Pelin Batu ve Meltem Cumbul söyleşisine yoğun ilgi

Pelin Batu ve Meltem Cumbul söyleşisine yoğun ilgi
Sarıyer Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında oyuncu Meltem Cumbul ve Pelin Batu Sarıyerli sevenleriyle buluştu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen ‘Kadın Olmak’ isimli söyleşide konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ülkemizde meydana gelen olaylardan kimsenin ders çıkarmadığını söyledi. Söyleşinin açılışını yapan Pelin Batu ise Türkiye’de her 2 kadından 1 tanesinin  şiddet gördüğüne dikkat çekti.

‘Güçlü Kadın Nasıl Olunur’,  ‘Kadın Olmanın Zorluğu’ gibi birçok konunun ele alındığı söyleşiye Sarıyerli kadınların ilgisi yoğun oldu. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bu ülkede hiçbir şeyden ders çıkarılmıyor diyerek “Bir yurtta yaşamını yitiren o öğrencilerin annelerinin bile sesi kesildi. Bu ülkedeki sessizlik bir an önce bozulmalı” dedi.

kadinlar2.jpg

ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR

Söyleşinin açılışını yapan Tarihçi ve Oyuncu Pelin Batu, Anadolu topraklarının tanrıça toprakları olarak anıldığını ve bunun kadına verilen değerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Batu, anaerkil olan toplumun kadın hakları bakımından günümüzde çok iç karartıcı bir noktaya gelindiğini söyleyerek, “Bunu yok etmek için ne yapmalıyız diye konuşuyoruz güzel fikirler çıkıyor ama işin tek bir boyutu yok. Televizyon programı yaptığım zaman gördüm ki, en az izlenen programlar kadınlarla ilgili programlar. Benim davet ettiğim kadınlar gerçekten çok güçlü kadınlardı. Ama neden kadın sorunları programları izlenmiyor. Fark ettim ki, Türkiye’de her 2 kadından 1'i şiddet görüyor. 142 ülke arasında 125’inciyiz ve bunları duyunca insanların içleri kararıyor. Üç maymunu oynamak istiyorlar, bunları duymak istemiyorlar. Ama bunları bilip değiştirmek için bir şeyler yapmalıyız” dedi.

BİZLER ÇOK GÜÇLÜYÜZ

Kadınların iş yaşamında, siyasette ve sosyal hayatta daha fazla görünür olması gerektiğini söyleyen Pelin Batu, “Şuan çalışan kadınların çoğu kayıt dışı, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kadınlar. Biz çok yönlü, çok detaylı, hakikaten çok zengin düşünebilen insanlarız. Bunun için bir şans verilmeli, bu şansı da biraz biz yaratabiliriz. Birlik olmalıyız. Bizler hiç kimsenin hayal edemediği kadar çok güçlüyüz. Bu ülkenin tarihine bakınca bunu çok net görüyoruz. En dibe vurduğumuz anlarda bile her zaman bir umut vardır” ifadelerini kullandı.

kadinlar1.jpg

KADINLARIMIZIN İŞİ ÇOK ZOR

Ünlü oyuncu Meltem Cumbul ise oyunculukla alakalı yaptığı bir çalışmadan bahsettiği konuşmasında izleyicilerle birlikte verdiği eğitimlerden örnekler sahneledi. Usta oyuncu, “Hayat içinde bizden bazı roller bekleniyor. İyi bir anne olmak, iyi bir eş olmak, iyi bir öğrenci olmak. Bunları yapmazsan çok asisin. Kadın olarak işimiz gerçekten çok zor. Bir noktadan sonra erkekleşecek miyiz diye düşünüyoruz. Kadın olarak bu kadar erkekleşmenin, erkek olmak istemiyorsan ne anlamı var ki? 3 yıl içerisindeki çalışmaların sonucunda sadece oyuncu olarak değil bir eğitmen olarak baktığımda gerçekten onlarda var olan şeylerin yanı sıra ne kadar sürede nerelere varabileceğimiz irdelemek durumundayım. Oyunculuk cinsiyetsizlik gibidir. Daha fazla umutsuz olmak istemiyorum. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Umudumuzu kaybetmemeliyiz. ”dedi.

BU SESSİZLİK BOZULMALI

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, panelde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hiçbir kadın kendisi için bir şey istemiyor. İşte kadının yüceliği de burada. Kadına verilmesi gereken değer verilirse bu işin daha doğru olacağını düşünüyorum. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ndeyiz. Burası Yaşar Kemal’in adına o kadar çok yakışıyor ki. Buranın bir hikayesi var. Biz burayı kadınlarımızın nöbetleriyle inşa ettik. Belediyenin yeri olmasına rağmen birileri bu merkezi yapmamıza karşı çıktı. Ama kadınlarımızın mücadelesiyle böyle bir kültür merkezi yaptık. Bu ülkede hiçbir şeyden ders alınmıyor. Bir yurtta yaşamını yitiren o öğrencilerin annelerinin bile sesi kesildi. Bu ülkedeki sessizlik bir an önce bozulmalı.”

Bu haber toplam 5752 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT