Kaderleri baraja bağlı

Kaderleri baraja bağlı
Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da bazı adayların kaderini HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı belirleyecek.
HDP barajı aşarsa, CHP 2. Bölgede oylarını korusa bile Mustafa Sarıgül meclise giremiyor. 
 
7 Haziran’da Türkiye, belki de tarihinin en önemli seçimlerinden biri için sandık başında olacak. 53 milyon 741 bin seçmen, kendisini temsil edecek 550 milletvekilini seçecek. Seçimlere 26 gün kala, anketler ve kamuoyu araştırmalarının sonuçları tartışılıyor. Anket sonuçları ne söylerse söylesin, bu seçimin en dikkat çekici noktasının ‘bıçak sırtı’nda olduğunu herkes kabul ediyor. Neredeyse herkesin kafasındaki ilk soru şu: HDP yüzde 10 seçim barajını aşacak mı, aşamayacak mı? Bu sorunun cevabını seçmenler kadar adaylar da merak ediyor. Çünkü eski Şişli Belediye Bakanı Mustafa Sarıgül gibi birçok tanınmış isimin meclise girmesi, adaylık sıralamaları bakımından HDP’nin baraj karşısındaki durumuna bağlı.


Sarıgül’ün işi zor!   

Geçen seçimlere göre milletvekili sayısı 27’den 26’ya düşen İstanbul 2. bölgede HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı dengelerin belirleyicisi olacak. 2011 seçimlerinde bölgeden 15 vekil çıkarmayı başaran AK Parti bir vekil için 84 bin, 9 vekil çıkaran CHP bir vekil için 81 bin oy almıştı. 228 bin oy alan MHP 2 vekil çıkarırken, bağımsız seçilen Sırrı Süreyya Önder 120 bin oy almıştı.
 
AK Parti’de, HDP ve MHP’nin alacağı oylara bağlı olarak, 2. Bölge'de gazeteci Markar Eseyan, TBMM’deki kavgalarıyla gündeme gelen Oktay Saral gibi isimlerin Meclis’e girememe ihtimali bulunuyor. CHP ise oy oranını korusa bile HDP’nin alacağı oya bağlı olarak Mustafa Sarıgül’ün liste dışında kalma ihtimali olduğu dile getiriliyor. Daha arka sıralarda bulunan Çetin Soysal ve Melda Onur’un şansı ise düşük görülüyor.
 

Murat Başesgioğlu kritik sırada 

MHP’de 2. bölgede Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı aday olan Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Celal Adan ve Murat Başesgioğlu gibi isimleri öne koyarak oylarını artırmayı hedefliyor. Diğer partilerin alacağı oya göre Başesgioğlu’nun durumu kritik hale gelebilir.
 

Barajı aşarsa HDP en az 2 vekil çıkartıyor 

HDP, 2. bölgede Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker’i ön sıraya koyarak Alevi oylarını yükseltmenin planlarını yapıyor. HDP’nin barajı aşması durumunda 2. sırada yer alan Türkiye’nin ilk feminist kadın şarkısının sözlerini yazan Filiz Kerestecioğlu’nun da Meclis’e girmesi bekleniyor.

Bu haber toplam 4483 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT