İşte yeni Sarıyer tünelinin güzergahı

İşte yeni Sarıyer tünelinin güzergahı
Maçka'da yapımına başlanan karayolu tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Karadeniz'de sahilinde bulunan Kilyos koyuna kadar uzanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli şantiyesinde yaptığı basın açıklamasında, tünelin yapımına 2022'de başlandığını hatırlattı.

Yaklaşık 1,3 kilometrelik bağlantı yolları ve 6 bin 875 metre uzunluğundaki Sarıyer-Kilyos Karayolu Tüneli ile birlikte projenin toplam uzunluğunun 8,2 kilometre olduğunu belirten Uraloğlu, "Proje bünyesinde ayrıca Sarıyer Kavşağı ve Kilyos Kavşağı olmak üzere 2 farklı seviyeli kavşak, 1 viyadük, 2 aç-kapa yapısı ve 1 menfez de bulunmaktadır. Projemiz, Sarıyer’de Çayırbaşı Tüneli’nin çıkışından sonra başlıyor ve Kuzey Marmara Otoyolu bünyesinde inşa edilmiş Uskumruköy Modern Dönel Kavşağı'na bağlanarak son buluyor." bilgisini verdi.

Tünelin yapımını en kısa sürede tamamlamak için kazı işlemlerinde hem NATM metodu ile delme patlatma hem de köstebek denilen tünel açma makinesi (TBM) yöntemlerini kullandıklarını aktaran Uraloğlu, "TBM tasarım ve sipariş işlemlerini tamamladık, imalatı devam ediyor. Şu anda NATM tünel açma metodu ile yapılan kesimde tünel kazı destek çalışmaları da sürüyor." diye konuştu.

SARIYER - KİLYOS TÜNELİ GÜZERGAHI

Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli ile ilgili şunları kaydetti:

"Projemiz tamamlandığında, Levent, Maslak ve Sarıyer gibi yoğun nüfusun ve iş yerlerinin bulunduğu alanların Kuzey Marmara Otoyolu'na ve İstanbul'un kuzeyindeki, Zekeriyaköy, Uskumruköy, Kilyos, Gümüşdere ve Demirciköy gibi yerleşimlere bağlantısı kolaylıkla sağlanmış olacak. Aynı şekilde İstanbul’un kuzeyindeki yerleşim alanlarında yaşayan nüfusun da kent merkezlerine erişimi oldukça kolaylaşacak. Mevcut durumda, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Uskumruköy Kavşağı'ndan çıkan ve bu civarda yaşayanların Zekeriyaköy, Uskumruköy gibi yerleşim alanlarındaki düşük standartlı şehir içi yollarını kullanarak Sarıyer'e ulaşmaları ortalama 35 dakika sürüyor. Sarıyer- Kilyos Tüneli'nin hayata geçmesiyle şehir içi imar yolları baypas edilecek ve Sarıyer'e ulaşım süresi 5 dakikaya kadar inecek. Bu da önemli ölçüde yakıttan ve zamandan tasarruf sağlayacak. Ayrıca, Maslak, Levent, Beşiktaş gibi İstanbul'un en canlı iş ve finans merkezleri, Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli ve hemen akabindeki Sarıyer-Kilyos Tüneli vasıtasıyla doğrudan Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlanabilecek. Dünyanın en büyük havalimanlarından olan İstanbul Havalimanı'na erişimleri de kolaylaşacak."

SARIYER - KİLYOS TÜNELİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu' Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin yapım çalışmalarını 2026 yılında bitirme hedefiyle 7 gün 24 saat aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 36894 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT