Rahim Filmi Mi İstendi? Korkulacak Bir Şey Yok!

Rahim Filmi Mi İstendi? Korkulacak Bir Şey Yok!

Rahim Filmi Nedir?

Rahim ve tüplerin iç kısımlarının görüntülenebilmesi için X ışınları ile çekilen HSG işlemi de denilen radyolojik bir tetkiktir. Rahimin iç yüzeyinin büyüklüğünü, şeklini değerlendirmek ve tüplerin açık olup olmadığına bakmak için yapılır.

Rahim Filmi Ne zaman Çekilmelidir?

Rahim filmi adet kanamasının bitiminden sonraki 3 - 4 gün içinde çekilmelidir. Bu zamanda rahim içi dokusu ince olduğu için rahim filmi daha kaliteli olur ve olası bir gebeliğe verilecek zarar ortadan kaldırılır. Ancak hiç adet görülmüyorsa hamile olunmadığın kesinlikle emin olunmalıdır. Çekim öncesinde aç olmaya ve ya herhangi bir ilaç kullanmaya gerek yoktur.

Rahim Filmi Çekimi Aşamaları

1) Hasta önlüğünün giyilip, röntgen masasına dizler kıvrık olarak sırt üstü şekilde yatılmasını ve ayakların yanlara doğru açılması istenir.

2) Rahim ağzının rahatça görülebilmesi spekulum denilen bir alet vajinaya yerleştirilir.

3) Vajina ve rahim ağzının temizliği ve mikroplarının öldürülmesi için özel bir solüsyon ile silinir. Daha sonra rahim ağzı kanalına ucunda küçük bir balon olan kateter yerleştirilir.

4) Yerleştirilen kateter çok ince bir boru olup yumuşak maddeden yapılmıştır. Bu kateter yolu ile rahim içine doğru röntgen ışınlarını tutucu bir sıvı verilir. Bu sıvı verilirken karında hafif kramplar hissedilebilir. Sıvının tüplerdeki geçişine göre uzmanlar hastadan biraz hareket etmesini isteyebilir.

5) Verilen sıvının ilerleyişi monitörlerden izlenir ve alınması gereken yerlerde dijital röntgen görüntüleri kaydedilir.

6) Bu aşamada yerleştirilen cihazlar çıkarılır ve işlem bitirilir. Yapılan bu işlemler yaklaşık 7-8 dakika sürer. Sonuçlar rahim filmi çekim işlemi tamamlandıktan 15 dakika sonra rahim filmi alınabilir.

İşlem Sonrasında Kişiyi Neler Bekliyor?

İşlem sonrasındaki bir kaç gün lekelenme olabilir ve rahim filmi çekimi sırasında verilen sıvı madde çamaşıra gelebilir. Kimyasal koku ve kalın akıntı olması normaldir.

Bunun dışında kusma, ateş, ciddi boyutta karın ağrısı, şiddetli kramplar, fazla miktarda kanama ve pis kokulu akıntı olursa hemen doktora başvurulmalıdır.

Biyorad görüntüleme merkezinde rahim filmi kolayca çekilebilinir. Uzman, deneyimli kadrosu ve son teknoloji C Kollu Dijital Floroskopi cihazı ile ağrısız çekilebilmektedir. Üstelik işlem tamamen ağrısız yapılabilmekte rahim filmi çekimi sonrasında kişi rahatlıkla günlük hayatına devam edebilmektedir. Üstelik diğer yöntemlerle yapılan çekim süresi Biyorad görüntüleme merkezinde 3 dakikaya kadar düşürülmektedir. Ayrıca Biyorad da randevu alma, danışma ücreti alınmamaktadır. Biyorad ayrıca açık emar, tomografi, sintigrafi, biyopsi gibi hizmetlerde sunmaktadır.

 Rahim filmi randevusu için 0850 333 45 24 numaralı telefonunu arayarak sağlık danışmanlarımız ile görüşebilirsiniz.

Bu haber toplam 3992 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık