Borsa İstanbul'un işgaliyle ilgili iddianame kabul edildi

Borsa İstanbul'un işgaliyle ilgili iddianame kabul edildi
Biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından hazırlanan 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu tutuklu 15 sanık hakkında hazırlanan 270 sayfalık iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı.

İddianamenin kabulüne karar veren mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti. Sanıkların yargılanmasına eylül ayında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda başlanacak.

Olaylar sırasında şehit edilen polis memuru Mehmet Şevket Uzun ile Fatih Satır'ın "maktul", yaralanan 46 kişinin "mağdur", 7 vatandaş ile Borsa İstanbul'un da "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi akşamı saat 23.50 sıralarında Sarıyer İstinye'deki İstanbul Borsası'na iki askeri araçla gelen sanıklarca işgali anlatılıyor.

İstenen cezalar

Tutuklu sanıklar eski Binbaşı Ahmet Baykal, Astsubay Seyit Ali Şahin ve firari şüpheli eski Binbaşı Murat Çelik'in, "cebir ve şiddet kullanarak Anayasa'yı ihlal ve TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez, bir suçu gizlemek maksadıyla 2 kişiyi kasten öldürme suçundan da ikişer kez olmak üzere beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, bu sanıkların ayrıca 3 kez "mala zarar verme" suçundan 1 yıldan 9 yıla, 2 kez "kamu malına zarar verme" suçundan 2 yıldan 8 yıla, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, "bir suçu gizlemek maksadıyla 46 kişiyi "kasten öldürmeye teşebbüs etmek" suçundan 897 yıldan bin 380 yıla kadar olmak üzere toplam 907 yıl 6 ay ile bin 412 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, diğer sanıklardan farklı olarak "silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek"le suçlanan tutuklu sanıklar askeri öğrenci ve erler Emre Sözer, Fatih Yılmaz, Hasan Yürek, Muhammed Atasoy, Muhammed Furkan Kenger, Murat Fırat, Muzaffer Bardakçı, Orhan Baz, Ramazan Korkmaz, Serhat Kalyüncü, Veysel Çınarbaş ve Zafer Öztan'ın da aynı suçlardan beşer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 907 yıl 6 ay ile bin 412 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Bu haber toplam 2776 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT