Sarıyer’de cumhuriyet coşkusu

Sarıyer’de cumhuriyet coşkusu
Sarıyer Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Fener Alayı binlerce Sarıyerlinin katılımı ile gerçekleşti.
Sarıyer’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri, balıkçılar başta olmak üzere yüzlerce Sarıyerlinin tek yürek olduğu kortej Kireçburnu Haydar Aliyev'den başlayarak Sarıyer Merkez'e kadar yağmurlu havaya rağmen hem karadan hem de denizden devam etti.
 
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in ve Sarıyer Belediyesi çalışanlarının da hazır bulunduğu fener alayı marşlar eşliğinde büyük bir coşkuyla devam etti. Yaklaşık beş kilometrelik kortej oluşturan Sarıyerlilere, Cumhuriyet dönemini temsil eden atlı süvariler, kağnı arabası, savaş dönemi kıyafetleri giyen askerler ve onlara yardım eden kadınlar eşlik etti.
 

Duygulandıran belgesel

coskuic1.jpgYaklaşık doksan dakika süren yürüyüşün ardından korteje eşlik eden vatandaşlar Sarıyer Merkez’de kurulan sahnenin önünde toplandılar. Sarıyer Belediyesi Basın Birimi tarafından hazırlanan, çekimleri Polatlı’da gerçekleşen ve devlet arşivinin de kullanıldığı “22” belgeseli gösterildi. İzleyenler tarafından büyük beğeni kazanan belgeselde 91 yıl önce kurulan Cumhuriyet tarihi anlatılırken, genci yaşlısı birçok vatandaş gözyaşlarını tutamadı.
Halk oyunları ekibinin Ege yöresine ait Zeybek oyunun ardından sahneye çıkan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Cumhuriyet çocuklarına, Atatürk bekçilerine selam olsun. Gönlümüzde ki Atatürk sevgisini, şehitlerimizin verdiği mücadeleyi asla unutmayacağız. Ülkemizin geçirdiği bu zor günlerde, Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 91. Yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün buradan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu memleket topraklarını vatan yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyet demek adını hiç bilmediğimiz vatan kahramanları, Anafartalar, İsmet İnönü demektir. Cumhuriyet demek Mustafa Kemal Atatürk demektir.
 
Atatürk’ün 4 Ekim 1932’de Dolmabahçe Sarayı’nda verdiği bir demeçte, “Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep bir ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır” demiştir. İşte bizim vatanımızın özü budur. Biliyorum ki Cumhuriyet tüm değerleri ile yaşatmaya ne pahasına olursa olsun devam edecek kararlılıktasınız. Hepinizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 4492 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT