İstinye'deki araziye Araplar talip

İstinye'deki araziye Araplar talip
Emirgan Korusu’na komşu olan İstinye'deki 158 dönümlük araziye Araplar talip oldu.
Emlak Konut GYO’nun ihale ettiği araziye 8 teklif gelirken en yüksek teklifi, Akay Tekstil ve Katar merkezli Urbacon Trading & Contracting (UCC) ortaklığı verdi. Toplam satış gelirini 2.4 milyar lira olarak planlayan ortaklık, Emlak Konut’a ise yüzde 51 pay üzerinden 1 milyar 224 milyon lira teklif ederek ilk oturumu bir adım önde tamamladı. Ancak, ihale sonucunu önümüzdeki günlerde yapılacak ikinci oturum belirleyecek. Açık artırma ve pazarlık aşamasında arazinin asıl sahibi ve fiyatı belli olacak.
 
3 teklif geldi
Emlak Konut GYO’nun, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 1 milyar 5 milyon 552 bin lira teklifle aldığı arazinin ihalesinin ilk oturumu dün yapıldı. Aşçıoğlu, Mesa-Mesken ve Ak-İş teşekkür edip ihale sürecinden çekildi. İlk oturumda en yüksek teklif, UCC-Akay Tekstil ortaklığından geldi.
 
İkinci en yüksek teklif, Tahincioğlu Gayrimenkul-Tahincioğlu Yapı-Nida İnşaat ortaklığından geldi. 3 milyar lira gelir hedefleyen ortaklık, şirkete yüzde 30 üzerinden 900 milyon lira önerdi. Durmaz-Egemen-Summa İnşaat ortaklığı, 2 milyar 250 milyon lira gelir üzerinden yüzde 30 payla 675 milyon lira teklif verdi. İzka Gayrimenkul, 1.5 milyar lira gelir üzerinden yüzde 40 ile 600 milyon lira önerdi. Dap Yapı, 1.4 milyar lira gelir hedefinin yüzde 33’ünü yani 462 milyon lirayı şirkete ayırdı.
 
Teknik Yapı-Emay İnşaat, 1 milyar lira gelir üzerinden yüzde 25 payla 250 milyon lira teklif etti. Be-Ma İnşaat-Osmanbey Emlak 500 milyon lira gelir üzerinden yüzde 20 payla 100 milyon liralık teklif sundu. Maksem Yapı ise 400 milyon lira gelir hedefleyip, yüzde 20’sini şirkete ayırdı ve 80 milyon lirayla en düşük teklifi verdi.
 
Mall of Katar’ı yaptı
UCC, ihaleye girebilmek için Türkiye’de 26 Şubat’ta 200 milyon lira sermayeyle bir şirket kurdu. Şirketin ortakları olarak, Ramez Al Khayyat ve Moutaz Al Khayyat gözüküyor. Katarlı firma, otelden stadyuma, limandan alışveriş merkezlerine kadar geniş bir yelpazede inşaat yapıyor.  Mall of Qatar projesi de UCC’ye ait.
 
Lokasyona ilgi var
EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ihale dosyasını 35 firmanın aldığını belirterek, “İlk oturumda 8 teklif geldi, yabancılar da ilgi gösterdi. Arazi iyi bir lokasyonda olduğu için ihaleye ilgi vardı. Tabii ki sonuçları ikinci oturum belirleyecek. İhale komisyonu teknik yeterliliği incelendikten sonra önümüzdeki hafta ikinci oturumu yapabiliriz” diye konuştu.
 
Emirgan tartışması
İstinye arazisinin ihaleye çıkmasıyla, Emirgan Korusu’na inşaat yapılacağı gibi bir algı oluşmuş ve koruya gökdelen ve alışveriş merkezi yapılacağı şeklinde iddialar ortaya atılmıştı. Emlak Konut GYO ise, “Emirgan Korusu’nun imara açılması söz konusu değildir” açıklamasını yapmış, arazide zemin artı 2 kat izin olduğunu açıklamıştı.

Bu haber toplam 8366 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT