Eğitim, Sanat, Doğal Hayat OTİZM’de Birleşti

Eğitim, Sanat, Doğal Hayat OTİZM’de Birleşti
Otizmli bireylere doğal hayatın içinde akademik özel eğitim, sanat, spor, sosyalleştirme, iletişim becerileri kazandırılan ANLESS çok yönlü eğitim programı Türkiye’de Zencefil Özel Eğitim ve Aile Danışmanlık Menkezince uygulanıyor.
Dünyada hızla artan iletişim bozukluğu olarak bilinen OTİZM veya ASPERGER olarak da anılan yaygın gelişimsel bozukluk teknolojiyle birlikte hızla artıyor. ABD ile Avrupa’da kullanılan ANLESS (İndividuals with autism to natural life, in the sport, the art and special education) dediğimiz “Çok Yönlü Otizm Eğitim Sistemi” ülkemizde Zencefifl Özel Eğitim ve Aile Danışmanlık Merkezi’nce uygulanmaya başlandı.
 
Bugüne kadar yaygın olarak uygulanan ABA eğitim sistemi, doğal hayat, sağlıklı beslenme ve sanat atölyeleriyle desenlendirilen ANLESS sistemi,  Zencefil Özel Eğitim ve Aile Danışmanlık Merkezi’nde bütün olarak ihtiyaç sahiplerine sunuluyor. 

“Eğitim, Doğa ve Sanatla Birleşti”
ANLESS Çok Yönlü Otizm Programının amacı;  otizmli birey ile ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik  özel eğitimin sanat, sağlıklı beslenme  ve doğal hayatla desenlenmesi. Otizm eğitimine, bütün olarak yaklaşan ANLESS programı ise şu basamaklardan oluşuyor:
“ANLESS  için özel hazırlanmış eğitim kitap ve materyalleri sayesinde akademik eğitimlerini tamamlayan bireylere burada yoğun davranışçı yaklaşım ile diğer özel eğitim metotları uygulanıyor.  Sosyalleşmesine ve konuşabilmesine yönelik  atölyeler oluşturuluyor.   Otizm, bireyin dış dünyayla iletişim kurmaktan kaçınmasıdır.  Burada unutulmaması gereken konu: Otizmli bireyin konuşmamasının nedeni, iletişim kurmak istememesidir.  Hatta sürekli gözlerini kaçırması, sizinle göz teması kurmak istememesinin de nedeni iletişimden kaçmasıdır. Kurulan atölyelerde özel olarak hazırlanmış kitap, materyal ve cd’lerin yardımıyla bu engelin aşılabilmesinin yolları öğretiliyor.  

Akademik eğitimin yanı sıra ANLESS’in başarıya ulaşabilmesi için müzik, resim, el sanatları, drama gibi çalışmaların gerçekleştirildiği sanat atölyeleri kuruluyor.  Sadece sanat atölyesi de tek başına yeterli değil. Bireyin bedensel farkındalığının geliştirilmesi ve kinetik yani vücut dengesini sağlayabilmesi için temel spor faaliyetlerinin yapılması programlanıyor. Sosyalleşmeleri için oyun grupları oluşturuluyor. Bütün bu eğitim ve atölye çalışmaları, doğal hayatın içinde gerçekleştirilmeli.  Bu yüzden ANLESS programında  bahçe ve toprak etkinliklerine katılmak zorunda otizmli bireyler 
Otizmin bilinen sebebi olarak uzmanlar, zehirlenmeyi gösteriyorlar. Bu yüzden vücudun arınmasına yardımcı olacak sağlıklı beslenme programları, paket halinde aileye sunuluyor. Çok karışık ve ilk başlarda zor görünen bu program, ailelere model çalışmalarla uygulamalı olarak gösteriliyor.”

ANLESS çok yönlü otizm programı sayesinde, bireylerin ve ailelerin yaşam kalitesinin artması hedefleniyor. Bu yüzden sisteme bütün olarak yaklaşılıyor. Unutmayalım ki, otizm yaşam boyu sürer ve çözümü de bilinçli tıbbi tedavinin yanı sıra özel eğitim desteğidir.
 
ANLESS’de erken müdahale önemli
Zencefil Özel Eğitim ve Aile Danışmanlık Merkezi tarafından uygulanan ANLESS çok yönlü eğitim programında erken müdahale şartı aranıyor. Neden olarak da, otizmle mücadeleye ne kadar erken yaşlarda başlanırsa o oranda başarı sağlanacağına inanılıyor. İleri yaşlarda gerek ANLESS programından gerekse diğer otizm programlarından beklenen başarı sağlanamayabiliyor. Bu yüzden erken teşhis için  şunlara dikkat etmeniz gerekiyor: “Bebeğiniz 6 ayı geçtiği halde başkalarına gülümsemiyorsa, 12 ayı geçtiği halde “agu” sesleri çıkartmıyorsa,12 ayı geçtiği halde parmakla bir şeyleri işaret etmiyorsa ya da bay bay  yapmıyorsa, 16 ayı geçtiği halde tek bir sözcük söylemiyorsa, 24 ayı geçtiği halde “Baba git” “anne gel” vs. gibi basit cümleler kurmuyorsa, kazanılan diğer davranışlarında da ilerleme yerine geriye gitme varsa;  O halde DİKKAT! Bir yerlerde terslik var demektir. Bu durumda hemen çocuk nöroloğu, çocuk psikiyatrist veya çocuk doktorundan yardım almanız gerekiyor.”

ANLESS  Programına Kimler Katılabilir?
-Otizm, yaygın gelişimsel bozukluk ASPERGER sendromu teşhisi konulmuş 2 yaş ve üstündeki bütün bireyler programa katılabilir. -Program paketleri  4-10-20-30 seans halinde  düzenlenir. -Özel bireyin ailesi ve yakınları da bu sistemde aktif olarak aile eğitim ve aile danışmanlık programlarına  katılırlar. -Düzenli olarak aylık gelişim değerlendirmesi yapılır. ANLESS programının genel değerlendirmesi her altı 6 ayda bir yapılır.

Otizm Nedir?
Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.    Bugün her  100 çocuktan üçünde otizme rastlanmaktadır. Erkek çocuklarda, kız çocuklarına göre 3 -4 kat daha  fazladır. Otizme, kimyasal zehirlenmeler dışında tam olarak neyin sebep olduğu hâlâ  bilinmemekle birlikte; Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Ancak kalıtımla ilgili olduğu düşünülmekle birlikte, çevresel faktörlerin de tetikleyici olduğu belirtilmektedir.  
 

Bu haber toplam 3198 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT