Şükrü Genç, AK Partili meclis üyelerini uyardı: Halka doğruları anlatın

Şükrü Genç, AK Partili meclis üyelerini uyardı: Halka doğruları anlatın
Şükrü Genç, meclis toplantısında AK Partili meclis üyelerini İmar Barışı konusunda bilgilendirerek, oy için halkı yanlış bilgilendirmemeleri konusunda uyardı.

İmar Barışı’nın bir müteahhit yasası olduğunun altını çizen Başkan Şükrü Genç, “Bu yasa Sarıyer’deki gecekondu alanlarında tapu sorununu çözmüyor. Halka doğruları anlatın. Sarıyer’in çeşitli yerlerine, “Mülkiyet sorunu çözüldü, imar sorunu çözüldü” diye pankartlar asarak halkı kandırmayın” dedi.  

Sarıyer’in mülkiyet sorununun çözümü ile ilgili yaptığı önemli çalışmalar hakkında meclise bilgiler veren Başkan Genç, “Sarıyer Belediyesi olarak yürüttüğümüz mülkiyet çalışmalarından sonra 2018 yılında İmar Barışı yürürlüğe girdi. Maalesef önerilerimiz dikkate alınmadan bu yasa çıktı. İnsanlar 'tapu veriliyor' diye belediyemize akın etti. Bir belediye başkanı sorumluluğunda, bürokrat ve meclis üyelerimizle beraber bu işin önce dersine çalıştık. Bizim bölgemizi çok yakından ilgilendirdiği için insanlara doğruları anlatalım istedik. 4 ay boyunca site site, mahalle mahalle imar barışı bilgilendirme toplantıları yaptık. Sarıyer’i gerçekten bilmek lazım, her mahalle, her sokak birbirlerinden farklı kanun maddelerine tabii durumda. İmar Barışı’nın direk fayda sağladığı yerlerde, vatandaşa 'imar barışına müracaat edip faydalanın' dedik. İmar Barışı’nın faydasının olmadığı yerler için Bakanlığa yazılar yazdık, cevaplar geldikçe değişiklikler oldu. Ne bir AK Parti belediyesi, ne CHP belediyesi bizim gibi bu şekilde çalışma yapmadı” dedi.

genc-ic1.jpg

Yasayı çıkartanlar da ne çıkarttıklarını bizden öğrendiler

İmar Barışı’nın gecekondu alanlarında tapu sorununu çözmediğinin altını çizen Başkan Genç, “Yapı Kayıt Belgesi’nin tapu yerine geçmediğini, imar hakkı oluşturmadığını, düzenlemenin eksikliklerini tek tek anlattık. Aslında bu toplantılar sayesinde İmar Barışı’nı çıkaranlar da ne çıkardıklarını öğrenmiş oldular” dedi.

genc-ic2.jpg

Bütün yapılara mülkiyet hakkı doğmuyor

İmar Barışı yasasının çok geniş bir konu olduğunu, ancak bir seçim öncesine denk getirilerek birkaç sayfaya indirildiğini belirten Başkan Genç, “Örneğin tapu tahsis belgelerinin verildiği 2981 sayılı yasanın avantajlarını sağlamıyor. İmar Barışı uygulaması gerçekten tapu ve mülkiyet sorununu çözecek nitelikte bir amaçla yola çıkılmış olsaydı ve 2981 ile örtüştürülüp çıksaydı bugün bunları konuşmuyor olacaktık. Bütün yapılara mülkiyet hakkı doğmuyor. Lütfen bunu tarafsız bir gözle inceleyin ki yarın karşınıza insanlar hesap sormaya çıkınca cevap verebilesiniz. Şuanda Büyükşehir’de bekleyen, bizim yaptığımız imar ıslah planlarının onaylanması gerekiyor çözüm için. Yoksa başka çözüm yok” diye konuştu. 

İmar Barışı bir müteahhit yasasıdır

İmar Barışı’nın bir müteahhit yasası olduğunu belirten Genç, “Ruhsat almış kaçak duruma düşmüş sitelere, kooperatiflere faydası var. O insanlara müracaat etmelerini söyledik. Sorununuzu başka türlü çözemezsiniz dedik. Gecekondu bölgeleri için aynısını söyleyemiyoruz. Sonradan çıkarılan tebliğ ve genelgelerle muğlâklıklar giderilmeye çalışılsa da hala belirsizlikler devam ediyor. Yasayı her okuyan kişi farklı bir şekilde yorumluyor. Demek ki bu yasa doğru bir şekilde çıkmamış. Hala başvuru yapıp yapmama konusunda vatandaşın kafası karışık. Komşular birbirine düşmüş durumda” dedi.

genc-ic3.jpg

Birçok mahallede durum belirsizliğini koruyor

Riskli alan ilan edilen Derbent ve FSM gibi mahallelerde belirsizliğin hala devam ettiğini örnek veren Başkan Genç, “Bakanlık vatandaşın bilgi almak amaçlı verdiği dilekçelere maalesef cevap veremiyor. Belediye ve hazine parselleri dışında gecekonduları bulunan vatandaşlar İmar Barışı’ndan yararlanamadı. İmar Barışı; vakıf, İSKİ, İTÜ, Kızılay arazileri gibi üçüncü şahıs üzerinde evi bulunan vatandaşlara başvuru hakkı tanımadığından bu araziler üzerinde yaşayan insanlar da bu yasadan yararlanamadı. Zaman geçince Boğaziçi Öngörünüm bölgesindeki evlerin yıkımlarının durdurulmadığı anlaşıldı. Son olarak da ödeme kolaylığı sağlanmadı. Yapı Kayıt Belgesi ücretini banka kredisiyle zorlanarak ödeyen vatandaş ilerleyen zamanlarda bir satış durumunda arazi bedellerini rayiç üzerinden nasıl ödeyecek, satışlar ne zaman ne şekilde yapılacak veya yapılacak mı bunlar hep muallâk durumda. 2981 sayılı yasa kapsamında tapu tahsis belgesi almak için para ödeyen insanlar, bugün bir kez daha yeni bir belge için para ödemek zorunda bırakıldı “dedi. 

Halka doğruları anlatın

Meclis üyelerine İmar Barışı ile ilgili bazı kurumlardan gelen belgeleri gösteren Başkan Genç, halkı yanlış bilgilendirmemeleri konusunda uyararak, “Halka doğruları anlatın” dedi.

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 4821 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
2 Yorum