'Kadına Şiddet' Sarıyer’de masaya yatırıldı

'Kadına Şiddet' Sarıyer’de masaya yatırıldı
Kadına yönelik şiddet Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

Psikolog Sinem Taşyaran ve Avukat Özlem Özkan’ın konuşmacı olduğu paneli çok sayıda Sarıyerli kadın izledi. 

Sarıyer Belediyesi’nin düzenlediği “Aileden Sokağa Taşan Şiddet; Yargılamada Sorunlar Paneli”nde konuşan Avukat Özlem Özkan, cinsel istismar mağdurunun tacizcisi ile evlendirilmesi yasa tasarısı tehlikesinin halen masada olduğu söyledi. Özkan, “İleriki bir süreçte, yine, bir gece yarısı söz konusu yasanın çıkartacaklar” dedi.

Şiddet aileden öğreniliyor 

 “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” konulu panelinde Psikolog Sinem Taşyaran, aile içi şiddetin boyutunun, sanılanın üzerinde olduğu tespitini yaptı. Taşyaran kadınların, evden çıkarken ya da çalışmak için izin almak durumunda kalmalarını ya da zorla çalıştırılmalarını, şiddete maruz kalmak olarak tanımlayarak, “Şiddete maruz kalanın kabulcü yaklaşımı da çaresizliği kronikleştiriyor” dedi. Psikolog Sinem Taşyaran kadınların kanıksadığı şiddeti anımsatırken, yaşadıkları ruhsal sorunları irdeledi. Şiddetin aileden öğrenildiğini, maruz kalındığında ise toplumsal baskı ile kurbanın sessiz kalabildiğini anlattı.

Avukat Özlem Özkan ise mağdurların yasal desteğe ulaşamamasında, “Başvurdum da ne oldu ki?” bakış açısının toplumsal çaresizliği körüklediğini savundu. Kadınları, hukuki yoldan caydıran söylemlere kulak asmamaya davet eden Av. Özkan, “Koruma Talebi’ ileride boşanma davalarına delil olabiliyor” dedi.

kadin-siddet-ic1.jpg

Taciz yasasıyla birini affetmenin hesabı yapıldı

Özkan, mağdurun tecavüzcüsü ile evlendirilmesi ile ilgili yasa maddesinin 12 yıl önce kalktığını anımsatarak, “Neden bir daha gündeme geliyor?” sorusunu yöneltti. Özkan, gece yarısı kamunun haberi olmadan yasa çıkıyor. Ve 16 Kasım öncesi suçları kapsar, deniliyor. Hukuk geçmişe yönelik işletilemez. Belli ki, burada birilerinin affedilmesi hesabı yapılıyor” dedi.

Ünlü isimler şiddete dikkat çekti

Fotoğraf sanatçısı Ümit Karalar’ın “Türkiye’de her gün şiddete maruz kalan üç kadın hayatını kaybediyor! Duyarsız Kalmayın!” sloganıyla yola çıktığı “Kadın ve Şiddet” konulu fotoğrafları da Sarıyer’de sergilendi.  “Sheddeath” başlıklı sergide Doğa Rutkay, Zeynep Beşerler, Deniz Çakır, Rojda Demirer, Zeynep Mansur gibi 50’ya yakın ünlü kadın, şiddet görmüş makyajlı fotoğrafları sergilendi.

Bu haber toplam 2512 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT