Derbent'e Cemre Düştü!

Derbent'e Cemre Düştü!
Derbent’te tezgâh tamamlandı ve sıra gecekondu sahiplerini tek tek ikna etmeye geldi. Projeyi yapacak olan Cemre İnşaat, Derbentlilerin enkaz bedellerini alıp burayı terk etmelerini istiyor. Derbentliler ise gitmemekte kararlı.

Mülkiyeti S.S. Oto Sanatkârları Konut Yapı Kooperatifi’ne ait araziyi kat karşılığı satın alan Cemre İnşaat’ın geçtiğimiz günlerde mahalleliye tebligatları göndermesiyle Derbent’i yıkım korkusu sardı. Derbentliler kaderlerinin ne olacağını merak ederken, Sarıyer Manşet Gazetesi yıkım tebligatlarını gönderen Cemre İnşaat’la görüştü.  Firmanın avukatı Mahmut Karabıyık ve Proje Müdürü Murat Sekmen’den projenin detaylarıyla ilgili bilgiler aldık. Tüm sorumluluğun Sarıyer Belediyesi’nde olduğunu söyleyen firma yetkilileri, belediyeye bir de öneride bulundular. İşgalci ilan ettikleri Derbentlilere ise 3 ay süre veren firma,  bu konuda bir de düzenlediği kampanyayı anlattı. 
 
Neden tek tek görüşüyorlar?
“Neden tek tek görüşüyorsunuz?” sorumuza firma yetkilileri şu şekilde cevap verdi: “Söz konusu parselde 30 metrekarelik alanda var, 500 metrekarelik alanlarda var. Bu anlamda toplu görüşmemiz mümkün değil. Gerçek hak sahipleriyle görüşüyoruz. Çünkü herkes kendi binasıyla ilgili sorular soruyor. Faklı durumlar ortaya çıkabiliyor” 
“Birçok kişiyle görüştük”
Bu güne kadar Derbentlilerin birçoğu ile görüştüklerini söyleyen firma yetkilileri, “Önemli olan görüşülen kişinin ikna olmasıdır. Bir an önce burayı tahliye etmeye çalışacağız. Davaya gerek yok çünkü yıkım kararı var zaten. Ağustosa kadar zaman tanıyoruz.  Eylülde tahliye edenler enkaz bedeli de alamayacak” dediler. 
Derbentlilerin ikna edilmesi için psikologların tutulduğu söylentilerine ise firma yetkilileri, “Doğrudur proje kapsamında toplamda 20 kişi çalışıyor. Ancak psikologlar buraya gelen vatandaşlarla konuşmuyorlar. Sadece not tutuyorlar” ifadelerini kullandılar.
 
İşte bu da Cemre kampanyası!
Tahliye için yaptıkları kampanya hakkında ise, “Belirli kriterlere göre enkaz bedeli biçtik. Örneğin 50 metre karelik bir yere ortalama 20 bin TL enkaz bedeli ödeyeceğiz. Bu enkaz bedellerinin haricinde buraları tahliye etmeleri sürelerine göre bir kampanya uyguladık. Haziran’da tahliye ederlerse enkaz bedeline artı olarak örneğin; + 20 bin TL, Temmuz’da tahliye ederlerse +15 bin TL, Ağustos’ta tahliye ederlerse + 10 bin TL ek ücret ödenecek. Ancak bu sürede çıkmazlarsa herhangi bir bedel ödemeyeceğimiz gibi kendileri de geriye dönük ecri misil ödeyecekler” diye konuştular. 
“Kâğıthane ya da Pendik’e yönlendireceğiz”
Bu insanları burada tutarak bir çözüm olabilir mi? sorumuza karşılık, firma yetkilileri, “Bu insanları burada tutmak gibi bir durumumuz olamaz. Çünkü burada 850 tane ev var. Bunları Pendik ya da Kâğıthane’de satın aldığımız konutlara yönlendireceğiz. Ailece çağırıyoruz. Anne baba ve çocuklarıyla onlara anlatıyoruz ve ikna etmeye çalışıyoruz. İnsanlara ödemeler yapacağız, yıkacağız, yeni yerlerine taşıyacağız. Tahliye işlemi bittikten sonra projemiz başlayacak” dediler. 
 
Tüm sorumluluk Sarıyer Belediyesi’nde
Söz konusu arazinin işgal edildiğini belirten firma yetkilileri, “Bu işin tüm sorumluluğu Sarıyer Belediyesi’nde. Biz kendi satın aldığımız arsamızı boşaltmaya çalışıyoruz. Hukuki açıdan bizim bir sorunumuz yok. Belediyenin de bize engel olacak bir durumu olamaz. Kendileriyle görüştük. Bunu biliyorlar. Biz kendi projemize biran önce başlamak istediğimizi söyledik” dediler. 
 
“Çıkmış bir yıkım kararı var”
Halk direnebilir, ancak burada bizim hakkımızın yenilebilmesi için “Derbent kanunu” diye bir kanun çıkması lazım. Devletin tapusu var elimizde, konu siyasi olarak değerlendirilmesin. Hukuki hakkımızı kullanır yine de yıkımı gerçekleştiririz. Çıkmış bir yıkım kararı var çünkü.
 
İşin içinde farklı sermaye grupları mı var?
Firma yetkilileri Cemre İnşaat’ın arkasında bu konuda herhangi bir sermaye grubunun olmadığını söyleseler de, ortada dolaşan iddialara göre inşaat firmasının arkasında farklı sermaye grupları var. Gelen bilgilerde, büyük bir gözlük şirketi ve birkaç firmanın daha Derbent’in tahliye edilmesinde finans kaynaklarını kullandıkları belirtiliyor.  650-700 civarında dairenin yapılması planlandığı alanda, bir dairenin bedelinin bir milyon doların üzerinde olacağı, bu nedenle bu firmaların ciddi kazanç sağlayacakları söyleniyor.
  
Cemre İnşaat’tan Sarıyer Belediyesi’ne ilginç öneri!
Sarıyer Belediyesi’ne öneride bulunan Proje Müdürü Murat Sekmen önerisini şöyle anlattı. “Ben belediye başkanı veya yardımcısı olsam kendimi onların yerine koysam, Derbent’te yaşayan kişiler bir seçmen. Seçimin sonucunu değiştirecek bir kitle var orada. Ben onlara derim ki sizin hakkınızı savunuyorum buraya kimse bir şey yapamaz derim. Sonra makamıma otururum kurmaylarımla şöyle konuşurum. Bu mahalleye hizmet veriyoruz. Mahalleden bir şey toplayabiliyoruz mu? Cüzi vergi topluyor ya da toplayamıyorlardır. Mahalle yıkıldı yerine de güzel bir proje yapıldı. Şimdi o projede çalışacak insanlar o yöreden olacak, Erzurum’dan gelmeyecek. İş istihdamı sağlanacak. Kayıtlı harç, inşaat iskânı gibi konularda belediyede yarar sağlayacak. Daha sonra da sürekli gelir sağlayacak kayıtlı emlak vergisi, temizlik vergisi, çöp vergisi toplayabilme imkânı bulacaklar. Kanunen belediyenin alt yapıyı yapma zorunluluğu olmasına rağmen belediyenin işlerini de proje sahibi yapacak. Kurmaylarımla böyle konuşurum, halka böyle konuşurum. Belediye buradaki yapının yok olup düzgün bir yapının kurulmasını sağlamalı. Sonuçta yeni yapıda oturacaklar da seçmen. Belediyeden herkes biliyor ki burası er geç yıkılacak, yıkıldığı zaman da belediye buradan karlı çıkmalı.”

Bu haber toplam 4952 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT