2016 Faaliyet Raporu toplantısından çarpıcı detaylar 

2016 Faaliyet Raporu toplantısından çarpıcı detaylar 
Sarıyer Belediyesi’nin 2016 yılı faaliyet raporunu AK Partililer eleştirirken, CHP'liler ie eleştirilere yanıt verdi.

Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yaklaşık 1 buçuk saat süren sunumunun ardından Sarıyer Belediyesi’nin 2016 yılı faaliyet raporu ile ilgili AK Parti ile CHP’liler söz alarak konuşma yaptı. AK Partililer raporu eleştirirken, CHP’liler ise onlara cevap verdi.

Bol sataşmaların yaşandığı meclis toplantısında AK Parti adına Salim Kain, Hicran Hamza Çelikyay ve Nurettin Çelik söz aldı. CHP’den ise Mustafa Tok ve Gökan Zeybek eleştirilere cevap verdi.

Çelikyay, “Okullara AK Parti’nin önerisiyle girdiniz”

AK Parti adına kürsüye çıkan Hicran Hamza Çelikyay, faaliyet raporundan örnekler göstererek belediye yönetimine eleştirilerde bulundu. Çelikyay, “Okullardan bahsediyorsunuz, İstanbul’da okullara en çok yardım yapan belediyeyiz diyorsunuz. Ben bu konuda ilçeler arasında sonlarda geldiğinizi açıkça ifade edebilirim. Siz AK Parti grubunun önerisiyle bu işe girdiniz, bu bizi memnun ediyor. Tabii ki yerel belediyeler okullarına destek verecek ama böyle bir iddiada bulunamazsınız. Etkili bir muhalefetin halkın yararına ne kadar katkıda bulunduğunu da bu hususta görebiliyoruz. Allah bize de size olduğu gibi bir muhalefet nasip etsin. Yeni bina için dünyada ilk akıllı belediye diyerek yola çıktınız ama Pınar Mahallesi’ndeki ilk akıllı bina deseniz yeridir çünkü Iğdır’da da yıllardır akıllı bir binamız var. Akıllı binaları akıllı insanlar yönetirse akıllı olur bunu da unutmayın. Faaliyet raporunda kışla mücadele çalışması var, tamam bir mücadele oldu ama siz kış çalışmalarında sınıfta kaldınız. 3 saat boyunca Türkiye gündemine oturdu Sarıyer’de kış çalışmaları. Sarıyer Belediyesi’nde rapor üretiyoruz ama maalesef hayata geçmiyor. 

Mustafa Tok: “Bütçemiz 88 milyon TL’den 310 Milyon TL’ye yükseldi”

AK Parti’nin belediyenin bütçesiyle ilgili eleştirilerine cevap veren Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tok, 2015 yılında 2016 yılı bütçesi hazırlanırken öngöremedikleri 3 temel faktörle karşılaştıklarını belirterek, “Asgari ücretin arttırılması nedeniyle bütçede 17-18 milyon bir artış olmuştur. 15 Temmuz Darbe Girişimi ile birlikte özellikle dolar kurunun yüksek seviyede artarak tüketim mallarındaki fiyat artışları da etkilenmiştir. Belediye’nin kamuya ait tüm borçlarını bu yıl içinde yapılandırması da bir etkendir. Normal şartlar altında bütçemize ek bütçe yapmamız gerekiyordu. Belediyeyi aldığımız günden bu tarihe kadar uyguladığımız maksimum hizmet, maksimum yatırım, maksimum tasarruf anlayışımız gereği herhangi bir ek bütçe yapmadan 2016’nın gelir bütçesini artı vererek gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Başka belediyelerde hizmet binaları yapmakta; İBB ile anlaşarak ya da hibe yoluyla bunu yapmaktalar kasalarından bir kuruş çıkmadan. Ya da İller Bankası'ndan milyon TL krediler kullanmaktalar. Biz Merkez Binamızın yapımına bugüne kadar 100 milyon TL ödedik. Bu para Sarıyerlilerin ödediği vergilerdir. Biz de kredi alabilirdik ama bu kredinin yıllık maliyeti 12 milyon TL civarında olurdu. Kasamızdan tek kuruş çıkmadan binayı yapardık. Ama biz bu yolu tercih etmedik. 2009 yılından bu yana gelir-gider bütçemize baktığımızda bütçemiz 88 milyon TL seviyesinde 310 Milyon TL seviyesine ulaşmıştır” dedi.

Mustafa Tok: “FETÖ’ye para aktaran şerefsizdir”

Meclis toplantısında belediyeye Erkan Karaaslan üzerinden gelen eleştirilere de cevap veren Mustafa Tok belgeler göstererek, “FETÖ’ye para ödeyen şerefsizdir ne kadar varsa, 2013-2016 arasında beş şirkete 2 milyon 877 bin lira ödenmiş. Meclis üyelerinin yurtdışı seminer ücretleri, danışmanlık bedelleri, Sarıyer Akademisi’nin hocalarının bir dönem maaşları bu ücretler. Yine AK Partili bir belediye tarafından aynı şirketlere 2010-2016 yılları arasında 4 milyon 693 bin lira ödeme yapılmış. Alın size belgeler” dedi.

Nurettin Çelik; “Sarıyer’in 1 metrekaresini bile Şişli’ye bırakmayacağız” 

Raporla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Çelik ise Ayazağa’daki arazilerle ilgili konuştu. Çelik, “Sarıyer Belediye Meclisi tarihinde bir meclis kararına karşı ilk dava açan grubuz. Şişli’den intikal eden Sarıyer’e verilmesi gereken arazilerle ilgili dava açtık ve kazandık. Sarıyer’e ait olması gereken 1 metrekareyi bile Şişli’ye bırakmayacağız, bunun peşini bırakmayacağız” dedi.

Gökan Zebek, “Belediye Hizmet Binasını gölgelemeye izin vermeyiz”

CHP Grup Başkanvekili ve Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Belediye Hizmet Binası’nın her Sarıyerlinin hayali olduğuna vurgu yaptı. Zeybek, “1984 yılında belediye başkanı seçilen Sayın Sandıkçı’dan başlayarak tüm belediye başkanlarının hayal ve arzularını ve tüm Sarıyer’de yaşayan 108 bin ile başlayan bugün 350 bin nüfusa ulaşmış olan Sarıyer’de yaşayan tüm insanların aklından geçen isteğini ve arzusunu hayata geçirmiş olan ve 1 Nisan’da açılışını gerçekleştirdiği bu binamızın açılışını hiç kimsenin gölgelemeye çalışmasına izin veremeyiz. Birim metrekare maliyeti en düşük kamu binasını yapmış, herkese hodri meydan diyerek 100 küsür milyon TL bedelle bir binayı bitirmiş belediyeyi toplam bütçenin binde biri bile olmayacak bir rakamla gelip burada şaibe yaratmak hiç inandırıcı değil. 90 bin metrekarelik bir binayla 5 bin metrekarelik bir binayı kıyaslamanın iç de uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.

Zeybek; “Bostancı’da oturanlar Sarıyer’i bilmez”

Belediye personeli olarak iki bin kişilik büyük bir takım olduklarını belirten Zeybek, “110 cm kar yağdığında gece-gündüz demeden görev yapan çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. İstanbul’un son 30 yılda yaşadığı en büyük kar felaketinde Sarıyer’in gündeme gelmesi gayet normaldir; Bostancı’da oturanlar bilmezler Sarıyer’e 110 cm. kar yağdığında, Bostancı’ya 5 cm. kar yağmaktadır” diye konuştu.

"Sarıyer köyler bölgesinden gelir kaybı yaşadı"

Büyükşehir Yasası ile birlikte köylerde yaşayanların 5 yıl boyunca emlak vergisinden muaf olduklarını ve vergi alamadan bu bölgeye eksiksiz ve kesintisiz olarak hizmet verdiklerini belirten Zeybek, “Bu da belediye için çok büyük bir gelir kaybıdır. Belediyeler ticari kuruluşlar değildir kar elde etmezler, geliri kadar hizmet üretmekle mükelleftir. İBB 2014 yılı borcu 6 milyar 54 milyon TL; 2015 yılı borcu 7 milyar 214 milyon TL. 2016 yılı ise 10 milyar 221 trilyon borcu vardır. İki yılda borcunu yüzde yüz arttırmış bir belediye ile karşı karşıyayız” dedi.

Zeybek; “İBB’nin ihalelerine bakın”

İBB’nin bazı ihalelerinden örnekler veren Zeybek, “Kebaptan bize borç yaptınız diyorsunuz, İBB 50 liradan satılan laleyi 500 TL’ye almış. İBB var olan ağaçları bir yıl süreyle korumak için ihaleye çıkmış, ihaleye tek firma girmiş 62 milyon TL’ye ihaleyi almış” dedi.

Bu haber toplam 3390 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT