Nazım Hikmet Sarıyer'de anıldı

Nazım Hikmet Sarıyer'de anıldı
Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet'in 115.doğum günü Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Vakfı'nın birlikte düzenlediği etkinliklerle kutlandı. 

Usta şair için ilk tören saat 13.00’da Türkiye'den ayrıldığı son kara parçası olan Tarabya'da denize karanfiller bırakılarak başladı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, sanatseverler ve Sarıyerli vatandaşlar yaşadığı baskılardan sonra 1951 yılının Haziran ayında memleketten ayrıldığı Tarabya rıhtımında Nazım Hikmet için bir araya geldiler. İstanbul Boğazı’na açılan Sevgi ve Barış teknesi hep bir ağızdan dile getirilen Nazım Hikmet şiirleri ve besteleriyle yolculuğa çıkanlara anılarla dolu bir gezinti sundu.

nazim-hikmet-4.jpg

Nazım için TİM’de etkinlik düzenlendi

Anma etkinliği daha sonra Maslak TIM Show Center'da devam etti. Programın sunuculuğunu yapan Nebil Özgentürk'ün hazırladığı Nazım Hikmet belgeseli ile başlayan etkinlikte, izleyiciler arasında yer alan Hıfzı Topuz Nazım Hikmet'i anlattı.

Hıfzı Topuz: Vatanını çok severdi

Hıfzı Topuz, Nazım’ın bir telif ücretini götürerek Nazım ile tanıştığını belirtti ve Moskova’da birlikte olma şansını yakaladığını kaydetti. Topuz, Nazım’ın şiirlerini de anıları da hafızasında tutmadığını belirterek, bana ‘Sen benimle ilgili bu kadar şeyi nasıl aklında tutuyorsun, diye sorardı.' Bununla birlikte mangal gibi yüreği vardı. Ve vatanını çok severdi dedi.

Zülfü Livaneli: Keşke bugün gençliğin onu bağrına bastığını görebilseydi

Zülfü Livaneli genç bir sanatçıyken Paris’te Hıfzı Topuz aracılığı ile Nazım ve Nazım dostları ile tanıştığını anlattı. Burada Abidin Dino’larla, Nazım’ın dostlarıyla her gün Nazım’ı konuştuklarını anlattı. Livaneli, hissiyatını Nazım şarkılarına döktüğünü belirterek. Nazım ‘Şiirlerim 72 dile çevrildi. Türkiyemde ve Türkçede yasak’ dedi. Keşke benimkilerle birlikte tüm Nazım şarkılarını duyabilseydi, keşke bugün gençliğin onu bağrına bastığını görebilseydi dedi. 

Başkan Şükrü Genç: Safları Sıklaştıralım

nazim-hikmet-3.jpg

"Bugünlerde insanlığın  Nazım Hikmet’e çok ihtiyacı var. Kavga ama yürek kavgasına çok ihtiyacımız var. Özellikle de sevgiye çok ihtiyacımız var. Nazım’ın deyişiyle Sevginin olmadığı yerde yol yürümek mümkün değil. Birbirimizi sevmeye ve birlikteliğe çok acil ihtiyacımız var. Nazım’ın Hürriyet Kavgasındaki şiiri dilime pelesenk oldu. Daha gün o gün değil, Demlenip dürülmesin bayraklar, dinleyin duyduğunuz çakalların ulumasıdır. Safları sıklaştıralım çocuklar."

nazim-hikmet-2.jpg

Nazım Hikmet Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi ise Nazım'ın paylaşımcı kişiliğinden söz ederken, hapisde dokuduğu 15 liralık kumaşın gelirini nasıl paylaştığını anlattı.Konuşmaların ardından Çello dinletisi ve Altan Erkekli ve Ebru Erkekli çifti Nazım Hikmet Şiirleri okudu. Tiyatrocu Levent Ülgen Nazım Hikmet’in ölümsüz eseri Kuvayı Milliye Destanı ve Memleketimden İnsan Manzaralarında  yer alan “Kartallı Kazım” performansı ile büyük beğeni topladı.

nazim-hikmet1.jpg

Gecenin finalinde usta isim Zülfü Livaneli Kardeş Türküler ile birlikte "Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor" adlı şarkıyı seslendirdiler.

Bu haber toplam 3876 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT