Protez Göz Nedir

Protez Göz Nedir
Göz protezleri birçok malzemeden üretilmektedir. Bunlar; cam porselen akrilik gibi malzemelerdir. Protez gözler aynı zamanda kişinin durumuna bağlı olarak özel olarak tasarlanır.

Protez göz kayıpları günümüzde çok sık olmasa da gerek sonradan oluşan travmalar sonucu, gerekse doğuştan kaynaklanan göz kayıpları durumunda göze protez takılır. Protez göz takma uygulaması yıllardır dünyada ve Türkiye'de yapılmaktadır. Ancak teknolojinin gelişmesi ile bu konuda oldukça ilerlemeler kaydedilmiştir. Protez göz görmeyi sağlayan bir durum değildir. Ancak insan ilişkilerinde ve insanın sosyal ilişkilerinde yüz yüze gelindiğinde göz teması önemli bir yer alır. Dolayısıyla hastanın kendini iyi hissetmesi daha rahat ve özgüven içinde ilişkiler kurabilmesini sağlamak amacıyla yapılır.

Protez Göz Uygulaması Öncesinde Neler Yapılır?

Göz hangi sebeplerden dolayı kaybedilmiş olursa olsun protez göz uygulaması öncesinde göz yuvasının proteze uygun hale getirilmesi gerekir. Bu da göz içindeki dokuların tamamen temizlenmesi durumudur. Protez göz takılmadan önce göz yuvasının temiz ve ölü hücrelerinden arındırılmış olması gerekir. Göz yuvalarına yerleştirilen protezler canlı doku ile %100 uyum sağlayan cam veya akrilik özelliğe sahip materyallerdir. Dolayısıyla bu işlem için cerrahi operasyon yapılır. Göz protezi takıldıktan sonra belli aralıklarla kontrol edilerek uyum sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Daha sonra iç kısma takılan protezin üzerine bir kapak görüntüsü veren bir başka protez yerleştirilir. Bu diğer gözün rengi ile uyumlu, dışarıdan bakıldığında rahatsızlık vermeyecek durumda bir protezdir. Bazı göz kayıplarında gözde şekil bozuklukları oluşur. Dolayısıyla gözün tüm dış kılıfı alınmak zorunda kalınmış olabilir. Böyle durumlarda hareketliliğin ortadan kalkmaması için de ayrıca cerrahi müdahale yapılır. Bu cerrahi müdahale ile göz kasları kontrol altına alınır. Göze takılan iç ve dış protezler maksimum 1 ay gibi bir süre içinde doku ile uyum sağlamaktadır.

Protez Göz Fiyatları

Standart protezler de fiyat bellidir. Ancak bazı durumlarda daha kaliteli malzemeden üretilenlerin fiyatları değişiklik gösterir. Kişiye özel yapılan protezlerde fiyat belirlenmesi söz konusu değildir. Çünkü hastanın durumu, göz yuvasının durumu, protezin yerleştirilmeden önce ki gözün proteze uygun hale getirilmesi gibi bir takım işlemler yapılacağından kişiye özel üretilen protez göz fiyatları değişmektedir.

Protez Göz Çeşitleri

Günümüzde teknolojik gelişmeler bu konuda da oldukça ilerlemiştir. Göz protezleri birçok malzemeden üretilmektedir. Bunlar; cam porselen akrilik gibi malzemelerdir. Protez gözler aynı zamanda kişinin durumuna bağlı olarak özel olarak tasarlanır. Ancak standart göz protezleri de bulunmaktadır. Bunlar ortalama görüntüye ve ölçülere sahip protezleridir. Göz protezleri içinde akrilikten yapılan protezler diğerlerine göre çok daha uzun süre kullanım sağlayan protezlerdir. Ayrıca bunlar kırılmaz.

Cam Hareketli Protezler

Cam hareketli protezler kişiye özel olarak tasarlanır. burada göz yuvasının ölçüsü alınarak oraya uygun protez yapılır. Aynı zamanda göz rengi irisin büyüklüğü ve iki göz arasındaki simetrik durum göz önünde bulundurularak estetik bir protez yapılır. Cam protezler Hipoalerjik özelliğe sahip olması sebebiyle olumsuzluklardan etkilenmez. Ayrıca bu protezler gözyaşı ve göz dokusuyla uyum sağlayan protezlerdir.

Akrilik Protez

Akrilik protezler diğer protezlere göre daha farklıdır. Bunlar kişinin göz yuvasına ve ölçülerine göre tasarlanan protezlerdir. Aynı zamanda obita denilen boşluğa uyum sağlayan protezlerdir. Ayrıca çok kaliteli bir akrilikten yapılmıştır. Akrilik gözde tahriş kızarıklık ve çapaklanma yapmaz. Dolayısıyla daha rahat kullanım olanağı sağlar. Bu protezler cerrahi müdahale ile yerleştirilir. Çünkü Vücudun bir parçası haline gelebilmesi için bu şarttır. Göz kapakları ve estetik olarak görüntü ayarı yapılmaktadır. Diğer gözde homojen renk uyumu da sağlandıktan sonra son derece estetik görüntü oluşturur. Kişiye özel göz protezleri hastanın vücuduna kısa sürede uyum sağlayan protezlerdir. Bu protezler üretilmeden önce hastanın göz yuvası proteze göre hazırlanmaktadır. Bunun için yerleştirilmeden önce ön hazırlık yapılmaktadır. Diğer gözün rengi, büyüklüğü, uyum sağlayabilecek bütün alternatifler oluşturularak üretilmektedir. Dolayısıyla bu protezler doğal bir görüntü oluşturmaktadır.

Bu haber toplam 3496 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık