AK Parti ile CHP’lilerin TAPU tartışması

AK Parti ile CHP’lilerin TAPU tartışması
İmar Islah Planlarının görüşüldüğü meclis toplantısında AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında sert tartışmalar yaşandı.

Ferahevler, PTT Evleri ve Reşitpaşa Mahalleleri’nin İmar Islah Planlarının görüşüldüğü meclis toplantısında AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında sert tartışmalar yaşandı. AK Partililer planları “aldatma” olarak eleştirirken, CHP’liler ise AK Parti’nin Sarıyer’in mülkiyet meselesi ile ilgili bir çabasının olmadığını söyledi.

AK Partili Selçuk Bozkır, “Bunlar aldatma planları”

Ferahevler, PTT Evleri ve Reşitpaşa Mahalleleri’nin İmar Islah Planlarının görüşüldüğü meclis toplantısında ilk sözü AK Parti Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Selçuk Bozkır aldı. Belediye tarafından 4 aydır meclise getirilen planları "aldatma" olarak değerlendiren Bozkır, “8 yıldır görev başında olan belediyemiz bu kadar süre içinde çözüm ile ilgili bir öneri duydunuz mu kendilerinden? 8 yıldır imar ıslah planının adı geçmiyordu. Ne oldu da 3-5 aydır gündemi değiştirme çabaları var. Gündemi saptırmak amacıyla bunu yapıyorsunuz. Bir yardımcı doçente para vererek hukuk mütalaası adı altında bir rapor hazırlatıldı. Belediyeler ile ilgili Danıştay’ın verdiği bağlayıcı kararları var. 1998 yılında Kartal Belediyesi 2981 sayılı kanuna göre ıslah imar planı yapmış. 2002 yılında İdare Mahkemesi bu planları iptal etmiş. 2004 yılında Danıştay’da bu iptal kararını onaylamış. Vatandaş da 6 yıl boşu boşuna beklemiş. İlk Emirgan için ıslah planını gündeme getirdiniz; Danıştay’dan görüş alalım dedik kabul etmediniz, bu yol kapalı dedik ama %1 bile ihtimal varsa biz engel olmayalım dedik evet oyu verdik. Bu süreç en sonunda iptal edilecek bir süreç. Sarıyer’de yerinde dönüşüm merkezini mahalle mahalle sokak sokak sorunlarını çözeceğimiz merkezimizi kuruyoruz. Çözümü sizlerle hep beraber yapacağız” dedi.

Zeybek, “İki yılı aşkın zamandır çalışıyoruz”

Selçuk Bozkır’dan sonra söz alan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı ve İmar Komisyonu Başkanı Gökan Zeybek, eleştirilere cevap verdi. CHP’li Zeybek, “2 yılı aşkın zamandır mahallelerde kooperatiflerin yaptığı tüm çalışmaların bir siyasal parti tarafından duyulmamış, bilinmemiş olması çok acı. Belediye meclisinin gündemine gelmeden aylar önce Emirgan’da binlerce insanın katılımıyla bu sürecin artık meclise geleceğini söyledik. Türkiye’de adalete olan inanç yüzde yirmilerde. Hakim ve savcıların üçte biri tutuklu yada görevden el çektirilmiş. Bu gösterdiğiniz Danıştay kararını veren hakimi tanımıyoruz, bilmiyoruz” dedi.

“İBB ve Sarıyer dışında uygulama olmaz”

Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’nin dönüşüm açıklamalarıyla ilgili de konuşan Zeybek, “2015 yılı kararları dururken İBB ve Sarıyer Meclisinin dışında hiçbir güç Sarıyer’in geri görünüm etkilenme bölgeleri için plan ve uygulama yapamaz” dedi.

Derbent Projesi neden gerçekleşmedi?

Derbent Projesi’ne neden karşı çıkıldığına yönelik sorulara da cevap veren Zeybek, “Derbent dört bölgeden oluşur parselizasyon olarak. Her birimizi kendi bölgemizde iskân edin dedi vatandaşlarımız. Peki, ne oldu? Hiçbir dükkân sahibi için dükkân düşünülmedi. Şehir katliamı yapıldı, gecekonduda yaşayan yurttaşlarımız için yapılacak bloklar ile satılacak olan binalar arasında 30 metre yükselliğinde bir yeşil duvar yapıldı mahalle ikiye bölündü. Size inanarak 190’a yakın yurttaşımız Sarıyer’deki yerlerini bırakıp Alibeyköy’e gittiler onlar için çok üzülüyorum” dedi.

Mustafa Bakır: “Çözümsüzlük sizin en büyük çözümünüz olmuş”

Konuyla ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Mustafa Bakır da AK Parti’yi tapular konusunda çözümsüzlük üretmekle suçladı. AK Partililere, “Çözümsüzlük sizin en büyük çözümünüz olmuş” diyen CHP’li Bakır konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sarıyer'i bir dönem Refah bir dönem de AK Parti olarak iki dönem yönettiniz. Büyükşehir’i, TBMM’yi yönettiniz. Peki, siz tapuları neden vermediniz? Yetkilerinizi kullanmamak suç değil mi? Yıllardır bütün yetkiler sizdeydi suçlu sizsiniz. Geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarıyer’e geldi, İBB Başkanı Kadir Topbaş da hemen geldi. Ne zamanki biz Sarıyer’de imar islah planlarını gündeme getirdik hemen aklınıza tapu geldi. Biz vatandaşlara tapularını vereceğiz, ilk adımı atıyoruz diyene kadar sizin gündeminizde bu yoktu.”

“Yusuf Tülün döneminde vatandaşa işgalci deniliyordu”

AK Partililerin eleştirilerine karşı konuşan Bakır, “Bizim uygulamamızı beğenmiyorsunuz, peki buna karşılık siz ne öneriyorsunuz? Hiçbir şey yok. Siz Sarıyer’de vatandaşın tapusunu almasını istemiyorsunuz. Siz siyasi hafızanızı kaybetmiş durumdasınız. Yusuf Tülün belki tapular bagajımda demedi ama döneminde gecekonduda yaşayan vatandaşa işgalci deniyordu. Sarıyerliler bunları çok iyi hatırlıyor” dedi.

“Ya çözüm üreteceksiniz ya da bizim çözümümüze evet diyeceksiniz”

“Siz Sarıyerliyi seviyorsanız, insanların karşısına çözümle gelecektiniz” diyerek AK Parti grubuna seslenen Bakır, “Derbent’te simsarları devreye sokmasaydınız çözüm yapardınız, onun suçu da mı bizim? Kavga ettiniz az mı çok mu, senden mi benden mi diyerek birbirinize girdiniz. Kooperatifler önünüze raporlar getirdi siz kulaklarınızı tıkadınız. Sarıyer’in geleceğini düşünüyorsanız, Sarıyerlinin çocuklarını düşünüyorsanız bu soruna çözüm bulacaksınız, bulamıyorsanız da bu imar ıslah planına evet diyeceksiniz” diye konuştu.

Hüseyin Coşgun; “Mülkiyet üzerinden siyaset yapıyorsunuz”

CHP’yi Mülkiyet üzerinden siyaset üretmeye suçlayan AK Parti Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Hüseyin Coşgun, “Bir çözüm yolunuz yok hep siyaset yapıyorsunuz. 8 sene önce belediyemiz bir Gecekondu ve Mülkiyeti Araştırma Komisyonu kurdu, ben bu komisyon ne yapar hala merak ediyorum. Madem bu bir çözüm önerisiydi 8 yıldır bu komisyon neden çalışmadı? Madem imar ıslah planı bu işin çözümü neden 8 yıldır gündeme getirmediniz? Neden vatandaşları bu kadar bekletiniz? Ferahevler’in büyük çoğunluğu hisse tapu sahibi. Ferahevler’in asıl problemi imar sorunu. Bir bölümde 18 uygulaması yapıldı bir şekilde dönüşüm yapıldı halk mutlu. Geçen Reşitpaşa’da rast geldim, 2981 sayılı yasa kapsamın hak sahipliği tescil bürosu diye bir baraka kurmuşsunuz. Ya burada 50-60 yıldır yaşayan insanları belediye olarak bilmiyor muyuz? Tapudan bir telefonla bu bilgileri zaten alabilirsiniz, siz bu bürolarla neyi amaçlıyorsunuz?” dedi.

Bu haber toplam 4257 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT