
Başarılı Bir Konuşma Yapmanın 4 Sırrı
Etkili bir konuşmacı hitap ettiği kitleyi etki altına alabilen, coşturabilen, vermek istediği düşünceleri ya da bilgileri dinleyiciyi uyutmadan aktarabilmeyi başaran ve yarattığı görsel izlenim ile de sahnede, salonda göz doldurabilen kişidir.
Konuşmacının başarılı olabilmesinde, aktarmak istediği konu hakkında yeterli bilgisi olmasının ve bu bilgiyi aktarım şeklinin, sunum yaptığı mekanın uygunluğunun da oldukça etkisi var.
Hazırlıkları tam ve doğru yapılmış bir konuşma, hedef alınan kitleye ve konuşmanın niteliğine uygun seçilmiş bir ortam ile beslenmelidir. Katılımcıları motive edecek ve etkileyecek konuşmaların başarısında seçilen salonun yeri ve donanımı da etkili oluyor. İyi bir konuşma salonu ya da sunum yapma ortamı arayanlar www.sanghaegitimsalonlari.com adresini inceleyerek ihtiyaçlarına uygun salonu rahatlıkla belirleyebilirler. Sangha eğitim ve toplantı salonlarında her türlü toplantı, konuşma ve eğitim için beklentiye göre uygun paketler bulunuyor.
Bir konuşmanın başarılı olmasında ne tür etkenler etkili olabilir? İşte başarılı bir konuşma yapmanın 4 sırrı:
1- Konuşma için seçilen konu
Kendisine belirli bir konuda konuşma yapması teklifi gelmediyse ve konuyu konuşmacı kendi seçecek ise konuşma yapacağı konu başlığını dikkatli belirlemelidir. Konuşmacının yapması gereken ilk şey, yapacağı konuşmanın amaç ve hedeflerini belirleyerek konuyu seçmesidir. Bu konuşmanın amacı ne, neden bu konuşmayı yapacağım diye kendisine sorarak konusunu ve konuşmanın içeriğini belirlemelidir.
2- Dinleyici kitlesine göre uygun hazırlık yapmak
Yapılan konuşmanın dinleyiciler için olduğu unutulmamalıdır. Yapacağınız konuşmanın konusuna sadece kendi cephenizden değil, dinleyicinin gözünden de bakarak hazırlığınızı yapmalısınız. Hazırlayacağınız konuşma içeriğinde öncelikle kendinize sormanız gereken soru, yapacağınız konuşmaya kimlerin, niçin katılacakları, konuşacağınız konu ile ilişkilerinin ne olduğudur. Dinleyiciler sizden ne bekliyorlar ve konuşmanızda anlattıklarınızı nasıl kullanacaklar, ne fayda alacaklar gibi soruların cevabı belirlenmelidir.
3- Konuşmacının donanımı
Konuşmacı, konuşacağı konu ile ilgili yeterli donanımına sahip olmalı ve ön hazırlıklarını en iyi şekilde yapmalıdır. Konuşmanın içeriğinin etkili ve başarılı sunulabilmesi için konuşma öncesinde gerekli provanın da yeterli sayıda yapılmış olması gerekir. Konuşmacının salona hâkim olabilmesi, ilgi çekici bir açılış yapması konuşmasının yüksek ilgiyle dinlenmesini sağlar. Kapanış kısmını başarılı bir şekilde yapmak, açılış kısmında olduğu gibi finalde de etki yaratacaktır. Konuşmacının beden dilini etkin ve doğru kullanabilmesi, konuşma sürecinde sesinin tonunu ve hızını iyi ayarlayabilmesi, kişisel imajına dikkat etmesi, heyecanını kontrol edebilmesi konuşmacının daha donanımlı ve etkili olmasını sağlayacaktır.
4- Konuşma yerinin doğru belirlenmesi
Bir konuşmanın başarısını, konuşmacının donanımlı olması ve seçtiği konu kadar konuşmayı yaptığı yerin uygunluğu da belirler. Konuşma salonunun katılımcı sayısına uygun ve konuşmaya canlılık kazandıracak nitelikte seçilmiş olması konuşmanın başarılı olmasında etkili olan faktörlerden birisi. Salondaki ses, ışık düzeni, oturum düzeni, konuşma sırasında ihtiyaç duyulacak eşyalar konuşmanın başarılı geçmesini destekler. Belirlenen yerin konuşmacı tarafından daha önce ziyaret edilmesi ya da konuşmacının konuşmaya en az bir saat erken giderek mekânı tanıması, kullanılacak mikrofon ile prova yapması ön hazırlıklar açısından önemlidir.
Uzun bir konuşma yapılacaksa ya da birden fazla konuşmacının bulunacağı bir program akışı düşünülüyorsa, katılımcılara kahve molalarında orman ve yeşilliğin içinde sohbet etmelerini, öğle yemeklerini doğanın kucağında almalarını sağlamak üzere Sangha’ya başvurabilirsiniz.
Neşeli ve huzurlu bir ortamda konuşmalar yapmak üzere toplantı salonu kiralama fiyatları hakkında bilgi almak için http://www.sanghaegitimsalonlari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
HABERE YORUM KAT