Önseçimde garanti hesap kaç olmalı?

Önseçimde garanti hesap kaç olmalı?
CHP’de önseçime doğru gidilirken tüm hesaplar ilk 5 üzerine kuruluyor. Ancak 5. olacak ismin kaderi HDP’nin barajı aşıp şamamasına bağlı olacak.

SARIYER MANŞET ÖZEL HABER

İstanbul 2. Bölgede yapılacak tüm hesaplar 2011’de yapılan genel seçimler üzerine kuruluyor.  2011’de 27 milletvekili bulunan 2. Bölgede AK Parti’den 15, CHP’den 9, MHP’den 2, Bağımsız ise 1 milletvekili çıkmıştı. MHP 3. milletvekilini çok az bir farkla kaybetmişti. Bağımsız seçilen Sırrı Süreyya Önder ise 120 bin oyla 2 milletvekili çıkartacak kadar oy almıştı.
 
2.Bölge’de milletvekili sayısı 27’den 26’ya düştü
7 Haziran2015’te yapılacak genel seçimlerde İstanbul’daki diğer bölgelerde milletvekili sayısı artarken, 2. Bölge 27’den 26’ya düştü. Durum böyle olunca hesaplar iyice zorlaştı. AK Parti’deki 15. sıra, CHP’deki 9. sıra adayları deyim yerindeyse tam olarak bıçak sırtı oldu. 2. Bölgede milletvekili sayısında AK Parti ve CHP’de düşüş, MHP ve HDP’de artış olabilir.
 
5. sıranın kaderi HDP’ye bağlı
CHP’deki sıralama 1-3-5-7. sıralara genel merkezin kontenjan adayları olacak. 2-4-6-8-9-10 ve sonrası ise önseçim sıralamasına göre belirlenecek.
 
Yani CHP’de önseçimde 5. olacak olan aday YSK’ya verilecek olan milletvekili sıralamasında 9. sırada yer alacak. HDP’nin Türkiye genelinde yüzde 10 barajını aşması durumunda 2011 genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki Selahattin Demirtaş’ın aldığı oy oranlarına göre HDP İstanbul 2. Bölgeden 2 milletvekili çıkartacak. Bu durumda CHP’nin vekil sayısı 8’e düşecek. HDP’nin baraj altı kalması durumunda ise CHP’de 10. sırada bulunan yani önseçimde 6. olacak adayın da şansı artmış olacak.
 
Yani durum böyle değerlendirildiğinde CHP’nin 9. ve 10. sırası yani önseçimin 5. ve 6. adayın kaderi, HDP’nin Türkiye genelinde alacağı oya bağlı olacak. Son kamuoyu yoklamalarına bakıldığında HDP’nin barajı aşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Garanti milletvekilliği için ilk 4 şart…

Bu haber toplam 4936 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
2 Yorum