Kavgalı değil, kahveli siyaset

Kavgalı değil, kahveli siyaset
Sarıyer Yeniköy’de yaşayan ve kadınlarla ilgili yaptığı sosyal çalışmalarla tanınan Betül İstanbullu, farklı bir çalışmaya daha imza attı.

 

Kendi internet sitesi olan “www.kadınelisiyaset.com” tarafından düzenlenen “kahve bahane, siyasi sohbetler şahane” organizasyonu “kavgalı değil, kahveli siyaset” sloganıyla Şişli Holiday Inn Otel’de yapıldı.
 
Betül İstanbullu’nun moderatörlüğünde yapılan organizasyona konuk olarak CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey katıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın gönderdiği not katılımcılarla paylaşıldı.

kadineli_program1.jpg
 
Ulusal ve uluslararası medyanın da ilgi gösterdiği organizasyonda açılış konuşmasını yapan Betül İstanbullu şunları kaydetti:“Kadıneli siyaset olarak kadınların elinin değdiği her şey güzeldir diyerek yola çıktık. Böyle bir projeyi hayata geçirmekteki amacımız ise kadınlarımızı siyasilerle bir araya getirerek hem siyaset hem de sosyal hayatta daha aktif rol almalarını sağlayacak olasılıkları konuşup sohbet etmek.  Çünkü tüm partiler açısından baktığımız zaman toplam milletvekili sayısı 548. Bunun 469’u erkek sadece 79’u bayan milletvekili Neden diye hep sorulan soruyu kendimize sorduk ve bir kahvenin 40 yıl hatırı var diyerek olmazsa olmazımız kahve sohbetleriyle “kavgalı değil, kahveli siyaset” sloganıyla yola çıkarak siyasileri ve kadınları bir araya getirip hem kırk yıl hatırımız olsun hem de sorduğumuz neden sorusuna hem beraber cevap bulalım istedik.”
 
Betül İstanbullu’nun konuşmasının ardında kahveler eşliğinde keyifli bir sohbet ortamında gerçekleşen organizasyonda Şafak Pavey kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

kadineli_program3.jpg

Türkiye’de kadın ve siyaseti yan yana koyduğunuzda en büyük eksikliğin ne olduğu konusunda sorulan soruya Pavey: “Bütün karar alma mekanizmalarında kadın yer almalı. Kadın vali, kadın milletvekili ve bunun dışında bürokraside de kadınların yer almasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sadece yerel ve ulusal siyasette değil kadının rol model olabilmesi için her yerde yer almalıdır” diye cevap verdi. 

CHP’nin kadınlara ilişkin olarak yüzde 33’lük kota uygulaması konusunda Pavey, kotanın önemli olduğunu fakat toplumda yüzde 51 oranında yer alan kadının, siyasi alanda da aynı oranda veya daha fazla yer almasını umut ettiğini ve önümüzdeki yerel seçimlerde de bunun için çalışacaklarını, kadınların daha fazla siyasete girebilmeleri için kültür dönüşümünün olmasının gerektiğinin altını çizdi. Şu andaki duruma ilişkin olarak bilgi veren Pavey, BM raporunda kadın ve erkek fırsat eşitliği konusunda 122’nci sırada yer aldığımızı ve bu açıdan da düşündüğümüzde ciddi kültürel kampanyalar yapılması gerektiğini ifade etti. 

kadineli_program4.jpg

Cumhurbaşkanı bir kadın da olabilir
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kadın Cumhurbaşkanı düşünmesinin ardından, adaylıkla ilgili bir dahilim yok. Ben sadece CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Cumhurbaşkanı bir kadın olabilir” fikrini hatırlatmak için böyle bu çağrıda bulunduğunu düşünüyorum. Kadının siyaset üstü bir düşüncesi vardır ve ben bu açıdan kadın cumhurbaşkanının önemli olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanı bir kadın da olabilir, bence bu çok değerlidir. Kimin olabileceği değil, her şeyden önce onun kültürel kampanyası, inandığımız şekilde yol almamız önemlidir diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanının bir kadın olması gerektiğini düşünenlerdenim” dedi. 
Şafak Pavey Pınar Selek davasıyla ilgili olarak da, "Dava sürecinde takip ettik, bire bir görüşmemiz olmadı bunun için çok üzgünüm. Adaletsizliktir bu. 15 sene süren bir davada bu nasıl bir kindir, bu nasıl bir hukuksuzluktur. Üç kere beraat kararı çıkmış bir davada nasıl müebbet kararı alındığını bende uluslararası hukukun önüne çıkmasını isterim. Elbette takipçisi olacağız" diye konuştu.
 
Panele CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz ve Şişli İlçe Başkanı Veli Çellik’de katıldılar.

kadineli_program2.jpg

Bu haber toplam 3848 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT