Akil Gençler'den "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" paneli

Akil Gençler'den "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" paneli
Akil Gençler Platformu İl Başkanlığı’nın düzenlediği “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konulu söyleşide Gazeteci Fikri Akyüz ile Ekonometrist Fatih Bucak gençlerle bir araya geldi.

Sohbet havasında gerçekleşen buluşmada, 12 Eylül darbe anayasasının neden değişmesi gerektiği örneklerle anlatıldı.

Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye Akil Gençler Platformu Genel Başkanı Delil Ateş, Genel Başkan Yardımcısı Necmettin Sevgili ve Muhammed Talha Enis, İstanbul İl Başkanı Erhan Vergili, Akil Gençler Platformu Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Rıza Abdik ve İl Başkan Yardımcılarının yanı sıra çok sayıda genç katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından İlçe Başkanı Sefa Tan'ın konuşmasıyla başlayan programda yeni anayasa ve başkanlık sistemi konuşuldu.

akil8.jpg

Akyüz “İnsan zekasıyla alay eden bir anayasamız var”

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini belirten Hukukçu – Yazar Fikri Akyüz, mevcut anayasadaki aksaklıkları örneklerle açıklayarak şunları söyledi; “Mevcut anayasamızda hem içerik hem de mantıksal kurgu itibariyle o kadar anormal maddeler var ki. Bir tanesi anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğine dair madde. Örneğin; alevi kardeşlerimizde mühim bir makam olan dedelik makamını üfürükçüyle yan yana konumlandıran halen yürürlükte olan bir anayasadan bahsediyoruz. Bu maddenin değiştirilmesinin neyine karşı geliyorsunuz ki siz? Bu memlekette Nasreddin Hoca’nın türbesi dahi kapalıdır kanunla. Abdülhamid Han’ın, Mevlana’nın türbesi yasaklı durumda. Bu yasağı savunan bir zihniyet var. Cumhuriyetçilik, halkçılık adı altında jakobenlik taslayan, popülist bir anlayış var. Milliyetçilik adı altında ırkçılık ve kafatasçılık taslayan ideoloji sahipleri var. Laiklik adı altında, ya toplumda dini soyutlamaya çalışan ya da dinsizleştirmeye makul bir takım hareketlerin içinde olan bir anlayış var. İnkılâpçılık yerine ihtilalciliği savunan zihniyete sahip insanlar karşı çıkıyor yeni anayasaya. Mademki böyle yanlış, mantıksız maddeler o halde bunlar neden değiştirilmesin ki? İnsan zekasıyla alay eden bir güruh toplanmış anayasa yapmış.”

akil-ic2.jpg

Akyüz: “Başkanlık sistemi yeni anayasada mutlaka olmalı”

Yeni anayasanın içinde mutlaka başkanlık sisteminin olması gerektiğini vurgulayan Akyüz, “Başkanlık sistemi gelirse ülke bölünür diyorlar. Almanya’da parlamenter sistem var ama aynı zamanda eyaletler sistemi de var. Fransa’da eyalet sistemi yoktur, üniter yapı vardır, yarı başkanlık sistemi vardır. Tam başkanlık sistemi Amerika’da var. Başkanlık sistemi halkın oyuyla ya gelir, ya gelmez. Adayların seçileceğinin garantisi var mı? Cumhurbaşkanı aday olursa seçileceği kesin bir şey mi? Madem ki ülkemiz ilelebet payidar kalacaksa mevzuyu neden bir şahıs üzerine indirgiyorsunuz? İnsanların bilgilendirilmesi gerekiyor, Akil Gençler Platformu’nun bu konuda büyük bir boşluğu kapatacağına inanıyorum” diye konuştu.

akil-ic7.jpg

Bucak: “Askerin işi anayasa yazmak değil vatanı korumaktır”

Darbe anayasasının mutlaka değişmesi gerektiği belirten Ekonometrist Fatih Mehmet Bucak ise “Eski anayasadan ziyade yeni anayasanın olması mükemmeliyetçi bir durumdur. Millattan önce 1790’dan bu yana anayasalar belirli aralıklarla çağın gereksinimleri göz önünde bulundurularak değiştirilmiştir. Darbenin iyisi yoktur. Şuan ki anayasamız da 1980 anayasasıdır. Ben de çocuk olarak o darbenin mağduruyum. Darbe olduğunda babamdan 3 gün haber alamadık. Yıllarca hapislerde kaldı, kötü şartlara maruz bırakıldı. Babam hapisten çıktıktan sonra da sağlık sorunları nedeniyle genç yaşta vefat etti. Bizim evde de bir anayasa vardır. Yasa koyucu Kuran-ı Kerim'dir, yargı babam yürütme de annem. Kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği dayak yemeden kurtulursak da demokrasi var diyorduk. Yeni, eskiden her zaman iyidir. Askerin işi vatanı korumaktır, anayasa yazmak değil. Bu faşizan anayasadan kısa zaman içerisinde kurtulmamız gerekir. Halkın iradesi gerekeni ortaya koyacaktır” dedi.

akil-ic5.jpg

“Akil Gençler Hakkarili Berfin ile Yozgatlı Alperen’in kardeşlik yürüyüşüdür”

Söyleşi öncesinde konuşma yapan Akil Gençler Platformu Genel Başkanı Delil Ateş,”Akil Gençler 12 Eylül’de, 28 Şubat’ta tank altında bırakılan gençliğin yeniden dirilişidir. Hakkarili Berfin ile Yozgatlı Alperen’in kardeşlik yürüyüşüdür. Akil Gençler kocaman bir ailedir ve geçmişini unutmadan Yeni Türkiye’nin ayak sesi olmak için sahada birliktedir. Akil Gençler 56 ilde temsilciliği bulunmakta ve sahada çalışmalar yapmaktadır. Mevcut anayasamızın temeli 1980 darbesi sırasında gençlerin kanlarıyla mevcut darbe anayasası yazılmıştır. Her seferinde milletin iradesi darbelerle yok sayılmıştır. İnsanını yaşatamayan, insana öncelik vermeyen darbe anayasasına hayır diyoruz. Gençlerin fikirleriyle yazılacak insana öncelik verilecek yeni ve sivil bir anayasaya evet diyoruz” diye konuştu.

akil-ic3.jpgErhan Vergili : “İstanbul’da 5 bin gençle çalışıyoruz”

Akil Gençler Platformu’nun İstanbul’daki çalışmaları hakkında bilgi veren İl Başkanı Erhan Vergili, “İstanbul’un 39 ilçesinde teşkilatlanıyor, yeni anaysa ve başkanlık sistemi ile ilgili söyleşi programları düzenliyoruz. Her gün platformumuza olan katılım büyüyor. İstanbul’da kısa bir sürede 5 bin üzerinde genç kardeşimizle gönüllülük esası altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz tüm gençlerimizin fikirlerinden faydalanmak istiyoruz” dedi.

akil-ic4.jpg

Ali Rıza Abdik: “Güçlü Türkiye için alanlarda olacağız”

Geçlerin yeni anayasa sürecinde daha aktif bir şekilde rol alması gerektiğini belirten Akil Gençler Platformu Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Rıza Abdik ise, “Türkiye muasır medeniyet ötesine geçmesi için bugün bir anayasa ve başkanlık sistemi ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Biz gençler olarak toplumun kanaatini her yerde savunarak söylemlerimizi haykıracağız. Biz güçlü bir Türkiye istiyorsak, alan el değil veren el olmak istiyorsak, ecdadımız gibi olmak istiyorsak yeni bir sivil anayasaya ihtiyacımız var. Bu gençleri, bu milleti inanıyorum ki kimse durduramayacak” dedi.

Konuşmaların sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.

akil-ic6.jpg

akil-ic1.jpg

Bu haber toplam 9557 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum