Meme kanseri hakkında

Meme kanseri hakkında
Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayıp gelişen, tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilen bir kanser türüdür.

Meme kanseri nedir? Kimlerde görülür? Tedavisi var mıdır? Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayıp gelişen, tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilen bir kanser türüdür. Kadınlarda görülen meme kanseri, son derece önemlidir. Son zamanlarda, özellikle kuzey Avrupa’da yaşayan kadınlarda sıklıkla rastlandığı belirtiliyor.

Kanser 45 yaşındaki bir kadında ortaya çıkabildiği gibi 20 yaşındaki genç bir kadında da görülebiliyor. Bununla birlikte, 50 yaşın üzerinde, kilosu fazla olan ve yağ bakımından zengin beslenen kadınların, diğer kadınlara nispeten daha çok risk altında olduğu belirtiliyor. Meme kanserinin çeşitli tedavileri vardır. Günümüzde kadınlar bu kanseri tedavilerle birlikte yenebiliyor ve eski sağlık durumlarına kavuşuyorlar.

MEME KANSERİ OLUŞUMU

 Meme kanseri nedir? Meme kanserine neler sebep olur? Meme kanserinin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmiyor ancak, bazı risk faktörleri belirtiliyor. Yaşı ilerlemiş olan kadınlar, genç kadınlara oranla daha çok risk altında oluyor. Birinin, meme kanserine yakalanmış olan bir yakın akrabası varsa, o kişi için risk artıyor. Çocukluk ya da gençlik dönemlerinde başka bir sebepten dolayı radyoterapi gören bireylerin de bu kansere yakalanma riski artıyor.

Tüm bunlar dışında, beslenme düzeninin de kanseri etkilediği biliniyor. Bu konuda kadınların fazla alkol kullanmaması, yüksek yağ içerikli besin tüketmemesi, kilo almaması ve egzersiz yapması tavsiye ediliyor. Son olarak, her ne kadar insanlar tarafından “ailede meme kanserine yakalanan biri yoksa diğer kişilerde de görülme riski yoktur” diye bilinse de bu tamamen yanlıştır. Kişinin hiçbir akrabasında görülmemiş olsa da, bu onun da kansere yakalanmayacağı anlamına gelmiyor. Sağlık dışında havacılık sektörü ile ilgili gelişmeleri de http://www.ge.com/tr/iş-alanlarımız-sayfası/havacılık adresinden ziyaret edebilirsiniz.

MEME KANSERİ AŞAMALARI

 Günümüzde yaygınlaşması sebebiyle, meme kanseri nedir sorusunun cevabı herkes tarafından biliniyor. Özellikle kadınlar, elleri ile kontrol ederek kansere yakalandıklarını anlayabiliyorlar. Kanserin çeşitli belirtileri var. Öncelikle, memede ya da koltukaltında sertlik oluşması önemli belirtiler arasında görülüyor.

Bununla birlikte, memenin ucundan gelen akıntı, meme başında çökme, memenin uç derisinde kızarma ve soyulma, memenin cildinde kızarıklıklar oluşması, meme cildinin ödem toplaması, memede büyüme ya da şekil bozukluğu gibi durumlar meme kanserinde belirtiler olarak değerlendiriliyor. Bu belirtilerden her hangi birine rastlanırsa, hemen doktora başvurulması gerekiyor.

 Doktor tarafından tanı konulduktan sonra, hızla tedavilere başlanıyor. Hangi tedavinin uygulanacağına, hastanın hangi evrede olduğuna bakılarak karar veriliyor. Eğer hasta, henüz ilk evrelerdeyse öncelik olarak cerrahi tedaviye başvuruluyor. Cerrahi yöntemde, memenin tümörlü olan kısmı ya da duruma göre tamamı alınıyor. Bununla birlikte yapılacak olan ek tedavi belirleniyor.

Meme kanseri tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri ise kemoterapi. Bir ya da birkaç ilaç, kanserli hücreleri yok etmek amacıyla hastaya veriliyor. Bu, genellikle cerrahi işlemden sonra uygulanıyor. Meme kanserinde, hormon tedavisi ve hedefe yönelik biyolojik tedaviler de kullanılıyor. En çok kullanılan yöntem, radyoterapi. Bu tedavi ise hastalara haftanın 5 günü uygulanıyor. Teknolojideki gelişmeler ve detaylı bilgi için http://www.ge.com/tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 2464 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık