AYM: Boğaziçi’nde İmar Barışı Anayasa’ya aykırı

AYM: Boğaziçi’nde İmar Barışı Anayasa’ya aykırı
Anayasa Mahkemesi, ön görünümde kalan bazı mahalleleri imar barışı kapsamına alan düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak oy birliğiyle iptal ettiği kararın gerekçesini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul Boğaziçi’nin ön görünümünde kalan bazı mahalleleri imar barışı kapsamına alan düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak oy birliğiyle iptal ettiği kararın gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda; Boğaziçi’nde imara aykırı yapılar hakkında verilen yıkım kararlarının ve idari para cezalarının iptal edilmesini öngören kuralları Anayasa'ya aykırı buldu. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Boğaziçi'nde imara aykırı yapılaşmaya ilişkin düzenlemeyi iptal etti. İmara aykırı yapılar hakkında verilen yıkım kararlarının ve idari para cezalarının iptal edilmesini öngören kuralları, ‘Anayasa'ya aykırı’ bulan AYM’nin kararında “Kurallar Anayasa’nın 56 ve 63’üncü maddelerine aykırıdır, iptalleri gerekir” dendi.
Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararın gerekçesinde, “Anılan düzenleme yapılırken kurallarla Boğaziçi alanında yapılan imara aykırı yapıların yıkılmasının önlenmesinin ve bu alana yapılan imara aykırı yapılar nedeniyle verilen idari para cezalarının iptal edilmesinin çevre ile kültür ve tabiat varlıklarına vereceği zararın da gözetilmesi gerekir” dendi.

Kararın devamında şu ifadeler yer aldı: “Bu çerçevede kurallarla öngörülen şehirlerin yeniden inşası ve imarı açısından kaynak temininin başka yöntemlerle de elde edilmesinin mümkün olduğu, bunun için ender bir doğal güzellik ile tarihi ve kültürel değerlere sahip olan Boğaziçi alanının korunmasıyla bağdaşmayacak düzenlemeler getirilmesinin menfaatler arasında makul bir denge kurulmasını engellediği anlaşılmaktadır. Bir başka ifadeyle çevre ile kültür ve tabiat varlıkları yönünden neden olunacak zarar ile sağlanacak yarar gözetildiğinde, kurallarda çevre ile kültür ve tabiat varlıklarını koruma ve geliştirmeye ilişkin devletin pozitif yükümlülükleri arasındaki adil dengenin kurulamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle kurallar Anayasa’nın 56 ve 63’üncü maddelerine aykırıdır, iptalleri gerekir.”

Bu haber toplam 21825 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT