DR. CÜNEYT GENÇ : “GEBELİKTE GELİŞME GERİLİĞİNE DİKKAT”

DR. CÜNEYT GENÇ : “GEBELİKTE GELİŞME GERİLİĞİNE DİKKAT”

Gebelik süreci ile ilgili merak uyandıran konulardan birini de rahim içi gelişme geriliği oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç anne adaylarını konuyla ilgili aydınlatmaya devam ediyor. Gelişme geriliği bulunan bebeklerde rahim içi ölüm oranının fazlalaştığının altını çizen Dr. Cüneyt Genç: “ Mecbur kalındığı takdirde doğum, vaktinden önceye alınabilir ” diyor.

Rahim içi gelişme geriliği, hem doğum öncesinde hem de doğum sonrasında çeşitli problemlere sebep olabiliyor. Buna bağlı olarak; rahim içi gelişme geriliği, gebelik sürecinde önemle izlenmesi gereken durumlar arasında bulunuyor. Dr. Cüneyt Genç, gebeliklerin yüzde 3 ila 7’sinde bebeğin gelişiminin akranlarına oranla daha az olduğunun altını çiziyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor: “ Anne adaylarının kendilerinin ve bebeklerinin gelişimlerini  dikkatli bir şekilde takip etmeleri, bebeğin büyümesinin ortalamaya oranla daha az olduğu durumlarda oldukça önem taşıyor. Rahim içi gelişme geriliğinin yol açtığı hasarın en aza indirilmesi; yakın takip, vaktinde tanı konulması ve vaktinde doğum ayarlaması ile gerçekleşebilir. ”

Dr. Genç, anne karnındaki bebeğin gelişiminin belirli ölçülerin altında olması ile gebelikte gelişme geriliği probleminin ortaya çıktığını aktararak “Intra uterin gelişme geriliği olarak adlandırdığımız kavram; bebeğin vücut gelişimi, kilosu ve boyu açısından ortalamaya oranla daha az düzeyde gelişim göstermesini ifade eder. Buna bağlı olarak bebeğin gelişimini doğru tamamlayamama hali gerçekleşebilir. Bu bakımdan göstergelerin iyi okunması hayati değer taşır. Gelişme geriliğinin yakın takibe alınması ile mecbur kalındığı takdirde doğum, vaktinden önceye alınabilir ” şeklinde konuşuyor.

Dr. Genç, rahim içinde oksijenin az bulunmasının bebeğin hayatını tehlikeye soktuğunu ifade ederek, “ Bebeklerin ölüm oranının artmasına sebep olan, rahim içindeki oksijen azlığıdır. Doğum sonrasında da bazı problemler sürebilir. Doğum sonrasında bebeklerin vücut ısısının ve kan şekerinin düşmesinin sebebi ise rahim içinde oksijen azlığı yaşamalarıdır ” diyor.

SON 3 AY CİDDİYE ALINMALI

Dr. Cüneyt Genç, anne adaylarının gebelik sürecinde sağlık durumlarına her zaman olduğundan daha çok özen göstermeleri gerektiğini belirtiyor. Rahim içi gelişme geriliğinin göze çarpan belirtilerinden birinin de bebeğin son 3 ayda çok az kilo alması olduğunu ifade ediyor. Dr. Genç, rahim içi gelişme geriliğinin birden fazla sebebi olduğuna değinerek, “ Rahim içi gelişme geriliğinin kesin bir sebebi, birçok vakada görülmüyor. Bebekte rahim içi gelişme geriliğine neden olabilecek durumlardan bazıları ise; anne adaylarının sigara kullanması, hipertansiyon ve diyabet hastası olması. Bebekte kromozomal veya yapısal bozuklukların var olması kimi durumlarda vakayla sonuçlanıyor. Hayati değer taşıyan bir diğer durumu da göstergeleri iyi okumak, oluşturuyor. Mesela; bebeğin bilhassa son 3 ay içinde oldukça az kilo alması, vakanın göze çarpan belirtilerinden biri. Problemi en az hasarla geçiştirmek açısından süreci yakından izlemek ve vaktinde tanı koymak oldukça değerli ” ifadelerini kullandı

Bu haber toplam 3976 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık