1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Dijital Dönüşüm & Endüstri 4.0
Dijital Dönüşüm & Endüstri 4.0

Dijital Dönüşüm & Endüstri 4.0

A+A-

Bugün gelişen teknoloji ile birlikte endüstriyel yapı içerisinde de bir dijital dönüşüm başlamış durumdadır. Bu anlamda endüstri 4.0 sistemi birçok alanda yeni atılımlar ortaya koymaktadır. Bu sistem sayesinde birçok endüstriyel üretim aşamasında kısaca MES olarak tabir edilen üretim yürütme sistemi ya da bunun dışında MOM sistemi olarak tanımlanan üretim yönetimi sistemi birçok fabrikalardaki işletim yapısını çok daha kaliteli ve cazip bir hale getirmektedir. Bu anlamda çeşitli fabrikalar bu sistemleri değerlendirerek adeta dijital dönüşüm yapısı içerisinde faaliyetlerini devam etmektedirler. Bu aşamada yeni dönüşümün öncüsü olan endüstri 4.0 sistemini tanımak son derece önemlidir.

Endüstri 4.0 Sistemi İle Salınan Yenilikler Nelerdir

Yeni nesil üretim sistemi olarak karşımıza çıkan endüstri 4.0 üretim operasyonları alanında birçok teknolojik yenilik sağlamaktadır. Bu anlamda nesneleri ve çeşitli üretim hizmetlerini internet teknolojisi ile sağlayarak siber sistemler üzerine birçok üretim operasyonunu yönetme kolaylığını sağlamaktadır. Bu yapıları kullanarak oluşan dijital fabrikalar kalite artırmakta ve hizmet esnasında üretim makineleri ile insanlar arasında karşılıklı iletişim sistemini ortaya çıkarmaktadır.

Gerçekleştirilen birçok üretim operasyonunu sanallaştırma yolu ile önceden işe yönelik tespitlerin yapılmasını kolaylaştırmakta ve bu da olası zararlı maliyetleri ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca insan üretiminden kaynaklanan birtakım operasyonel hataları en aza indirerek üretim esnasında kendi kararlarını alabilen otomatik bir yapıyı öncü kılmaktadır. Bu sayede günümüz üretim sistemleri açısından
endüstri 4.0 hem maliyetleri azaltma hem de yüksek verimlilik ve üretim kalitesi sağlaması açısından birçok üretim tesisi tarafından tercih edilmektedir.

Dijital Dönüşümün Sağladığı Avantajlar Nelerdir

Dijital dönüşüm sistemi, üretim sistemlerinden sağladığı yeni nesil avantajlarla birçok tesis tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu anlamda iş yönetiminin takibini pratik biçimde sağlayabilmek, üretimi daha verimli ve kaliteli bir hale getirmek, birçok olası maliyeti ortadan kaldırmak ve üretim sistemlerini daha hızlı bir şekilde yerine getirebilmek adına dijital dönüşüm endüstriyel üretim sisteminde son derece önemli bir yer tutmaktadır.

Üretim Operasyon ve Yürütme Sistemi

Üretim yürütme sistemi kısaca MES sistemi olarak bilinen bir yapıyı tarif eder. Üretim operasyon yönetimi ise MOM sistemi olarak adlandırılmaktadır. Bu sistemler endüstriyel üretim sürecinde çeşitli yöntemleri ve bu yöntemlere yönelik olarak kullanılan araçların toplandığı ve bir arada entegrasyon sağlandığı ve bilgisayar üzerinden işleyen bir sistemi tanımlamaktadır. İlk olarak 90'lı yılların başında kullanılmaya başlanan MOM ve bunun dışında MES sistemlerinde endüstriyel yapıda üretim operasyonlarını daha aktif olarak değerlendirebilmek adına çeşitli özellikler yer almaktadır.

Bu özellikler arasında üretim alanındaki çeşitli iş sistemleri hakkında eşgüdümlü olarak veri toplama, verileri bir araya getirerek ortak bir veri tabanında muhafaza etme, planlama sistemlerini ver çeşitli önemli olan verileri hepsini ortak bir veri tabanı üzerinden anlık olarak erişilir. Son olarak birçok iş yönelimlerini düzenleyerek iş sistemlerine aktarma ve bu planları düzenli biçimde işleterek kaliteyi artırmak gibi fonksiyonlara bulunmaktadır. Bu sistemler sayesinde yeni nesil üretim mekanizmalarında zamandan ve birçok maliyetten tasarruf edilerek üretim kalitesini artırmak mümkün olabilmektedir.

Sonuç olarak yeni nesil üretim sistemlerinde sıklıkla değerlendirilen bu üretim formasyonu ve dijital dönüşüm yapısı ile bugün endüstriyel düzenek çok daha pratik ve işlevsel olarak yönetilme özelliğine sahip bulunmaktadır

HABERE YORUM KAT