Mustafa Tok, ekonomik krizle ilgili önemli tespitlerde bulundu

Mustafa Tok, ekonomik krizle ilgili önemli tespitlerde bulundu
Mustafa Tok, Türkiye’deki ekonomik krizi göz önüne alarak Sarıyer Belediyesi’nin 2019 tahmini bütçesini maksimum tasarruf anlayışı ile hazırladıklarını belirtti.

Sarıyer Belediyesi’nin, 2019 yılı tahmini bütçesi ve performans programı ile ilgili meclis toplantısında sunum yapan ve AK Parti grubunun eleştirilerine cevap veren Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tok, Türkiye’nin içinden bulunduğu ekonomik krizle ilgili de önemli tespitlerde bulundu. Türkiye’deki ekonomik krizi göz önüne alarak Sarıyer Belediyesi’nin 2019 tahmini bütçesini maksimum tasarruf anlayışı ile hazırladıklarını belirten Tok, “Bu krizler geçmişte de oldu gelecekte de olacak bu emperyalizmin ve kapitalizmin sonucudur. Tek kurtuluşumuz Mustafa Kemal’in yolunda tam bağımsızlık ruhuyla bir bütün olarak dayanışma içinde olmamızdan geçiyor” dedi. 

Ülkemizde ciddi bir ekonomik kriz yaşanmaktadır

Meclis kürsüsünden Sarıyer Belediyesi’nin bütçesi ile ilgili önemli bilgiler veren Mustafa Tok, “Tahmini bütçeler gelecek zaman periyodu için yapılan finansal planlardır. İyi bir bütçe geçmiş ve bulunduğunuz zaman içindeki ekonomik verilere göre hazırlanır. Dolayısıyla elinizdeki rakamlardaki bilinmezlikler çokça olmamalıdır. Ülkenin yaşadığı kriz nedeniyle gelecek 3 yıl tahmini bütçenin hazırlanmasına esas teşkil edecek şekilde güvenli ve yeterli olmalıdır. Aksi takdirde yapacağınız bütçe hayali olacaktır. Ülkemizde ciddi bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. 2018’de meydana gelen ekonomik hasarların tespitleri henüz yapılamamıştır, sonuçları henüz topluma yansımamıştır. Önümüzdeki 3 yılda özellikle 2019’da daha derin ve belirsiz bir krizle karşı karşıya kalacağımız hükümetin açıklamalarıyla kabul görmüştür. Açıklanan yeni ekonomik programdaki verilere baktığımızda durumun ne kadar vahim olduğu açıkça gözükmektedir. 2019 yılında beklenen yüzde 12,1’lik işsizlik oranı tespit edilen büyüme rakamlarıyla işsizliğin bu seviyede kalması mümkün değildir. Bu rakamlarda bile birçok işyeri kapanacak binlerce insanın işsiz kalması söz konusu olabilecektir. Bunları söylerken içim acıyor çünkü aynı geminin içindeyiz hepimiz” diye konuştu.

Tek kurtuluşumuz Atatürk’ün çizdiği yol

Birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Tok, “Bu krizler geçmişte de oldu gelecekte de olacak bu emperyalizmin ve kapitalizmin sonucudur. Tek kurtuluşumuz Mustafa Kemal’in yolunda tam bağımsızlık ruhuyla bir bütün olarak dayanışma içinde olmamızdan geçiyor” dedi.

Bütçe Türkiye’deki verilere göre hazırlandı

Sarıyer Belediyesi’nin tahmini bütçesini hazırlarken Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik krizin dikkate alındığını hatırlatan Tok, “Kamu kurumlarında yapılan tahmini bütçeler bir önceki yılın enflasyon oranı göz önünde bulundurularak hazırlanır. Biz şimdi hangi rakamları esas alarak 2019 bütçesini hazırlayacağız? 2018 enflasyon hedefi %20,8, ancak Eylül ayı enflasyonu %25 daha üç ayımız var. Keşke bu oranlarda kalabilse. Yine en kötü ihtimal yüzde 30 civarlarında olacaktır. 2019 tahmini bütçesini 2018 ile 2019 enflasyon oranına göre bütçemizi hazırlamaya kalkarsak 120 milyon TL arttırarak 510 Milyon TL yıllık gider bütçesi yapmamız gerekir. Ancak 510 Milyon TL gidere 510 Milyon TL de gelir bulmamız gerekir. Giderimizi gelirimize göre denk getiremeyeceğimizden bir kalemde Sarıyer Belediyesi’ni 120 Milyon TL borçlandırma durumunda kalabilirdik. Bunların hepsi dikkate alındı” dedi.

Zekeriyaköy’den vergi alamıyoruz

Vatandaşların vergilerini ödemekte zorlandığını belirten Tok, “Bunun yanında 5 yıldır Zekeriyaköy ve köyler bölgesinden emlak vergisi alamıyoruz. Yetmedi bir yıl daha uzattılar. Bu nedenle 2019 yılında köylerden vergi alınmamasından dolayı 46 milyon TL vergi kaybı yaşayacağız” diye konuştu. 

İnşaat sektörü krizden etkileniyor 

Mustafa Tok sözlerine şöyle devam etti; “Bilindiği gibi belediye gelirlerinde inşaat ruhsat harçları çok önemlidir. 2019’da ekonomik krizden en çok etkilenen inşaat sektörü olacağından bu gelirler çok az ya da hiç olmayacaktır. Ekonomik krizin toplumda yarattığı hasar nedeniyle insanlar doğal olarak vergi ödemelerini diğer zaruri ihtiyaçlarının arkasına öteleyecektir. Hükümet tarafından sıklıkla yapılandırma adı altında vergi affı çıkartılıyor, bu nedenle vergi borcu ödeyecekler bile af beklentisi içine girerek borçlarını ödememektedirler. Bankaların uyguladığı faiz oranları son derece yüksek olduğundan dolayı insanlar vergi borcunu ödememekte cezasıyla sonra öderim diye düşünmekteler” dedi.

Sarıyer’e yatırımlarımız devam edecek

Tahmini bütçe ile ilgili gelir gider gerçekleşme oranları yüzde 80’in altına düşmediğini vurgulayan Tok, “2016’da yüzde 95, 2017’de yüzde 93 olarak gerçekleşmiştir. Başarı konusunda rüştünü ispat etmiştir. Sarıyer halkına söz verdiğimiz yatırımları gelecek yıllarda devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

Bütçeyi maksimum tasarruf anlayışı ile hazırladık

Bütçenin seçimlere yönelik bir bütçe olmadığını vurgulayan Tok, “2014 yılında seçim öncesinde nasıl bir uygulama yaptıysak 2019 seçimleri öncesinde de harcamalar en aza indirilerek gereksiz alımların önüne geçilecektir. 2019 tahmini bütçesini ülkemizin içinde bulunduğu kriz ortamında göz önünde bulundurarak maksimum tasarruf anlayışımızı zirveye çıkartarak çok ciddi riskler alarak hazırlamaya çalıştık. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen zamların, yüzde 30'a dayanan faizlerin, döviz kurlarındaki artışları hiç olmamış gibi sayarak, 2018’de ülkemizde hiç kriz olmadığını 2019’da da hiç kriz olmayacağını varsayarak 2018’e göre bütçemizi yüzde 8 arttırarak 390 Milyon TL’den 421 milyon TL olarak belirledik. Sarıyer Belediyesi’nin göstermiş olduğu maksimum tasarruf anlayışını devletin diğer kurumlarında da göstererek bu krizden en kısa sürede ve en az zararla çıkmamızı umut ediyorum” dedi.

Bu haber toplam 6001 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT