İstinye Bayırı 'Katar Bayırı' oldu

İstinye Bayırı 'Katar Bayırı' oldu
Sarıyer ilçe sınırları içinde kalan meşhur İstinye Bayırı Caddesi’nin ismi Katar Caddesi oldu.
İBB Meclis’inde CHP ’lilerin karşı çıkmasına karşın Ak Partililerin oylarıyla kabul edilen rapor doğrultusunda 3,5 kilometre uzunluğundaki İstanbul’un en önemli caddesi tartışmalar sonucu Katar Caddesi olarak değiştirildi. Geçen günlerde Emirgan Korusu'na komşu bir projeye Katar merkezli bir firma teklif vermişti.
 
İBB Harita Komisyon-Kültür, Turizm ve Sanat Komisyonu’nun müşterek raporu olarak gündeme gelen teklifte “İBB Başkanlığı’nca dost ve kardeş ülke Katar’ın isminin, ilimiz sınırları içerisinde bulunan bir bulvar, cadde ya da sokağa verilmesi talep edilmekte” denildi.  “Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik”in, 24. Maddesinde belirtilen “Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adlarında yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz .Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü” alınır ifadesine istinaden Dışişleri Bakanlığı’ndan görüş alındı. İBB Meclisi, Dışişleri Bakanlığı’nın “Uygun” görüşü doğrultusunda, Sarıyer’deki “İstinye Bayırı Caddesi”nin tamamı ile devamında yer alan “Sakıp Sabancı Caddesi”nin baş tarafında numaratajı değiştirmeyen küçük bir aksının birleştirilerek oluşan yeni yolun isimin “Katar Caddesi” olarak değiştirilmesine Ak Partili Meclis üyelerinin oy çokluğuyla onay verdi.
 
REFERANDUM TALEP ETTİLER 
Oylaması öncesi söz alan İBB ve Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Cevdet Bayram, yıllardan beri kamuoyuna malolan İstinye Bayırı Caddesi adının değiştirilmesine karşı çıkıp, Katar isminin İstanbul’da yeni yapılan bir cadde ve sokağa verilmesini istedi. Bayram, söz konusu değişiklikle ilgili İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın daha önce söylediği “İstanbul’da bir durak adı bile değişse halka soracağız” sözüne atıfta bulunup, Sarıyer halkının görüşünün alınması için referanduma gidilmesini talep etti. CHP’nin teklifin komisyona iadesi talebi reddedildi, oylanan rapor oy çokluğuyla kabul edildi.
 
TAMAMEN DUYGUSAL AÇIKLAMA
Ak Partili Harita Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, Katar’da bir caddeye de İstanbul adının verildiğini ifade edip,  sözkonusu isim değişikliğinin  ulusal veri tabanını etkilemeyeceğini savundu. Demir bir tarafında İTÜ, bir tarafında İstinye Park, Atlı Spor Kulübü ve yeşil alan bulunduğuna dikkat çektiği cadde üzerinde, isim değişikliğinden 22 konut ve 7 işyerini etkilediğini söyledi. Demir, yapılan isim değişikliğiyle ilgili İstanbul’da Kennedy Caddesi ve Bağdat Caddesi’ne dikkat çekip, “Dost ve kardeş ülkeleri arasında yapılan bu anlaşmalar, yatırımları ve dostluğu getirir” diye savundu.

Bu haber toplam 3312 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT