CHP’Lİ BAŞKAN AK PARTİ’YE İLHAM KAYNAĞI OLDU

CHP’Lİ BAŞKAN AK PARTİ’YE İLHAM KAYNAĞI OLDU
2009’dan bu yana mülkiyet sorunu ile ilgili tüm söylemleri ve halkın üzerindeki etkisi tek tek incelenen CHP’li Sarıyer Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Şükrü Genç, yerinde kentsel dönüşüm ve imar barışında hükümetin ilham kaynağı oldu.

Yerinde kentsel dönüşüm ve imar barışında AK Parti’nin asıl ilham kaynağı; CHP’li Sarıyer Belediye Başkanı inşaat mühendisi Şükrü Genç’in söylemleri oldu.

Önceki yıllarda merkezi hükümetin farklı ilçelerdeki gecekondu mahallelerinde gerçekleştirdiği “Kentsel dönüşüm” projelerinde vatandaşlar bulunduğu mahallelerden kopartılarak daha uzak toplu konut alanlarına gönderiliyordu. Bu noktada yıllardır aynı mahallede yaşayan vatandaşların hem düzeni bozuluyor, hem de büyük mağduriyetler ortaya çıkıyordu. Bunun en büyük örneği ise Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi'nde yaşandı. Büyük müteahhitlerin özelikle Sarıyer gibi rantı yüksek bölgelere yönelmesi ise gecekondu mahallerinde yaşayan yüz binlerce insanı mülkiyet konusunda tedirgin etti. 

AK PARTİLİ SARIYER’İ CHP NASIL KAZANDI?

İstanbul’daki gecekondu mahallerinde yaşayan halkın bu konudaki tedirginliğini ve beklentisini araştıran, aynı zamanda inşaat mühendisi olan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 2009 yerel seçimlerinde “Kentsel değil Yerinde Dönüşüm” söylemiyle ortaya çıktı. Gazetelere verdiği tüm röportajlarda, katıldığı televizyon programlarında ve yaptığı tüm toplantılarda, “Sarıyer’den kesinlikle göç olmayacak. Bizim kentsel dönüşüm projemizin formülü yerinde dönüşümdür. Binalar yenilenecek ama kimse şehir dışına gitmek zorunda kalmayacak. Mahalle hayatı aynen korunacak” diyordu. Şükrü Genç’in bu söylemi halkın tüm kesimlerinde etkili oldu. Ve AK Parti’de olan Sarıyer Belediyesi’ni yıllar sonra CHP kazandı. Şükrü Genç özelikle bu söylemiyle hem 2009 hem de 2014 seçimlerinde büyük bir başarı kaydetti. Genç’in, en büyük desteği AK Partili seçmenin yoğun olduğu mahallelerden alması ise AK Parti Genel Merkezi’nin dikkatini çekti.

AK PARTİLİ SEÇMEN ŞÜKRÜ GENÇ’E NEDEN OY VERİYOR ARAŞTIRMASI

Yapılan tüm araştırmalarda özellikle Sarıyer’deki AK Partili seçmenin genel seçimlerde AK Parti’ye, yerel seçimlerde ise CHP’li Şükrü Genç’e oy vermesi “Yerinde Dönüşüm” konusunda halkın beklentisini de ortaya koydu. AK Parti’nin Sarıyer’i kaybetmesi,  genel merkeze; hükümetin kentsel dönüşümdeki hataları ve Şükrü Genç’in halkı ikna edici “Yerinde Dönüşüm” söylemi olarak raporlandı. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Derbent gibi mahallelerde “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projeleri” geliştirmeye çalıştı. İBB’nin bürokratları bölgede yaşayanların beklentilerini hesaplamadan projeleri tamamen müteahhitlerin eline bırakınca halkın beklentisinin altında kaldı ve bu noktada başarılı olunamadı.

SARIYER’DE İSTANBUL’A ÖRNEK OLACAK İMAR PLANLARI HAZIRLANDI

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ikinci döneminde mesaisinin büyük bir bölümünü Sarıyer’in imar planlarına ayırdı. İstanbul’daki gecekondu mahallelerine örnek olacak şekilde hazırlanan Sarıyer’in imar planlarına halk büyük destek verdi. İmar planları mahallelerde vatandaşlara da danışılarak hazırlandı. Meclis toplantılarını binlerce kişi takip etti. Sadece CHP değil, AK Parti seçmeninin büyük bir bölümü de bu noktada Şükrü Genç’in yanında durdu. Planlar Sarıyer Belediye Meclisi’nden oyçokluğu ile geçti ancak Sarıyer’de oy kaybı yaşamak istemeyen AK Parti, planları İBB Meclisi’ne dahi getirmeden geri gönderdi.

AK PARTİ SÖYLEM DEĞİŞTİRDİ

Gecekondu mahallelerinde dönüşümden yana olan ancak mağdur olmak istemeyen vatandaşların da “yerinde dönüşüm”e sıcak bakması AK Parti’yi de bu yönde etkiledi. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hem de AK Partili Belediyelerin “Kentsel Dönüşüm” söylemleri de zaman içinde değişti. İstanbul’un gecekondu mahallelerinde yapılan tüm projelerde “Kentsel Dönüşüm” yerine “Yerinde Kentsel Dönüşüm” söylemi kullanılmaya başlandı. 
AK Partililerin imar barışı yasasını halka anlatırken kullandıkları “Yerinde kentsel dönüşüm” sözlerinin neredeyse tamamına yakının CHP’li Şükrü Genç’e ait olması ise bilenlerin dikkatinden kaçmıyor.

tapu-ic5.jpg

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 39419 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT