Şükrü Genç: İmar Barışı bu şekliyle sorun çözmüyor!

Şükrü Genç: İmar Barışı bu şekliyle sorun çözmüyor!
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç İmar Barışı’nın eksiklerini anlattı ve uyardı.

Belediye Meclisi’nde İmar Barışı yasasının eksiklerini anlatan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, AK Parti grubuna da yasanın eksik kalan bölümlerini tek tek anlatarak, halkı doğru bilgilendirmeleri konusunda uyardı.

AK Partili meclis üyelerinin İmar Barışı ile ilgili konuşmaları üzerine söz alan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yasadaki eksiklerle ilgili çok önemli bilgiler verdi. Yasanın çıkmasından önce dönemin bakanı Mehmet Özhaseki ile konuştuklarını ve Sarıyer ile ilgili öneriler sunduğunu belirten Genç, “Maalesef bu önerilerimizden pek faydalanılamadı. Bu yasa, öngörünümde yalılar değil bizi çok ilgilendiren ama hemen kenarında yüz yıla kadar varan İstinye’de, Büyükdere’de, Tarabya’da, Rumeli Kavağı’na kadar uzanan bölgelerde o evinden başka hiçbir şeyi olmayan insanların problemlerini çözmeliydi. Ama maalesef çözemiyor. Çünkü kapsam dışılar. Neler yapılması gerekliliğiyle ilgili önerilerimiz oldu, ama önerilerimiz dikkate alınmadı. Yasa eksik doğdu. Şuan belirsizliklerle dolu. O yüzden insanları doğru bilgilendirmek gerekiyor. Gecekondu bölgelerinin durumu ne olacak belli değil. Yasada tapu ile ilgili hiçbir bilgi yok” dedi.

YASA MAALESEF EKSİK DOĞDU

Mahallelerde yaptıkları toplantılarda İmar Barışı’nın getirdiği faydalardan bahsettiklerini vurgulayan Başkan Genç, “Ama yasa eksik doğdu. Son zamanlarda Türkiye’de çıkartılan yasalar genelde altlıkları tamamlanamadan faaliyete geçiyor. Yasa çok ciddi altyapı çalışmalarını gerektiriyor. Onu ilgilendiren diğer yasalarla bağlantılarını da iyi irdelemek gerekiyor. Tam anlaşılamayan çok önemli noktalar var. Bürokratlarımız elektronik ortamda bakanlığa sorularını iletiyorlar ve cevaplar alıyorlar. Yeni çıkacak olan kararnamelerde bu sorunlar düzeltilecek veya açıklanacak diye bekliyoruz” diye konuştu.

GECEKONDU BÖLGELERİNDE NE OLACAK BELLİ DEĞİL!

İmar Barışı Yasası’nın belirsizliklerle dolu olduğunu belirten Başkan Genç, “Gecekondu bölgelerinde ne olacak? İmar planı olup ruhsat almış sonradan ruhsata uymamış binalar ne olacak? Bu konuda 4-5 maddelik bir kategori çalışması yapılması gerekirdi. Biz bunu öneri olarak hazırladık ve sunuyoruz. İmar Barışı’na başvurmayanların durumu ne olacak? Bu belli değil. Kayıt belgesini aldınız ondan sonra ne olacak bu da bilinmiyor. Mesela bilgi kaynağı yok çok ciddi belirsizlikler var. Gecekondu bölgeleriyle ilgili mülkiyet sorununu çözecek düzeyde tapu anlamında hiçbir bilgi yok” dedi.

2981 NOLU YASA NE OLACAK O DA BELLİ DEĞİL!

Daha önce meclisten geçirdikleri ve İBB’den geri çevrilen imar planlarına da değinen Genç, “Gururla söylüyorum Bu meclisinde 2981 sayılı yasa üzerinde yoğun çalışmaları oldu. Bu yasa mülkiyet sorununun direk çözümüne yönelik daha önce çıkarılan bir yasa; şuan bu yasa ne oldu, akıbeti ne olacak belli değil. İmar Barışı’nın 2981 ile bağlantısı ne; bu şuan çok muallâk durumda. Binalar yasal statüye tamamen kavuşuyor diye bir şey söz konusu değil. İmar Barışı olayın tamamında yasal boşluğu gidermiyor” dedi.

İMAR BARIŞI SADECE BASİT ONARIM HAKKI VERİYOR, BİNALAR GÜÇLENDİRİLMİYOR

Dikkat edilmesi gereken bir konunun da depreme yönelik çalışmalar olması gerektiğini belirten Genç, “Yasa sadece basit onarım hakkı veriyor, vatandaşa binasını depreme karşı güçlendirme olanağı sunmuyor. Vatandaşın böyle bir çalışma yapma şansı yok. Bu basit onarımı geçmişten bu yana insanlar zaten yapıyor. Depreme yönelik güçlendirme söz konusu değil” dedi.

ESENYURT GİBİ BÖLGELERDE KAÇAK KATLAR NE OLACAK?

Bir diğer eksikliğin ise kaçak katlı inşaatlarla ilgili olduğunun altını çizen Genç, “Esenyurt’ta yapılan çok katlı binalar ruhsat almış yola çıkmış, 40 kat ruhsatı almış 60 kat yapılmış şimdi bu bina kaçak katlarıyla yasal statüye kavuşacak. Peki, 40 kat olarak planlaması yapılarak inşa edilen bu binanın statik hesabı ne olacak? 20 katın getirdiği ilave yükler ne olacak? Kolon kesitleri, kirişler ne olacak? Bunlar hep soru işareti. Biz bu belirsizlikleri tespit ettik, oyunbozan olarak değil bu işe katkı sunmak, çözüm adına tespitlerimizi bakanlığa ulaştırıyoruz” dedi.  

KARARNAME İLE YASANIN ALT BOŞLUKLARI DOLDURULMALIDIR

Yasanın alt boşluklarının doldurulması için uyarılarda bulunan Başkan Genç, “Bugünlerde bir kararname bekliyoruz. Az önce bahsettiğim tüm bu eksiklikleri giderecek bir kararname çıkarsa insanların kafasında da herhangi bir soru işareti kalmaz. 31 Aralık 2017’den önce yapılmış binalar İmar Barışı'ndan faydalanır yazıyor ama bütün turizm bölgelerinde, yaylalarda inanılmaz bir kaçak yapılaşma var. Vatandaşın beyanı esas olarak alındığı için geriye dönük olarak bu yeni kaçak yapılar hep yasal statüye kavuşturulacak. Bunun da önüne geçmek gerekiyor” dedi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN UĞRAŞIYORUM

Sarıyer’in çok sıkıntılı bir bölge olduğunu belirten Genç, “Bu sıkıntıların giderilmesi sözde konuşmalarla değil çözüm üretmekle mümkün olabiliyor. 500 adet deprem toplanma bölgelerinin şuanda 400’ü imara açılmış durumda. Bu kadar önemli bir yasanın çıkarılmasında olmassa olmazların en başından tespit edilmesi gerekiyordu. Biz artık kangrenleşen bu sorunun tamamen çözümüne yönelik çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.  

YAPI KAYIT BELGESİ’NİN GECEKONDUDA YAŞAYAN İÇİN ÖNEMİ YOK

“Kayıt belgesi alınmasının gecekonduda yaşayan insan için çok da bir önemi yok” diyen Başkan Genç sözlerini şöyle sürdürdü: ”Zaten elektrik, su, doğalgaz tüm bu hizmetlerden faydalanıyor insanımız. Bölgemizde Derbent, FSM ve Baltalimanı afet riskli alan ilan edildi. Bu kayıt belgesi kentsel dönüşüm olana kadar geçerli. O insanlar ne yapacak belli değil” .

GÖNLÜNÜZDEN GEÇENLE YASADA YAZILANLAR AYNI DEĞİL

Belediye Başkanı olarak bu işin en iyi çözümü konusunda nasıl ve ne yapılması gerektiğine yönelik bir uğraşım söz konusu. Afet yasasında çıktığında da aynı şeyleri ben dönemin bakanı Erdoğan Bayraktar’a söylemiştim. Altyapı hazırlanmadan yola çıkılınca mahallelerde maalesef bu işler çok farklı değerlendirdi. Halen daha bu sıkıntılarla uğraşıyoruz. Bu işte birlik ve beraberliği göz önünde bulundurarak, konusunun uzmanlarının da içerisinde bulunduğu bir şekilde çözüm bulunabilir.

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 6517 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum