Mustafa Tok rakamlarla tek tek açıkladı

Mustafa Tok rakamlarla tek tek açıkladı
AK Partililerin Sarıyer Belediyesi'nin borcuyla ilgili eleştirilerine Başkan Yardımcısı Mustafa Tok tek tek rakamlarla cevap verdi.

AK Partili meclis üyelerinin faaliyet raporuna yaptıkları eleştirilere cevap veren Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tok, maksimum hizmet, maksimum tasarruf, maksimum yatırım anlayışıyla çalıştıklarını söyleyerek, “Artık Sarıyer’e yaptığımız hizmetler ve yatırımlar kitapçıklara sığmıyor” dedi. Tok, AK Partililerin belediyenin borcuyla ilgili eleştirilerine ise tek tek rakamlarla cevap verdi.

2009’daki hayallerimizi yatırımlara dönüştürdük

CHP grubu adına söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tok; “2009’da belediyeyi kazandığımızda Sarıyer halkına verdiğimiz hayallerimiz vardı. Hayallerimizi söz verdiğimiz hedeflere dönüştürdük sonra hedeflerimizi planlamak gerekiyordu. Biz biliyorduk ki planlanmayan hedefler geçmişteki yöneticilerin yaptığı gibi sadece iyi niyet olarak kalacaktı. Yusuf Tülün’ün geçen dönemde söylediği gibi, “Onlar benim hayallerimdi” sözünde olduğu gibi. Geçen 9 yılda maddi olanaklarımızla gelir-gider kaynaklarımızla planladığımız hedefler arasında bağı gerçekçi bir şekilde kurarak Sarıyerlilere söz verdiğimiz ve faaliyet raporlarına sığdıramadığımız Sarıyer halkının bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımlarla hayallerimizi bir bir gerçekleştirdik” dedi. 

Bütçe artışı 9 yılda yüzde 500 olmuş

2009’da Sarıyer Belediyesi bütçesinin 62 milyon, şuan ise 326 milyon olduğunu belirten Tok; “Yüzde 500 bütçe artışı olmuş. Bütçemiz bu meclise ve Sarıyer halkına verilen sözdür. Bütçe disiplin içerisinde yönetilmesi gereken bir süreçtir. 2017 yılı tahmini bütçemiz 352 milyon, gelir bütçemiz 326 milyon, gider bütçemiz 337 milyon. Burada bir şeyin altını çizmek gerekir. 10 milyona yakın köylerden topladığımız vergileri geriye iade etmişiz. Bu bütçenin gerçekleşmesi %99,7 oluyor. Bunu neden görmezden geliyorsunuz?” diye konuştu. 

Böyle bir ortamda gelir-gider bütçesini denk düşürmek bir başarıdır

Emlak Vergisi ödemeleri ile ilgili hükümet tarafından çok fazla torba kanun çıkarılması, bankada değer faiz oranlarının emlak vergisi gecikme oranlarından yüksek olması; vergilerin zamanında ödenememesi noktasında ciddi kırılmalara sebep olduğunu belirten Mustafa Tok, “2017 yılı sonu itibariyle tahsil edilemeyen tahakkuk miktarlarında da bunun etkisi görülmektedir. 2017’de yüzde 12 enflasyon oldu. Dolar 4 TL’lere dayanmış, Euro 5 TL, akaryakıt fiyatları 4.7’den 6 liralara gelmiş. Faizler yüzde 16’lara çıkmış böyle bir ortamda gelir-gider bütçesini denk düşürmek Sarıyer Belediyesi’nin bir başarısı değil midir? Bu disiplinde arkamızda her daim duran ve desteğini esirgemeyen Şükrü Genç başkanımıza teşekkür etmek istiyorum” dedi. 

2009 yılında Yusuf Tülün’den bize faizsiz 132 milyon borç bırakıldı

Muhalefetin belediyenin borçlu olduğuna yönelik eleştirilerine de cevap veren Tok, “Sarıyer Belediyesi’nin muhasebe kayıtlarına göre 474 Milyon TL borcu vardır. Bu borcun şimdi size analizini yapacağım. 25 milyon TL SSK, Maliye Bakanlığı’na ödenmek üzere bloke edilmiş paradır. Bu para harcanmamıştır borç niteliği taşımamaktadır sadece muhasebe kayıtlarındadır. Yine kıdem tazminatları olarak 6 milyon da aynı niteliktedir. 2016’da 6736 sayılı kanun kapsamında 223 Milyon TL kamuya olan borcumuzu yapılandırdık. Bu borç yapılandırıldığında 51 milyon faiz eklendi. Bu parayı Sarıyer Belediyesi mi harcamış oluyor? Yıllar öncesinden, önceki dönemlerden bu zamana kadar uzayan bir borç. 2009 yılında Yusuf Tülün’den bize faizsiz 132 milyon borç bırakıldı. 62 milyon bütçe ile 132 milyon borç nasıl yapılıyor bunun da izah edilmesi gerekir” dedi.

Yusuf Tülün döneminin sadece borç faizi 265 milyon TL’ye tekabül ediyor

Toplamda Sarıyer Belediyesi’nin borcunun 257 milyon TL olduğunu belirten Tok, “Başka açıdan baktığımızda Yusuf Tülün döneminde 132 Milyon TL borcun 9 yıllık faiziyle birlikte 265 milyona tekabül ediyor. Ana borçtan düşüldüğü zaman Sarıyer Belediyesi’nin borcu 200 milyona denk gelmektedir. Yusuf Tülün döneminde İstinye Park yapıldığı zaman belediyenin bütün borcu kapanmış belediye artıya geçmişti. 2016’da 223 Milyon TL olan yapılandırma öncesi borç 274 milyona yükselmiş. Söz konusu borç İller Bankası payımızdan kesilmeye başlamıştır. Artık bu borç bizim borcumuz olmaktan çıkmıştır. Ana borçtan yapılandırılan borçlar da çıktığında Sarıyer Belediyesi’nin borcu 190 Milyon TL’dir. AK Partili arkadaşlar tüm bunları bilip bilmemezlikten geliyorlar” dedi.

Maksimum hizmet, maksimum tasarruf, maksimum yatırım

Sarıyer Belediyesi’ni borçlandırmamak için çaba harcadıklarını vurgulayan Tok, “Sarıyer Belediyesi borçlanmaya hevesli olsaydı 2017’de bu meclisten oy birliğiyle aldığımız kararla 22 Milyon TL borçlanma yetkisini kullanırdık. Banka faizleri o dönemde yüzde 20 civarlarındaydı. Vicdanım Sarıyerlilieri bu faiz oranlarında borçlandırmaya cevaz vermedi. 9 yılda istesek 140 milyon TL civarında borçlanabilirdik. Eğer borçlansaydık 10 yıllık faiziyle birlikte bu rakam 250 milyon olurdu. Hizmet Binamızı yaparken İller Bankası size kredi verelim dedi, eğer 100 milyonluk krediyi alsaydık o da faiziyle 200 milyon borçlanma demek olacaktı. Biz bunu istemedik ve hizmet binamızı kendi bütçemizden inşa ettik. Sarıyer’e kazandırılan hizmetler ve yatırımlar için 10-15 yıl sonra bu kürsüden konuşan insanlar Sarıyer’e yaptığı hizmetlerden dolayı Şükrü Genç ve emek veren diğer arkadaşlarımıza teşekkür edecekler. Maksimum hizmet, maksimum tasarruf, maksimum yatırım anlayışımızın bütün çalışanlarımız ve Sarıyer halkında yarattığımız sinerjiyle yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyorum” diye konuştu.

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 5513 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT