İklim aktivistleri Kilyos’ta temizlik yaptı  

İklim aktivistleri Kilyos’ta temizlik yaptı  
"AVRUPA Birliği İklim Diplomasisi Haftası" kapsamında AB Türkiye Delegasyonu ve Sarıyer Belediyesi iş birliğinde Kilyos sahili temizlendi.

"AVRUPA Birliği İklim Diplomasisi Haftası" kapsamında AB Türkiye Delegasyonu ve Sarıyer Belediyesi iş birliğinde Kilyos sahili temizlendi. Etkinliğe Sarıyer Belediye Başkanı  Şükrü Genç, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve 2019 iyi niyet elçisi oyuncu Berrak Tüzünataç, Belediye Başkan Yardımcıları Nadir Günday, Sevgi Atalay, meclis üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kilyos’ta Sarıyer Belediyesi iş birliğinde düzenlenen etkinlikte iklim aktivistleri, Anafartalar Ortaokulu öğrencileri ve oyuncu Berrak Tüzünataç sahildeki çöpleri topladı. Kıyıda yapılan temizlikte plastik su şişeleri, sigara izmaritleri, plastik poşetler, halat gibi atıklar toplandı.

ber2.jpg

Başkan Genç; “Asıl önemli olan kirletmemeyi öğrenmek” 

Çöp toplama etkinliğine katılan Sarıye Belediye Başkanı Şükrü genç, "Bulunduğumuz bölge çok değerli ve önemli bir bölge ama denizden gelen atıkların dalgalardan dolayı en fazla biriktiği nokta. Biz belediye olarak haftada üç gün temizliyoruz. Ancak bu etkinliğin özellikle gençlerimizle  yapılmasının amacı bir farkındalık oluşturmak. Burada temizlikten önemli olan kirletmemeyi öğrenmek. Gemiler boğazdan geçiş sırası beklerken atıklarını bırakıyorlar ve bir müddet sonra burası doluyor.  Çevrenin korunması ve bakımı için bir birliktelik oluşturmak paydaş olmak çok önemli. Bu tür etkinliklerin insanların yoğun olduğu günlerde yapılması gerekiyor, insanlar görüp eşlik ediyor" diye konuştu.

ber11.jpg

Christian Berger: “Çevre sorunlarından bir tanesi de plastik”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise iklim krizinin asıl sebebinin plastik ve fosil yakıt kullanımı olduğunu belirterek, şunları söyledi:  "Türkiye Akdeniz havzasında bulunan bir ülke. Bilim adamlarının söylediklerine göre Akdeniz havzası iklim değişikliğine, krizine çok açık bir havza. Dolayısıyla Türkiye burada yalnız da değil, Akdeniz'deki bütün ülkelerle beraber bunun sonuçlarını yaşamaya başladı. Bunu orman yangınları, seller, toprak kaymaları şeklinde yaşıyoruz. Şu anda dünyada ısı bir derece arttı. Bir derece fazla değilmiş gibi geliyor kulağa ama iklim değişikliğini başlatmış bile. Buradaki sorunun ısı artışı olduğunu biliyoruz. Isı artışına da karbon ve fosil yakıtlar. Yapmamız gereken Dünyamızı ve ekonomimizi karbondan ayırmak, ama sadece sorunlar bunlar değil. Çevre sorunları var. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de plastik. Burada bulunmamızın asıl sebebi de plastiği hem sahillerimizden hem denizlerimizden uzak tutmamız gerektiği ve çöplerimizi buralara atmamamız gerektiğini hatırlatmak" dedi.

ber3.jpg

Berrak Tüzünataç: “Plastik atmayın”

2019 iyi niyet elçisi oyuncu Berrak Tüzünataç da İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'i ve eylemlerini hatırlatarak, "Greta Thunberg konuşma yaptı, bütün gazetelerde yazıldı, bütün haberlerde çıktı, hepimiz farkındayız. Büyük çoğunluğun duyduğu bir olay bu. Fakat hala biz plastik kullanıyoruz, insanlar bunu doğaya atma hakkını kendinde görüyor. Bu benim için çok üzücü. İnsanların hem kendi nesline, hem gelecek nesillere, kendi içinde yaşadığı gezegene vicdanının olmadığını düşündürüyor. Bunun sorumluluğunu taşımamız gerekiyor artık. Mümkünse bu vicdanı oluşturmak adına buradayım" ifadelerini kullandı.

ber4.jpg

ber6.jpg

ber7.jpg

ber8.jpg

ber5-001.jpg

ber9.jpg

ber10.jpg

ber1.jpg

Bu haber toplam 4907 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT