CHP'deki kongrelerin kaybedeni!...

CHP'deki kongrelerin kaybedeni!...
Sarıyer Manşet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vedat Özdemir yazdı...

6 Aralık’ta yapılacak olan CHP Sarıyer İlçe Kongresi yaklaşırken, Sarıyer’de kulisler bir hayli hareketlendi. Konu CHP kongresi olunca, eski kongreler geliyor insanın aklına…  Mesela; rahmetli Bayram Kütükçü’nün bir ay önceden imza toplamaya çalıştığı renkli kongreler… CHP’nin renkli isimlerindendi Kütükçü. Bu vesile ile bir kez daha anmış olalım.

Şükrü Genç’in ilk kaybı 2010’da başladı
Evet, nostaljiye dönerken fazla geriye gitmeden CHP’nin 2009’da Sarıyer’de belediyeyi kazandıktan sonraki kongrelerine ve sonrasında yaşanılanlara bakalım. Kimler kimi desteklemiş nasıl sonuçlar çıkmıştı…

2009’da Sarıyer’de belediyeyi kazanan CHP için ilçe başkanlığının önemi daha da artmıştı. O dönem Belediye Başkanı Şükrü Genç ile İlçe Başkanı Serdar Sarıoğlu arasında esen soğuk rüzgârlar kongreye de yansımıştı. Kaybedeceğini anlayınca Mehmet Deniz’i son gece adaylıktan çeken Şükrü Genç kongreyi boykot etmiş ve belediyeden hiç kimseyi kongreye göndermemişti. O dönem belediye yönetiminin dışında bırakılan Gökan Zeybek’in haricinde hiç kimse kongreye gitmemişti. CHP’li delegeler kongrede oy kullanırken, Şükrü Genç arkadaşlarıyla birlikte İstinye’deki Cundalı Hasan Balıkçısı’nda yemekteydi. 2010’da Reşitpaşa’da yapılan kongrede Belediye Başkanı Genç’in karşı olduğu Serdar Sarıoğlu kazanmıştı. Bu kongre Şükrü Genç’in CHP örgütüne karşı kaybettiği kongrelerin de başlangıcı olacaktı. 

Mehmet Deniz’in Şükrü Genç’e ilk golü!
Oldukça çalkantılı geçen bir yıllık sürenin sonunda CHP’de genel başkanın da değişmesiyle hesaplar yeniden görüldü. 2011 Haziran genel seçim hazırlıkları devam ederken, tarih 1 Mayıs 2011’i gösterdiğinde CHP Sarıyer’de yeni bir dönem başlamıştı. Serdar Sarıoğlu görevden alınmış ve yerine Mehmet Deniz atanmıştı. Gece boyunca yeni yönetim için verilen isimler ise tamamen hayal kırıklığına uğramıştı. Mehmet Deniz daha ilk gününde Şükrü Genç’e ilk golü atmış ve Genç’in önerdiği 6 ismi de liste dışı bırakmıştı. Deniz ile Genç arasındaki kavganın ilk kıvılcımı burada atılmıştı. Deniz’in karşısında artık CHP meclis grup toplantısında yüzüne bakarak “Senin başkanlığını tanımıyorum. Bir daha elini sıkmam” diyen bir belediye başkanı vardı. 

Devirme hamleleri 
2012 Sarıyer İlçe Kongresi yaklaşırken, Şükrü Genç atanmış ilçe başkanı Mehmet Deniz’i devirmek için Ankara’yı adeta su yolu yaptı. Görevden aldırmaya çalışmalar, yönetimdeki isimleri istifa ettirerek ilçeyi düşürme hamleleri bir birini izledi. Mehmet Deniz sürekli düşüp yeniden atanan ilçe başkanı rekorunu kırdı.
 
CHP bir haftalık kayyum dönemi yaşadı
34. olağan kongreye kısa süre kala CHP Sarıyer eski İlçe Başkanı Serdar Sarıoğlu'nun "görevden alınmaya itiraz etmesi"ni değerlendiren İstanbul 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı'na kayyum atanmasına karar verdi. Mehmet Deniz ilçenin kapısına kilidi vurup ortadan kaybolurken, Gökan Zeybek’in de aralarında olduğu kayyum ilçe binasının kapısını kırarak içeri girdi ve anahtarları değiştirdi. CHP Genel Merkezi’nin itirazları sonucunda kayyumun görevine son verildi. Bu kez anahtarları değiştiren kişi ise Mehmet Deniz oldu. Günlerce devam eden mücadelenin tek kazananı ise çilingirler oldu. 

İkinci kayıp 2012 kongresinde...
Karşılıklı hamleler ve hesaplar tutmayınca 2012’de 34. olağan kongre gelmiş çatmıştı. Yine meclis üyeleri Gökan Zeybek ve Ali Rıza Yılmaz’ın başını çektiği grup Şükrü Genç’in önüne yeni bir isim koydular. Ve çizdikleri pembe tablolarla Şükrü Genç’i bu isme ikna ettiler. Bu isim ise 2004-2009 arasında meclis üyeliği yapan Cemal Yeğin’den başkası değildi. Cemal Yeğin ismine tepki olmasa da partililerin Şükrü Genç’e karşı tepkileri kongreyi Yeğin’in aleyhine çevirdi. Belediyenin tüm kaynaklarını kullanmasına rağmen Cemal Yeğin kongreyi kaybeden isim oldu. Ancak CHP’liler arasında kongrenin asıl kaybedeni Yeğin değil, Şükrü Genç olarak anılacaktı.  

Adaylık süreci ve seçime girememe riski 
Aradaki mücadele bununla da bitmedi. 2014 yerel seçimlerine giderken, belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde Mehmet Deniz’in doktorlardan yana tavır takınması mücadelenin seviyesini daha da yükseltti. Şükrü Genç’in yeniden aday olarak atanmasıyla Mehmet Deniz istifa etti.

CHP ise İlçe Seçim Kurulu’na listeleri geç verdiği için seçime giremiyordu. Deniz yaptığı basın açıklamasıyla tek suçu genel merkezdeki beşli komisyon ve Şükrü Genç’e yükleyerek istifadan biranda vazgeçti. Şuanda Mehmet Deniz’i destekleyenler ise soluğu Koru Park’taki gizli toplantıda aldılar. CHP’nin seçime girememesi durumunda Şükrü Genç’i bırakarak MHP’nin listesinden meclise girmenin hesaplarını yapıyorlardı. Bazılarının hesabı ise DSP’nin listesiydi. Bir gün sonra İlçe Seçim Kurulu, CHP’nin seçime girmemesi yönünde karar aldı. Bu kararı öğrenen CHP’liler gözyaşlarına boğuldu. Onları rahatlatan karar ise Ankara’daki YSK’nın olağanüstü toplantısından geldi.

Tüm bu yaşananlardan sonra 2014’te CHP’nin Sarıyer’de yeniden kazanmasıyla buzlar da eridi. Bu kez taraflar değişti. Yeni kongreye giderken farklı hesaplar işin içine girdi. Şuanda iki farklı taraf var. 

Bir tarafta değişim isteyen CHP örgütü, diğer tarafta ise 2019 hesapları yapan Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ve Meclis Üyesi Ali Rıza Yılmaz’ın mevcut İlçe Başkanı Mehmet Deniz üzerinden kurdukları sistemin devamını isteyenler.

Yine bir tarafta 1 Kasım’da Sarıyer’de birinciliği kaybeden CHP’lilerin değişim isteği, diğer tarafta ise belediyenin gücünü kullanarak Maslak’ta, Zekeriyaköy’de alınan projelerin devam hesapları var.

CHP’li delegeler “Değişim mi?” diyecek, yoksa 3-5 kişinin kurduğu sistemin devamına “evet mi” diyecek...
6 Aralık’ta göreceğiz...

Bu haber toplam 5409 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT