ŞEKER HASTALIĞINDA KONTROL VE TAKİP

ŞEKER HASTALIĞINDA KONTROL VE TAKİP

 

iyabeti yönetmek üç yollu denge hareketine bezer. Aldığınız ilaçlar (insülin ya da haplar), yediğiniz yiyecekler ve yaptığınız egzersizin bir arada uyumlu olması gerekir. Diyabeti kontrol etmek zordur, fakat doğru yemekleri yemek, doğru diyeti uygulamak ve kan testlerini düzenli yaptırmak son derece yararlı olacaktır.

KAN GLİKOZ TESTİ

Diyabeti kontrol etmek için, kan glikozu ölçme aleti kusursuz bir araçtır. Bazıları bu kan glikozu ölçme cihazını gayet iyi bilmekteyken bazılarımız için bu yeni bir şeydir. Yemekten önce ve sonra kan şekerini ölçmek besinlerin kan şekeri seviyemizi nasıl etkilediğini ve diyet ve dozaj ayarlamanın kan şekerinin düzelmesine nasıl yardımcı olabileceğini göstermesi bakımından önemlidir. 

KAN GLİKOZ SEVİYELERİNİ KAYDEDİN

Ölçüm sonuçlarının kaydını tutmak ve kontrol etmek son derece önemlidir. Bu kayıtlar sizin ve diyabet sağlık bakım ekibini diyabet planında gerektiği zamanlarda değişiklik yapmasını mümkün kılacaktır. Kan glikoz seviyesini kaydetmek şiddetle tavsiye edilir.  Seviyeleri kaydederek sonuçlara dayalı bir geçmiş oluşturarak bir sonuç çıkartabilirsiniz.

Kan şekeri seviyesini kaydetmek size şu bakımdan yararlı olacaktır:

•          Dozaj ayarlama konusunda yardımcı olur (İnsülin alan hastalar için)

•          Kan şekeri seviyeniz için hangi besinlerin iyi hangi besinlerin kötü olduğunu belirlemeye yardım eder.

•          Yüksek şeker seviyelerinin hangi dönemlerde ortaya çıktığını bulmaya yardım eder (hastalık vb gibi durumlar).

•          Kan şekeri seviyesinin egzersizle nasıl değiştiğini görürsünüz.

KONTROL SAĞLAMAK

Kan şekeri seviyesini normale yakın değerlerde tutmak zamanla zor hale gelebilir. Fakat şu adımları izleyerek kan şekeri seviyenizi koruyabilirsiniz:

•          Almanız gerektiği zaman insülin ya da hapları alın.

•          Beslenme planını uygulayın.

•          Düzenli egzersiz yapın

•          Kan şekeri seviyenizi sık sık kontrol edin ve diyabet sağlık bakım ekinizin yardımı ile gereken değişiklikleri yapın.

•          Doktorunuzu ve diyabet sağlık bakım ekibini düzenli olarak ziyaret edin.

•          Diyabet hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin.

BUNLARI YAPMAZSANIZ DİYABETİ KONTROL ETMENİZ İMKANSIZ HALE GELİR

•          Diyabet ilaçlarını önerilen şekilde kullanmamak

•          Beslenme planına uymamak (diyabet ilaçlarını ayarlamadan çok fazla ya da çok az yemek yemek)

•          Düzenli egzersiz yapmamak, diyabet planını değiştirmeden egzersiz miktarını artırmak ya da azaltmak.

•          Hastalanmak ya da aşırı stres.

•          Kan şekeri seviyesini yeterince kontrol etmemek.

DİYABET KONTROL ALTINDA TUTULMAZSA NE OLUR?

Kan şekeri seviyesi kontrol edilmezse kısa vadede hipoglisemi, hiperglisemi ya da diyabetik ketozise yol açar. Uzun vadede ise diyabet kontrol edilmediğinde kalp, böbrek, gözler ve sinirler gibi önemli uzuvlarda hasara yol açar. Bu da kalp hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği, görme problemleri ve sinir problemlerinin diyabetli hastalarda görülebileceği anlamına gelmektedir.

Bu problemler sadece birkaç yıldır hasta olan çocuklar ve ergenlerde görülmez, fakat diyabetli yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Kan şekeri seviyesini kontrol edemeyen çocuklar ve gençler ergenliğe geç girer ve boyları gerektiği kadar uzamaz.

DİABETİMİN KONTROL ALTIDNA OLDUĞUNU NERDEN BİLECEĞİM?

Diyabetiniz varsa doktor ya da diyabet sağlık bakım ekibi size kan şekeri seviyesinin kaç olması gerektiğini söyleyecektir. Diyabetiniz varsa kan şeker seviyenizi olabildiğince hedef aralıklar içinde tutmaya dikkat edin. Yaşlandıkça, hedef aralık değişecektir.

Kan şekeri seviyenizin hedef aralığa yakın olup olmadığını anlamanın yolu kan şekeri seviyesini günde birkaç kez kan şekeri ölçüm aleti ile ölçmektir.

MOTİVASYONUNUZU YÜKSEK TUTUN

Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak ciddi bir kararlılık gerektirir. Kan şekeri seviyeniz istediğiniz seviyeye inmiyor görünse de vazgeçmeyin, mücadeleye devam edin.

Kan şekeri seviyeniz ısrarla yüksek ya da düşükse doğru yöntemi bulmanıza yardım etmesi için doktorunuzla iletişime geçin.

Kaynak: https://www.metabolikcerrahi.com/seker-kontrolu

 

Bu haber toplam 2457 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık