AK Parti'nin tapu geçmişi!

AK Parti'nin tapu geçmişi!
2004 - 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde tapu sözü veren, seçim sonraları da ortadan kaybolan AK Parti, 2019 seçimleri için yine sahnede..

2004 - 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde Sarıyer’de mülkiyet sorunu yaşayan binlerce vatandaşa  “Tapu sözü” veren ve seçimlerden sonra ortadan kaybolan AK Parti 2019 seçimlerinde yine sahneye çıktı. Mehmet Ali Şahin, Kadir Topbaş ve Hayati Yazıcı’dan sonra şimdi de sırayı İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım aldı.  Yıldırım’ın Sarıyer ziyaretinde “1 Nisan’da tapularınız yastığın altında” sözü AK Parti’nin tapu geçmişini ve geçmişte yaşanan mağduriyetleri hatırlattı.

VATANDAŞ TAPU BEKLERKEN EVİ YIKILDI

Yıl: 2004 - Yer: FSM - Aday: Yusuf Tülün
Söz veren: Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin…

Yusuf Tülün’ün aday olduğu ve kazandığı 2004 yerel seçimlerinde o dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, seçim çalışması için geldiği Sarıyer’de, seçimleri AK Parti’nin kazanması halinde Sarıyer’in mülkiyet sorununun çözüleceğinin ve vatandaşların tapularına kavuşacağının sözünü vermişti.  2004 seçimlerini AK Parti kazandı. Sarıyer Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iktidarı elinde bulundurmasına rağmen mülkiyet için tek bir adım dahi atmadı. Derbent başta olmak üzere birçok mahallede büyük yıkımlar oldu. Birçok Sarıyerli mahallesinden göç ettirildi. O dönem İstinye başta olmak üzere birçok yerde yapılan yanlış 18 imar uygulamalarıyla müteahhitler bir gecede mahallelere ortak ettirildi. Tapu bekleyen yüzlerce kişi AK Parti yönetimi tarafından mağdur edildi.

TAPULAR FOTOĞRAFLARDA KALDI

tapu-2009.jpg

Yıl: 2009 - Yer: TİM - Aday: Mehmet Akif Şişmanoğlu
Söz veren: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı…

Hatırlanacağı gibi; Mehmet Akif Şişmanoğlu’nun aday olduğu 2009 belediye seçimleri öncesinde de AK Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı TİM’de düzenlediği ve bakanların da katıldığı bir törende vakıf arazileri üzerinde oturan vatandaşlara sembolik olarak tapu dağıtmış ve yine Sarıyerlilere tapu için umut verilmişti. O dönemin Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da trampa yasasıyla tapu sorununu çözeceklerinin sözünü verdi.

AK Parti Sarıyer’i kaybedince yasa değiştirildi

2008’de çıkan yasada Vakıf arazileri Milli Emlak’a devredilmişti. Milli Emlak da ilçe belediyelerine devredecek ve ilçe belediyeleri de hak sahiplerine tapularını dağıtacaktı. Ancak 2009’da AK Parti, Sarıyer’de seçimleri kaybedince CHP’li belediye tapuları vermesin diye yasa özel olarak değiştirildi. Yasada yer alan “ilçe belediyesi” TBMM’de “İstanbul Büyükşehir Belediyesi” olarak değiştirildi. Ve böylece CHP’li Sarıyer Belediyesi’nin tapu vermesi engellendi. O gün, yani yaklaşık 10 yıl önce tapu fotoğraflarının önünde boy boy fotoğraf çektiren vatandaşların sorunu yine çözülmedi. Vatandaşlar tapularını beklerken, daha da mağdur oldular.

VATANDAŞ TAPU BEKLERKEN HAZIR OLAN TAPULAR DA GİTTİ

tapu-2014.jpg

Yıl: 2014 - Yer: Derbent - Aday: Sedat Özsoy
Söz veren: İBB Başkanı Kadir Topbaş

Tapu dağıtım töreninin bir benzerini ise yine AK Parti’nin 2014 adayı Sedat Özsoy düzenledi. Derbent’teki Hatemoğlu İlköğretim Okulu’nun bahçesinde düzenlenen davullu zurnalı törenle 25 kişiye tapu dağıtıldı. Dönemin Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sarıyer ziyaretinde, Derbent Mahallesi başta olmak üzere Cumhuriyet, Pınar ve FSM gibi yerlerde Büyükşehir arazileri üzerinde oturan vatandaşların sorunlarını çözeceklerinin sözünü verdi. O gün verilen tapular sonradan iptal oldu. Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ne Derbent’te ne de diğer mahallelerde mülkiyet konusunda bir adım kat edemedi. CHP’li Sarıyer Belediyesi’nin 2981 sayılı yasa ile çıkarttığı Sarıyer imar planlarını bile geri göndererek engel oldu. AK Parti Başkan Adayı Salih Bayraktar’ın ilçe başkanı iken Ayazağa’daki yüzlerce vatandaşı ilgilendiren 25-26. sokaktaki tapuları engellemesi ise olayı farklı bir boyuta taşıdı. Sarıyerliler tapu beklerken, hazır olan tapulara da ellerinden gitmiş oldu.

AK PARTİ’Lİ BÜYÜKŞEHİR TAPULARI ENGELLEDİ

CHP’li Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 2017 yılında tapu tahsis belgelerini baz alan 2918 yasaya göre; Sarıyer’in neredeyse tüm mahallerinin tapu problemini çözecek imar çalışması yaptı. Bu planlar AK Parti’nin tüm engellerine rağmen Sarıyer Belediye Meclisi’nde kabul edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Büyükşehir meclisinde kabul edilmesi halinde Sarıyer’in mülkiyet sorunu büyük oranda çözülecek ve gecekondu mahalleleri tapularına kavuşacaktı. Ancak planlar ilk önce meclise dahi getirilmeden iade edildi. Sarıyer Belediyesi konuyu mahkemeye taşıdı ve mahkeme Sarıyer Belediyesi’ni haklı buldu. Mahkemenin kararı üzerine tekrar zoraki İBB Meclisi’ne getirilen planlar AK Partili meclis üyelerinin oyuyla reddedilerek, Sarıyerlilerin tapularına kavuşma yolu tekrar tıkandı.

SIRAYI BİNALİ YILDIRIM ALDI

tapu-ic1-003.jpg

Yıl: 2019 - Yer: Sarıyer - Aday: Salih Bayraktar
Söz veren: İBB adayı Binali Yıldırım

AK Parti’nin verdiği tüm bu sözler ve sonrasında yaşanan mağduriyetler nedeniyle AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın Sarıyerlilere verdiği tapu sözü de halk tarafından pek gerçekçi bulunmadı. Halktan oy almak için verilmiş olan bir seçim sözü olarak yorumlanıyor.

tapu-ic2-002.jpg

Halk gerçekçi bulmuyor

Sarıyer halkı 2981 sayılı yasaya göre yapılan imar planlarının geri gönderilmesi başta olmak üzere, çeşitli tarihlerde verilen sözlere rağmen tapu vermek yerine engelleme ve mağduriyetlerle ön plana çıkan AK Parti’nin son sözlerini de artık gerçekçi bulmuyor.

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 5995 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum