Sarıyer için belki de en önemli projelerden biri ama...

Sarıyer için belki de en önemli projelerden biri ama...
Sarıyer’de denize yönelik hazırlanan projelerin bir türlü dikkate alınmaması ise büyük bir eksiklik olarak göze çarpıyor.

İnşaat projelerinin artmasıyla her geçen gün beton yığınına dönüşen İstanbul’un incisi olarak adlandırılan Sarıyer’de denize yönelik hazırlanan projelerin bir türlü dikkate alınmaması ise büyük bir eksiklik olarak göze çarpıyor.

İstanbul Boğazı’na en uzun kıyı şeridi olan yeşil ile mavinin buluştuğu Sarıyer’de deniz bilincinin geliştirilmesi ve deniz kentinde yaşama kültürünün oluşturulması amacıyla “Sarıyer Deniz Gönüllüleri” bir proje hazırladı. Yaklaşık 3 yıl önce Mali Müşavir Adem Ayverdi’nin İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Deepist Dalış ve Doğa Sporları Merkezi ile birlikte hazırladığı proje Sarıyer Belediyesi’ne sunuldu. İstanbul’un tarih ve kültüründe önemli bir yer tutan Sarıyer’i ve deniz kültürünü tanıtmayı, deniz kültürü bilincini aşılayarak bir deniz kentlisi olma bakış açısını genç yaşta kazanmalarını sağlayacak olan proje için nedense yetkililerden bir dönüş olmadı.

Belediyeye sunuldu ama cevap verilmedi

adem-ayverdi-sariyer.jpgSarıyer’de, deniz ve doğaya karşı olan sevgisiyle bilinen projenin sahibi Adem Ayverdi, bu tür projelerin Sarıyer’in ve İstanbul’un geleceği için önemli olduğunu belirterek, “Bana göre dünyanın en güzel yerlerinden birinde yaşıyoruz. Buna sahip çıkmak hepimizin görevi. Bunun için bir şeyler yapmak lazım diye düşündüm ve böyle bir proje hazırladım. Önce Sarıyer Belediyesi’ne daha sonra CHP İlçe Başkanlığına sundum ama nedense içinde beton olmadığı için karşılık bulmadı. ‘Senin projeni bu yüzden değerlendirmeye almadık’ gibi bir cevap da verilmedi. Ama eminim ki beton yığınlarını daha da artıracak bizi nefessiz bırakacak bir proje sunaydım daha olumlu bakacaklardı. Yazık değil mi etrafıma bakıyoruz her gün beton yığınları yükseliyor. Yerel yönetimlerin işi sadece bu mu?” dedi. 

Gerek Sarıyer’in tanıtımı, gerekse deniz kültürünün oluşturulması için son derece önemli bir yere sahip olan projede şunlar amaçlanıyor. 
1. Denizi koruma bilinçlendirme çalışmalarının halka indirilmesi,
2. Genç ve dinamik bakış açıları ve enerjisi ile deniz kentlisi olma bilincini oluşturma ve yayma,
3. Çocuk ve gençlerin Sarıyer ve İstanbul’un deniz kültürünü, tarihini, sualtı ve su üstü güzelliklerini tanıma, koruma ile ulusal ve uluslararası alanda tanıtma çalışmalarını yapmak,
4. Gönüllülerin deniz kazalarına müdahale yeteneklerinin arttırılması, denetim noktalarının sıklaştırılması ve halkın bilinçlendirilmesi
5. Gönüllülerin can kurtarma ve acil durumlara müdahale konusunda mesleki bilgiye ulaşmalarını sağlayarak istihdam oluşturmak, 
6. Deniz kirliliği çalışmalarında halkın desteğinin gerekliliği göz önüne alındığında Deniz kentli olma bilincinin kirlilikle savaş boyutunda genele yayılmasını sağlamak.
7. İstanbul Boğazı’nda çalışan sivil, kamu ve askeri kurumların desteğiyle çocuk ve gençlerin denize bakış açılarını genişletmek, deniz koruma ve kirlilik ile mücadele ile ilgili görmedikleri sistemleri ve çalışmaları tecrübe etmelerini sağlamak,
8. Görsel ve işitsel iletişim araçları ile daha geniş halk kitlelerine deniz korumasını anlamayı ve deniz kentli olarak boğazı koruma bilincine ulaşmalarını sağlamak.

Bu haber toplam 4162 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT