Hasta Sağlık

Hasta Sağlık

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı

Göz rengini değiştirme ihtiyacı nereden doğmaktadır? Neden insanlar göz renklerinden memnun değildir ve ne diye göz rengi değişirme ameliyatı yaptırmaktan çekinmemektedir? Bu tür sorular çoğaltılabilir. Bu durum insan doğasının yansımasının ifadesidir.Her zaman sonsuz ihtiyaçlarla, keşif yapılabilmesi içgüdüsünün tezahürü.Göz rengi değiştirme operasyonları tıp dünyasının gelişimi bakımından önemli bir noktadadır.Ancak göz rengini değiştirme hevesinde olan kimselerin sorunu aslında görme kaybından kaynaklanmamaktadır.Tam tersine sağlıklı gözlere sahip olan insanlarca talep edilen bir olgudur göz rengi değişimi.Zira göz rengi değiştirme ameliyatları hastanın daha iyi görmesini sağlamak amacında değildir.Hastanın beklentisine yönelik olarak daha estetik bir görünüme kavuşmak amacıyla göz rengi değiştirme ameliyatı yapılmaktadır.Bu estetik görünüm amacıyla lazer ameliyatı yapılmasında beis görmeyen insanların bu işlemi ne kadar isteyip istemedikleri bir hayli önemlidir. Nihayetinde yapılacak olan işlem bir ameliyattır ve tıpta hiçbir zaman % 100 diye bir ifade yoktur. Operasyon sonunda kör olma riski de gerçekleşebilir ya da beklenmedik farklı sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir.Panama ülkesinde Delari Alberto Kan isimli göz doktoru tarafından uygulanan suni iris yöntemi sayesinde var olan irisin üstüne istenilen renkteki irisin takılması sayesinde operasyon gerçekleştirilmiş olur.Eğer işlem sonunda rahatsızlık veren bir durum yaşanırsa suni iris çıkartılabilir.Amerikalı bilim adamı Dr Greg Homer tarafından uygulanan bir diğer teknik ise lazer ile kahverengi gözlere sahip olan kişilere uygulamak şartıyla melanin hücrelerinin temizlenmesi aşamasıdır.Bu teknik sayesinde mavi ve ya açık mavi göz renkleri belirir.Ancak bu teknik hala kesin uygulanabilir değildir, test edilmektedir.

B12 vitamininin esas alanı kan hücrelerinin üretilmesi (al renkte) ile sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesidir.B12 vitaminin aşırı bir şekilde tüketimi mümkün değildir çünkü bu vitamin suda çözülebilmektedir bundan dolayı da organizma ihtiyacı kadarını elde ettikten sonra geri kalan miktarı vücuttan idrar vasıtasıyla atar.B12 vitamini eksikliği yaşayan bir kimsede kansızlık, dengesizlik, eklem bölgelerinde uyuşukluk ve zayıflık ve sürekli kendini yorgun hissetme durumu yaşanır. Bu vitaminden yoksun olan kişilerde aşırı unutkanlık da rastlanan vakalar arasındadır. İnsanların aklına b12 vitamini eksikliği sorusu gelmektedir. B12 vitamini en çok hayvansal ürünlerde vardır.Özellikle deniz ürünlerinde bir hayli zengindir.Balık yumurtası en zengin B12 kaynağı olarak ilk akla gelenlerden biridir.Türkiye’de çok moda olmayan fakat bu vitamini barındırması açısından gerçekten değerli olan öteki deniz canlısı ahtapottur. Kırmızı ette de bu vitamin hatırı sayılır bir şekilde bulunmaktadır.Dana , kuzu ciğerinde B12 yüksek miktarda mevcuttur. Bu vitaminin eksikliğinin görüldüğü kimselerde unutkanlığın yanı sıra depresyon olma riski de önemli ölçüde görülebilir. Midesinden hasta olan kimselerde B12 yetmezliği riski oluşabilmektedir.Diğer etkenler ise alkol tüketimi , parazit, ülser, gastrit , yetersiz ve dengesiz beslenmedir.Vitamin eksikliği olan hasta eğer hayvansal gıdalardan yeteri kadar B12 vitamini eksikliği varsa mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Hastanede yapılan kan tahlilleri sonucunda doktor tarafında ya ilaç ya da iğne tedavisi uygulanır. İğne tedavisi verilirse bunda hastanın yeterince B12 vitamini alamayacağı zaman kıstası göz önünde bulundurulmaktadır.

Gözde bir çok alan vardır. Kornea bölgesinin arkasında göz renginin verildiği üvea alanı mevcuttur. Üvea , iris diye tabir edilen renkli bölgenin arkasında retina boyunca uzanan alanın renkli hücre halini yansıtır.Gözdeki bu alanların mikrop kapması ve ya virüsten etkilenmesi neticesinde iltihap kapmasıyla rahatsızlığa neden olur. Bu duruma üveit denilir. Üveit hastalığına neden olan etkenler arasında grip hastalığı hatırı sayılır bir yere sahiptir.Üşütme ve ya başka bir kimseden bulaşmasıyla gribe yakalanan bir kimsede , hastalık göze sirayet edebilir. Bu da üveit hastalığına yol açar. Genellikle merak edilen üveit nedir sorusudur. Çoğunlukla çocukluktan bu yana astigmatı olan ya da herpes virüsünü gözünde barındıran kişilerde üveit hastalığının oluşma riski yüksek seviyelerdedir. Üveit hastası olan bir kimsenin göz doktoruna başvurması için zaman çok değerlidir.Eğer doktor ziyareti gecikirse , körlüğe kadar uzanan süreç yaşanabilmektedir.Üveit hastalığına bakan göz doktoru da , diğer göz doktorlarından farklıdır. Zira üveit farklı göz branşı olarak karşımıza çıkmaktadır.Herhangi bir göz doktoru üveit olan hastaya bakamaz ve bu hastalığa dair tasarruflarda bulunamaz.Yalnızca kendi dalını ilgilendiren kısımla ilgili önerilerini ve ilaçlarını yazabilir.Nihai kararı üveit uzmanı olan göz doktoru verir. Hastalık belirtileri arasında bulanık görme , görüş azalması,gözde kızarma,ışığa bakamama durumu ve ağrı vardır. Gözdeki görme sinirleri etkili bir şekilde hastalık tarafından uyarıldıysa hastanın görmesindeki kalite hızlı bir şekilde azalır ve dokularda kalıcı zararlar meydana gelerek kör olmasına sebep olabilir.

Bu haber toplam 3267 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık