Cemevi için ortak karar!

Cemevi için ortak karar!
Sarıyer Belediye Meclisi Cemevi için olağanüstü toplandı. Cumhuriyet Mahallesi’nde Cemevinin yapılması oybirliği ile meclisten geçti.
Sarıyer Belediye Meclisi Sarıyer’e yapılacak Cemevi için olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. CHP, AK Parti ve MHP grupları Sarıyer’e Cemevinin yapılması için ortak karar aldı. Sarıyer Belediye meclisinden oybirliği ile geçen karar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. 

MHP: “Cemevi yapılmasını yürekten destekliyoruz”
MHP Meclis Üyesi Oğuzkan Yüksel gündemle ilgili şu şekilde konuştu; “ Bu konuyla ilgili yazılı önerge vermiştik. Olumlu gelişmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Alevi kardeşlerimizin sorunlarını eşit yurttaşlık bilinci ve demokratik özgürlüğün bireylere verildiği hakkı kullanarak arzu ettikleri Cemevi’nin yapılması için kendilerini yürekten destekliyoruz. MHP grubu bu konuyu gündeme getirirken hiçbir siyasi beklentisi olmadan yalnızca Alevi kardeşlerimize gönül gözüyle baktığımız için bu önergeyi vermiştir.”

AK Partili Canarıkan: “Gönül ister ki yarın kazmayı vuralım”
Konuyla ilgili görüş bildiren AK Parti Sarıyer ve İBB Meclis Üyesi Halil Canarıkan, "Birinci önceliğimiz Darüşşafa mahallesindeki 2560 metrekarelik yerdir. Ancak Büyükşehir, Cumhuriyet Mahallesi'ni uygun görürse burada da desteğimiz tam olacaktır" dedi. Canarıkan konuşmasına şöyle devam etti: "Öncelikle AK Parti grubu olarak böyle hayırlı bir işe destek verdiğimizi beyan ediyorum. İnşallah bundan sonra Büyükşehir’de de takipçisi olacağız. Yapılacak olan cemevi Sarıyerimize hayırlı olsun. Burada yalnız şunu da hatırlatmakta gerek var, daha öncede 3 partide bu doğrultuda gündeme cemevi yapılması noktasında önerge vermişlerdir. İlk önergeyi 2009’da şuan Sivas Milletvekili olan o dönemki meclis üyemiz Ali Turan Bey vermiştir. Darüşşafaka’da cemevi yapılmasını talep etmişlerdir. Gönül isterdi ki Esenyurt, Maltepe, kartal gibi belediyelerimizin cemevi yaptıkları gibi Sarıyer Belediyemizin de geçen 4,5 senede yapmış olmasını çok isterdik. Ama herhalde çeşitli imkansızlıklardan dolayı, siyasi hesaplardan dolayı bu cemevi yapımı bu ana kadar sarktı. İnşallah bugünden itibaren Sarıyer Belediyesi cemevi yapılmasını destekleyecektir. Eğer desteklemezlerse kesinlikle bu 3-4 ayda seçime kadar cemevi yapılması imkansız hale gelecektir. Darüşşafaka’da Sarıyer Belediyesine ait olan 2560 metrekare yerimiz vardır. Burası dini tesis alanıdır. Gönül ister ki yarın oraya kazma vurabilelim. Harfiyatı alalım ve bir hafta içerisinde de inşaat başlasın. Çünkü projesi hazır olan bir cemevimiz var. Ama biz bu yola girmiyoruz ve zor olanı hatta imkansız olan bir yola başvuruyoruz. Tabii ki son söz Büyükşehir’de olacaktır. Büyükşehir diğer ilçelerde olduğu gibi Sarıyer’e de destek verecektir. Cemevi bizim 2014 seçimlerimiz vaadleri arasında da yer alacaktır. Bir buçuk sene önce de belirttiğimiz gibi asgari olarak 2 tane cemevinin yapılmasının arzu ediyoruz. Neden Esenyurtta olduğu gibi 5 tane cemevimiz olmasın diye belirtmiştik. Buna rağmen eğer Cumhuriyet mahallesinde 1700 metrekarelik yerde cemevinin yapılmasına ısrar ediyorsa buna da desteğimiz tamdır. AK Parti grubu olarak arkasında olacağız.”

CHP’li Zeybek:  “Alevi toplumuna gecikmişte olsa bu hizmeti yapmanın onuru taşıyoruz” 
CHP Meclis Üyesi Gökan Zeybek ise konuşmasında “Burada yalnızca Cemevi hizmeti yapılması değil konferans salonuyla kültürel hizmetlerin yapılması, gasil hanesinin yapılması, cenazelerin kaldırılacağı mekan oluşturulması ve Alevi toplumu açısından çok önemli olan hayır yemeklerin olması için mekan düzenlenmesi yapılmıştır. Bu konunun el birliğiyle çözülmesinin toplumsal barışa, huzura ve Alevi toplumunun ihtiyacı olan yakın çevrelerinde ibadetlerinin yapılacağı dini tesise kavuşmasının çok önemli olduğuna inanıyorum.500 yıldır bu toplumda ibadet yapma konusunda türlü zorluklar yaşamış toplumun Türk milletinin ana omurgasını oluşturan Alevi toplumuna gecikmişte olsa bu hizmeti yapmanın onurunu taşıdığımızı belirtiyorum” dedi.
Genç; “Geç kalınması sadece üç dört yıllık değil, çok uzun yılların geç kalınmışlığıdır”
 
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise yapılacak cemeviyle ilgili şöyle konuştu;  “Her üç gruba yapmış olduğu konuşmaları ve göstermiş oldukları hassasiyet için çok teşekkür ederim. Geç kalınmış bir işlemdir. Geç kalınması sadece üç dört yıllık değil çok uzun yılların geç kalınmışlığıdır. Buradaki halkın hassasiyetinin yaşam içinde anlaşılması en büyük dilektir. Alevi toplumunun inançlarının bir yaşam biçimi olmadan, bir binaya gidip gelme şeklinde görülmesi halinde beş tanede yirmi beş tane de yapsanız bir anlamı kalmaz. Böyle bir yerin sadece Alevi toplumu tarafından değil, yaşamın içinde birlikte yaşayan insanların diğerlerini tanıması anlamında, yaşam içinde barış ve hoşgörüyü her zaman önde tutan toplumun kültürünü ve geçmişinin anlaşılması, öğrenilmesi anlamında araştırmalar yapabileceği bir merkeze dönüştürülmesi gerekmektedir” dedi. 
 

Bu haber toplam 7228 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT