Protein Tozu Zararlı Mı?

Protein Tozu Zararlı Mı?

Protein tozları düzenli olarak antrenman yapan kişiler tarafından kullanılması önerilmektedir. Ağırlık antrenmanlarıyla uğraşan kişiler dışında kullanımı halinde böbrek ve karaciğeri yormasından kaynaklı olarak vücudun su ve kalsiyum kaybetmesine neden olur. Uzmanlar tarafından çoğunlukla önerilmemesinin temel nedeni bu. Fakat bu durumun aksini savunan uzmanların sayısı da azımsanamayacak kadar fazladır. Bu konuda en sık sorulan sorular ise Protein tozu zararlı mı? Protein tozunun yararı var mı? gibi sorularınıza yazımızda yanıt bulabilirsiniz.

Protein Tozlarını Herkes Kullanabilir mi?

Öncelikle proteinin ne olduğu konusuna değinelim. Yetişkin bir bireyin vücudu ortalama %16 proteinden oluşmaktadır. Proteinler, sindirim sırasında yapı taşlarına ayrılarak amino asit olarak kana karışır. Kanınız yoluyla karaciğere taşınan proteinler burada sistematik bir biçimde birleşerek vücudunuzun doku proteinlerini oluştururlar. Aynı zamanda vücudunuzun enerji kaynağı olarak da kullanılmaktadır.

Protein bireylerin büyüme ve gelişim gösterebilmeleri için ilk sırada gelen besinlerin başındadır. İnsan vücudunda birçok hücre zaman içerisinde ölerek yerini yenilerine bırakır. Yeni hücrelerin üretimi açısından proteinler, sürekliliğin sağlanmasında oldukça önemlidir. Ayrıca bağışıklık sistemi ve vücudun çalışmasının düzenlenmesinde hormon ve enzimlerin esas yapıları proteindir.

Bu bilgiler ele alındığında protein tozları pratik olmaları en büyük avantajları görülebilir. Düzenli ve doğru kullanım halinde vücudunuz tarafından kas inşası için sindirilerek oldukça etkili olabiliyor. Aslında bu ürünlerin tek kullanım amacı yoğun ve ağır bir spor antrenmanı ardından artan protein ihtiyacının karşılanabilmesini sağlamak.

Protein Tozunun Faydaları

İsterseniz şimdi protein tozunun yararları ve zararlı konusunda uzman görüşlerini listeleyelim. İlk olarak protein tozunun yararlı olduğunu destekleyen uzman görüşleri;

  1. Kas kaybının önlenmesinde yardımcı olacağı,
  2. Egzersizlerin ardından kas onarımını destekleyeceği,
  3. Kemiklerin güçlenmesini sağlayacağı,
  4. Vejetaryen bireyler için gerekli protein desteğini sunacağı,
  5. Öğünlerinizin planlanmasına yardımcı olacağı görüşlerini öne sürüyor.

Peki, bu duruma aksi bir görüş sunan uzmanlar neleri savunuyor;

  1. Vücudun erken yaşlanmasına neden olacağı,
  2. Toz kaynaklarının belirsizliğinin oluşturduğu endişe,
  3. Beyinde toksik bir etki bırakarak, bağımlılığa yol açabileceği,
  4. Hayvan iskeletlerinden ve kullanım süresi dolmuş olan et ürünlerinden elde edilecek protein tozlarının sağlıksız olacağı yönünde görüşler,
  5. Protein tozları içerisinde ağır metal kalıntılarının yer alabileceği riskini savunuyor.

Sizlere iki farklı görüşü maddelerle aktarmaya çalıştık ve burada son kararın sizde olduğunu hatırlatıyoruz. Fakat, Protein tozu kullanımı konusunda uzman görüşleri ve yönlendirmeleri doğrultusunda kullanmanızın yararlı olabileceğini belirtmek istiyoruz.

https://www.protein34.com/protein-tozlari

Bu haber toplam 3863 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık