Cüneyt GÜL

Cüneyt GÜL

Sarıyer Belediye Meclisi ne iş yapar?

Sarıyer Belediye Meclisi ne iş yapar?

Yıllardır Sarıyerli olarak belediye meclisini takip ederim. Onca yapılan oturumlardan sadece (iki elin parmaklarını geçmez) bir kaçında Sarıyer’in sorunları dile getirilir. Diğer gündem maddeleri içkili yer ruhsatları, yapı izinleri, arsa tadil planları, sokak isimleri vb. gibi Sarıyer’in sorunları olmayan konular.

Halbuki Sarıyer’in sorunları çok.

Birincisi yıllardan beri yerel siyasi partilerin temcit pilavı gibi halka sundukları mülkiyet sorunu. Son dönemde mağdur olan halk, bu sorun ile ilgili kooperatifler kurarak işi resmileştirdi. Ama bu da yetmiyor.

1,5 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı bir karar ile 3 yıl süre vererek mağduriyet yaşanan yerlerin ilçe belediyesi olarak İBB’den devir alınarak yer sahiplerine satışı yapılması şeklinde idi. Geçen 1,5 yılda ne oldu? Bir arpa boyu yol bile alınamadı. İlçe belediyesinin yetkili kurumları kanun gereği "görüş bildirmemiz lazım" derken kooperatifler, "görüş bildirirsek olumsuz karar çıkar" diyerek konunun ilerlemesinin önünü tıkamaktalar.

Zaman çabuk geçiyor. Bir bakmışsın araziler artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkisinde. İşte o zaman ayıkla pirincin taşını!

İkincisi trafik ve otopark sorunu. Sarıyer merkez ana arterinde birbirine paralel üç ana cadde var. (Şehit Mithat Yılmaz - Çukurçeşme ve Eski Kaymakamlık Caddesi). Ama ne hikmetse bu yollar İBB’ye bağlı AKOM tarafından projeye alınıp düzenleme yapılmıyor.

2011 yılında Sarıplatform Trafik Komisyonu ve AKOM’un işbirliği ile Sarıyer’in trafik sorununun çözülmesi adına bir çalışma yapılmış ve bu çalışma dosyası iki kurum tarafından sonlandırarak İBB Meclisi gündemine alınmak üzere yetkili birime gönderilmişti. Yıl 2016... Yani beş yıl geçmiş dosyanın halen gündeme alınması için bekleniyor.

Sarıyer il belediye meclis üyeleri nerede? Neden bu çalışmanın gündem maddesine alınması çalışmasını yapmıyorlar? Yoksa onlar için gereksiz mi?

Üçüncüsü Balıkçılar Çarşısı sorunu. Sarıyer bir balıkçı kasabası ama balıkçı çarşısı yok. Ne tezat değil mi? Neden yok? İlçe belediyesi yetkililerine sorarsanız, "sahil şeridi İBB’nin yetkisinde bize izin vermiyorlar" deniyor. Ama Beşiktaş’ta sahil şeridi olan bir ilçe. Balıkçılar çarşısı nerede? Sahilden 300 metre içeride merkezde bir yerde.

Oysaki 2009 yılında Sarıplatform Derneği tarafından bir ara "Mc Donalds" olan bina salaş halde iken burasının balıkçılar çarşısı olması için proje çizmiş ve Ankara’da yaşayan yerin sahibi bulunup ikna edilmiş ve bu proje dosya halinde Sarıyer Belediyesi'nin yetkili makamına teslim edilmişti. Sonra ne oldu? Hiçbir şey olmadı. Ne Sarıyer Belediyesi yetkilileri dosyaya açıp baktı ne de belediye olarak yeni bir proje çalışması yapıldı. Halen kenarda köşede bir yerde üç çadırdan oluşan bir yüzkarası balıkçılar çarşısı adı altında bir yer!

Dördüncüsü Rumelikavağı midyeciler sorunu. Yıllardan beri derme çatma barakalarda uygunsuz koşullarda midyecilik yapan emekçi halk yeni ve daha güzel koşullarda bir yer istemiş ancak başta İBB. Boğaziçi İmar Müdürlüğü olmak üzere bu düzene karşı çıkmış, sonrasında da ilçe yetkili kurumları bu konuyu gündemine almamıştır. Bu yer Sarıyer’in ayıbıdır. Buraya İstanbul’un çeşitli yerlerinden gelen müşteriler var. Her gelen bu rezilliği görüyor. Peki, neden düzenleme yapılmıyor? Burası Boğaziçi İmar Kanununa göre ön görünümmüş! Sabit bir yapılaşma yapmak yasak! Çivi çakmak bile yasak!

Peki, yaklaşık 40 yıldır burada esnaflık yapan emekçi halk işini mi terk etsin? Sabit yapılaşma yasak ise tekerlekli konteynerler konulurak, zemin düzeltmesi yapılarak, araçlar için otopark yapılıp, kontrol için bir zabıta noktası koyulur ve çağdaş bir midyeciler çarşısına sahip olunur.

Beşinicisi İBB tarafından yapılan tünelden Sarıyer yönüne doğru gidilen caddede yaya kaldırımının olmaması. Bu yolun yaklaşık 400 metre üzerinde bulunan Mehmet Şam Meslek Lisesi öğrencileri okul bittikten sonra aşağıya yürüyüp her tehlikeyi göze alıp mecburen bu cadde üzerinden yürümekteler. Allah’tan şimdiye kadar bir facia olmadı. Ama olmayacak demek değil. Ne geçmiş ne de şimdiki İBB Meclis üyeleri bu konuyu il meclisinde gündeme getirmediler. Neden?

Herhalde onlar için bu konular önemsiz. Arsa, yapı, bina işleri var iken bunlardan onlara ne! Onlar için ıvır-zıvır konular. Niye mi? Bu tip kişiler bugün varlar yarın yoklar. Onlar siyasi dönemini bitirdikten sonra villalarında oturacaklar ve biz emekçi halkın içerisinde bulunmayacaklar. Ama bizler hep burada olacağız ve bu firavunlara karşı doğruları savunacağız.

Bu yazı toplam 2084 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Cüneyt GÜL Arşivi