Morbid Obeziteden Kurtulmak için Cerrahi Teknikler

Morbid Obeziteden Kurtulmak için Cerrahi Teknikler

Çağımızın en yaygın ve önemli hastalıklarından biri olan obezite, kişinin yaşantısını sadece görsel anlamda etkilemeyen, hayat süresini kısaltabilecek derecede ciddi sağlık sorunlarının eşlik edebileceği bir rahatsızlıktır. Kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, felç ve bazı kanser türleri bu riskler arasında sayılabilir. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan bir kişi artık kilolu kategorisinden çıkarak obez sayılmaktadır. Bu noktada obezite hastalarına doktorlar kilo vermek genellikle ilk süreçte diyet ve egzersiz tedavisi uygularlar. Davranış biçimlendirmesi olarak ta adlandırılabilecek bu süreç, kişinin sağlıklı bir vücut ağırlığına kavuşması için cerrahi yöntemden önce uygulanır. Bariatrik Cerrahi (Obezite cerrahisi) ise tüm bu uygulamalar yetersiz kaldığında ve vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kişi zayıflayamadığında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Obezite Ameliyatı

Kilosu normal kilodan fazla olan tüm hastalara mide balonu uygulanabilir. Genellikle vücut kitle indeksi 40 olan ve şişmanlık ameliyatları tercih etmeyen bireylerin en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir. İstanbul Obezite Cerrahisi merkezinde en çok talep gören ve uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Yemek borusundan geçirilerek mideye yerleştirilen balonla obezite tedavisi; obezlerin açlık hissi azaltılarak, vücudun yüzde otuzu eritilebilmektedir. Hava ve serum ile şişirilen olmak üzere iki tip mide balonu vardır. Her iki balon da midede yer kaplayarak dolgunluk ve tokluk hissi oluşturur. Serum ile doldurulan mide balonu, mide çıkışına oturduğu için mide boşalımını geciktirerek Ghrelin hormonu üzerinden açlık hissini azaltır. Hava ile doldurulan mide balonu ise Ghrelin hormonunun salgılandığı Fundus kısmına etki ederek açlık hissini azaltır. Balon, ortalama altı ay midede kalmaktadır. Sleeve Gastrectomy yani Tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılan mide küçültme ameliyatı morbid obezite denilen ve kısa vadede kilo vermesi mümkün olmayan obezite hastaları üzerinde uygulanmaktadır. Obezite ameliyatı nasıl yapılır.

Bu tür obezite hastaları İstanbul Obezite Cerrahisi merkezine başvurarak tüp mide ameliyatı talebinde bulunabilirler. Öncelikle hastanın bu ameliyata uygun olup olmadığı sağlık testlerinden geçirilerek belirlenir. Mide küçültme ameliyatı midenin iştah hissi veren kısmı kesilerek çıkartılır. Bu operasyondan sonra bireylerde hormonal değişiklikler yaşanarak iştah kesilmesi ve kolay doyma hissine ulaşma oluşmaktadır. Bu operasyon laparoskopik yöntem ile yapılır. Gastrik bypass; kapalı yöntemle gerçekleştirilen, hastanın midesinin büyük bir kısmının bypass edilerek, daha küçük hale getirilen bu midenin ince bağırsaklara dikilmesi ile mide hacminin küçülmesi ve bağırsakların da bir bölümünün devre dışı kalmasını sağlayan bir obezite cerrahisi metodudur. Obezite ameliyatı olanların yorumları.

Bu haber toplam 2525 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık