Öztürk, Feyzi Hacıoğlu, Kemal Bayrak ve Orhan Öztoker ile birlikte hazırladıkları açıklamada, Sarıyer Belediyesi ve meclis üyelerine önemli uyarılarda bulundular.
 
“SARIYER BELEDİYESİ MECLİS ÜYELERİ, BELEDİYEYE AİT ORTAK ALAN ARAZİLERİNİ İŞGAL EDİP, SATARAK SUÇ İŞLEYEN TURYAPI İNŞAAT A.Ş’Yİ AKLAYACAKLAR MI?” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
Şu an Turyapı Sarıyer Evleri Sitesi'nin bulunduğu arsa, Mart 1991 tarihinde kurulan Maden Konut Yapı Kooperatifi'nin zamanla sayıları değişen 240’ı aşkın üye tarafından ödenen aidatlarla alınmıştır. İnşaatlar, Nisan 2002-Düzenleme şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi ve kat karşılığı İnşaat Sözleşmesi ile TURYAPI İnş. Taahhüt Tic.San.A.Ş tarafından yapılması ve anahtar teslim işi olarak üstlenilmiştir. Bu sözleşmeye göre yapılması gereken park ve otopark alanları, şu anda giriş katlarda oturanların özel kullanımlı bahçeleri olmuştur. Söz konusu alanlar 1990'lı yıllardan beri imar planlarında korunarak bugüne gelen, kamuya (halkın kullanımı için) terki yapılmış ortak alanlardır ve ilçemizde de bu ortak alanların sahibi Sarıyer Belediyesi'dir.
 
Kooperatif ile Turyapı A.Ş arasında düzenlenen sözleşmede, açık otoparkların düzenleneceği, sosyal tesislerin yapılacağı sözleşme koşullarına bağlanmış ve Turyapı tarafından bu açık otoparkların yapılacağı taahhüt edilmiştir. Turyapı İnşaat, Sarıyer Belediyesi'nin gözü önündeki 70.000 m2 inşaat alanında, ortak otopark ve park alanlarını giriş katlardaki bahçe alanlarına ilave etmiş ve etrafını çitlerle çevirerek ortak kullanımdan çıkarmıştır.
 
Kooperatifin kuruluşunda bulunan üyelerinin yarısından fazlası emekleri zayi edilerek ayrılmak zorunda bırakılmıştır. Şu anda daire sahibi olan ve kuruluşundan beri kooperatif üyesi olanlar, kooperatif anlayışının dışında, yüksek paralar ödemek zorunda bırakılarak, dairelerini bugünkü cari piyasa değerleriyle sahip olma duruma gelmişlerdir. Kooperatiften ödeme zorluğuyla ayrılmalar nedeniyle değişmiş olan üye profili ve Yüklenici-Turyapı A.Ş’nin sattığı daireler ile site yönetimine kooperatif anlayışı dışında daire sahipleri egemen olmuş, işgal edilen otopark ve park alanlarını, şahsi bahçe olarak kullanımlarını sürdürmek için plan tadilatı sunulmuştur.
 
Yasalardan doğan hak arayışındaki kooperatif üyelerinin feryatlarını gerek kooperatif nezdinde gerek Sarıyer Tapu ve Sarıyer Belediyesi'ne çekilen tüm ihtarlara rağmen, imar yönetmeliklerine aykırı inşaatı, ne yüklenici firma, ne kooperatif hesabına kontrollük yapanlar ve ne de Sarıyer Belediyesi görmemiş veya göz yummuşlardır.

turyapi_ic1.jpg
 
Şimdi bu yasa dışı işlemleri yasal hale getirmek için de, Sarıyer Belediyesi tarafından plan tadilatı adı altında bir yutturmaca uygulanmak istenmektedir. Söz konusu plan tadilatı, yüklenici firmayı ve bütün site sakinlerinin ortak kullanım alanlarını işgal edip şahsi bahçe olarak kullanan, giriş katları sahiplerini kurtaracaktır.
 
Giriş kat sahiplerinin çoğu yüklenici tarafından satılan daireler ve kooperatif yönetiminde bulunanlara aittir. Bu plan tadilatından zarar görecek olanlar, 15-20 yıldır emeklerini veren kooperatif üyeleri olacaktır. Kooperatifin 2005 genel kurulundan itibaren açılan onlarca davası sürmektedir. Gerek ana sözleşmeden gelen kooperatif üye hakları, gerek 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan gelen; kooperatif üyelerinin yasal kazanımları gidecektir. 
 
Kooperatif üyeleri, plan tadilatı ile haklı duruma geçecek olan yüklenici Turyapı’ya tazminat ödemek durumunda kalacaklardır. Çünkü Turyapı A.Ş (18.000.000 TL ) ile Kooperatif  (21.000.000 TL) birbirlerine karşılıklı dava açmışlardır. 

Kooperatifin davada ileri sürdüğü ana husus, plan tadilatı ile ortadan kalkacaktır (Tahkim davasının ana konusu ortadan kalkacağı için; üyelere ortalama 70 bin TL. daha ek yük binecektir). Yüklenici Turyapı A.Ş, Sarıyer Belediyesi'ne ait ortak otopark ve park alanlarını işgal ederek, sattığı dairelerin bahçelerine ilave etmiştir. Plan tadilatı ile kanunlar nezdinde işlemiş olduğu suçtan (kamu/belediyeye ait ortak alanları satışa konu etme) kurtulacaktır.
 
Sarıyer Belediyesi'nin meclis üyeleri, Sarıyer Belediyesi'nin imar planlarında Sarıyer halkı için ayırdığı alanları işgal edip, kendi tapulu malıymış gibi satarak suç işleyen, Müteahhit Turyapı A.Ş’yi akladıklarının farkında mıdır?
 
Sarıyer Belediye meclisi üyeleri; suç işleyen Turyapı A.Ş’nin suçlarını örtbas etmek için bu plan tadilatını kabul ettirilmeye çalışılarak, halk deyimiyle minareye kılıf hazırlandığını biliyorlar mı?
 
Belediye meclisinin bu plan tadilatıyla kooperatif üyelerini kişi başı ortalama 70.000 TL ödemeyle karşı karşıya bırakması ne akla ne de vicdana sığmaktadır.
 
Sonuçta belediye meclisi üyeleri kendilerini seçen vatandaşlarının kanundan gelen haklarını ihlal edici bir karar içinde yer almamaları gerekir.
 
Kooperatif üyelerine dava sonucu çıkacak ek ödemeler, ne kooperatif yönetiminde bulunanları nede yüklenicinin sattığı daire sahiplerini ilgilendirmemektedir. Görülüyor ki, Sarıyer Meclis üyelerini de ilgilendirmemektedir. Yasaları uygulayarak, kusurları olanlar hakkında yasal işlem yapılacağına, yapılmak istenen plan tadilatıyla 20 senedir zaten zarar gören kooperatif üyelerine bir darbe daha vurulmak istenmektedir.
 
Plan tadilatı ile otopark olan alanlar, takasla yeşil ortak park alanına dönüşecektir. Şu anda belediyeye ait ortak alanları işgalli kullanan giriş kat malikleri bu yeşil alanları belediyeden kiralayarak kanuna aykırı bu durumu, yasal hale getireceklerdir.

Bu vesile ile belediyeye ait park ve otopark alanlarını ortak kullanıma açmasını beklerken, belediye meclisi belediyeye ait ortak alanları, plan tadilatını oylayarak, bir tek şahsın malıymış gibi kullanılmasına zemin hazırlayacaklarının farklında mıdırlar?
 
Bu davranış Belediyeciliğin varoluş misyonuyla bağdaşmamaktadır. Belediye arazilerinin Turyapı İnşaat tarafından işgal / talan edilmesi, Sarıyer Belediyesi'ne bildirilmesine rağmen sonuç alınamayınca, Konu Sayın Kılıçdaroğlu'na, Belediyelerden sorumlu milletvekilimiz sayın Gökhan Günaydın’a, Sayın Milletvekili Akif Hamzaçebi’ye, Cumhuriyet savcılığına ve devletin diğer kurumlarına  kadar intikal ettirilmek zorunda kalınmıştır.
 
Bu plan tadilatının alternatif çözümü de vardır. ‘’Yeşil park alanı altına üstü yeşil alan olarak korunmak kaydıyla, katlı otopark yapılması uygundur’’ plan notu meclisten geçirilerek, yeşil alan altına 2-3 katlı otopark yapabilir. Ayrıca üstüne sosyal tesis yapacaksanız, park alanı yanındaki ‘’SPOR ALANI ‘’nın metrekaresi kadar alanı, park alanıyla takas edilip, plan tadilatı yapılabilir. Bu iki işlem aynı anda belediye meclisinden geçirilebilir. Böylece Kooperatifin davası da etkilenmemiş olur. Sonuç aynı amaca ulaşılmış olunur.
 
Yasayı uygulaması ve denetlemesi gerekenler, siz kaç kişiniz diyerek, çoğunluk dedikleri bu gurubun bütün kanunsuzluklarını ve bunun bedellerini bir hukuk devleti olan ülkemizde hak arayanlara ödetmek istemektedirler. Yasal haklarını arayanlar, kimseden ayrıcalık istememektedir. Sadece ödentilerinin karşılığını ve yasal haklarını talep etmektedirler. Hak aramanın bedeli bu ülke de birkaç kişi olmak ve site de ailelerine karşı yürütülen mobing kampanyasına maruz kalmaktır. Konu zaten adalete intikal etmiştir, sayın meclis üyeleri adalete intikal eden suçu aklamasınlar, bıraksınlar konuyu yargı hukuk çerçevesinde çözsün.

Bu haber toplam 16604 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum